reklama

Manželské sexuálne povinnosti???

Podľa viacerých cirkví je pohlavné zblíženie sa pred manželstvom hriech, alebo čosi ako hriech. Na jednej strane je tu teda „vyžadovanie“ predmanželskej pohlavnej zdržanlivosti hoci aj medzi mužom a ženou, ktorí sa majú možno roky úprimne radi a ktorí plánujú spoločnú budúcnosť, avšak na strane druhej je tu paradoxne odporúčanie zakotvené priamo v Biblii (I. Ep. Sv. Pavla Kor., 7/5), aby sa manželia sexuálne neukracovali. A čo ak je manželstvo nefunkčné?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (75)

Apoštol Pavol v uvedenej kapitole, kde manželom odporúča, aby sa navzájom neukracovali, nerieši otázku, čo má napr. žena robiť v prípadoch, ak manžel pohlavným stykom sleduje len svoje ukojenie, správa sa k nej horšie ako k slúžke, uráža ju, podvádza a pod. Má žena aj v takýchto prípadoch pokorne poskytovať mužovi svoje telo? Len pre kľud v domácnosti, alebo aby jej napr. pred deťmi nevykrikoval, že s ním nespí preto, lebo ju „obšťastňuje“ niekto iný? A nie len apoštol Pavol nerieši (alebo neriešil) túto otázku. Počul už niekto nejakého kňaza, aby odsúdil taký sex, ktorý je vykonávaný s cieľom vlastnej rozkoše, alebo taký, ktorý je poskytovaný len pre kľud v manželstve, či domácnosti? Pritom ide o dva najrozšírenejšie druhy smilstva. To druhé je dokonca v podstate prostitúciou; resp. ju dosť pripomína. Manželstvo sotva môže niečo také ospravedlňovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tieto druhy smilstva sa zvyknú u veriacich ospravedlňovať vyššie uvedenými biblickými tzv. „manželskými povinnosťami“, aj keď apoštol Pavol o nich hovoril ako o pripustení, či odporúčaní a nie ako nariadení. Ale už tým, že sa odporúča, aby napr. žena neukracovala muža, nepriamo sa tak v uvedených prípadoch nabáda na niečo nečisté, ak sa zároveň pri tom nestanovujú podmienky. Je však ale možné, že Pavol za manželstvo pokladal len také manželstvo, ktoré plní svoj účel, kde je teda medzi partnermi harmónia a nie také, ktoré je len formálne. Avšak aj tak tu zostáva otázka, prečo v harmonickom manželstve by mala žena ukracovať muža alebo on ju; zvlášť ak im obom by malo pri pohlavnom styku ísť v prvom rade nie o svoje vlastné uspokojenie, ale o uspokojenie toho druhého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie je oveľa horšie praktizovať smilstvo v uvedených dvoch formách hoci aj v manželstve, ako sa pohlavne zblížiť hoci aj pred manželstvom, kde základom takéhoto zblíženia sa je úprimná láska a motív dať? Okrem toho, mnohé manželstvá, aj keď sú síce uzatvorené v kostole, sú sotva uzatvorené aj pred Bohom, keďže pohnútky k ich uzatvoreniu nie sú vždy čisté, o čom svedčí aj vysoká rozvodovosť. Preto ak je predmanželský sex skutočne hriechom, formálne manželstvo na tom sotva môže niečo zmeniť. Rovnako sa sotva potom môže v takýchto prípadoch hovoriť o nejakých „manželských povinnostiach“.

Marcel Burkert

Marcel Burkert

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  401
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Bývalý VIP bloger, od 19.11.2021 síce nie zmazaný, ale umlčaný. Viac v článku „Tak ste ma tu umlčali". Okrem toho aj bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda má za to, že za zlom vo svete nie sú Židia, ani tajné spolky a dokonca ani USA, ale nadvláda rozumu nad citom, resp. prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s „ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii. Zoznam autorových rubrík:  Očkovanie a Covid ZdravieDuchovné otázkyRómska otázkaMuž a ženaŠkolstvo a výchovaIslam a zahraničná politikaOchrana prírodyEnvironmentálna kriminalitaPolícia s.r.o. pátraDúbravka, BratislavskoPotulky D. Kobylou a okolímPotulky BratislavouPotulky Slovenskom a ČRPotulky RakúskomPotulky EurópouPotulky IslandomPotulky USAPotulky Afrikou a ÁziouPolitika a spoločnosťEkonomikaMarenie výkonu cestnýchkontrolMaratóny experimenty 1992-2009Šport inakNadávať na USARusofilom a socialistomSpravodlivosť & NesúdnosťVýroky na zamyslenie 2/2016

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu