reklama

Ako využiť nešťastie druhého vo vlastný prospech

Zaskočila ma správa v dnešnom SME s názvom „Smrť Daniela si uctia politici pochodom, umelci koncertom“. Kdesi vo vnútri ma začal nahlodávať nepríjemný pocit, že smrť človeka sa dá dobre zúročiť. Včera s tým prišla Markíza a JOJ-ka, ktoré vypísali odmenu stotisíc korún za informácie, ktoré prispejú k dolapeniu vraha. Veľmi pekné gesto. Nemôžem si ale pomôcť. Vždy ma mrzí, keď niekto pomáha slabšiemu iba preto, aby sa o jeho pomoci dozvedelo čo najviac ľudí. Aby si ho vďaka „ľudskosti“ všimli. Alebo dokonca využije ľudskú tragédiu na vlastné zviditeľnenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (66)

Len si spomeňte na amerického prezidenta a jeho zviditeľňovanie počas hurikánu Katrina alebo na niektorých slovenských politikov po víchrici v Tatrách. Alebo koncerty či prázdninové letecké pobyty pre deti z detských domovov. Títo ľudia možno považujú pomoc za dôležitú, ale prvoradé je, aby široké okolie videlo, ako nezištne pomáhajú.Dnešný sviečkový pochod, ktorý v Bratislave organizuje združenie Ľudia proti rasizmu, mi to tak trochu pripomína. Mestom sa môžu prejsť všetci, ktorí sú proti fašizmu a antisemitizmu. A tých je veľa... Je fajn, dať najavo svoj postoj a odsúdiť násilie. Je fajn, že máme demokraciu. Čo by za to dali Parížania, ktorí majú tiež demokraciu ale aj veľa prisťahovalcov a zákaz vychádzať v noci. (Možno nepokoje v Paríži prispeli k tomu, aby naši politici vyšli do ulíc a ukázali, ako súcitia s rodičmi zavraždeného Daniela Tupého. Aby dali jasne najavo, že nesúhlasia s akýmkoľvek násilím a demonštrovali tak správne smerovanie našej vlády). Vážim si každého, kto je ochotný zdarma zahrať a zaspievať. Privriem oko nad tým, že si tak robí reklamu. Výťažok z koncertu či akcie ale musí ísť skutočne na dobrý a humánny cieľ, ktorý niekomu pomôže v núdzi. Ale čo vyrieši pochod v Bratislave? Komu pomôže? Rodičom zomrelého chlapca? Ako? Keď utĺkol chlap k smrti vlastnú ženu alebo deti, tak nikto žiadny sprievod proti násiliu nerobil. Nikto nepodporil pozostalých. Prečo sa nerobia pochody proti týraniu žien, zneužívaniu detí, proti beztrestnému využívaniu štátnej služby na osobný prospech, proti korupcii či aspoň proti chudobe? Všetci ľudia by sa určite pridali. Umelci aj radoví občania. (Včera veľmi rýchlo zareagovala bratislavská Nová Scéna a zaradila muzikál Vlasy ako spomienku na obeť útoku skínov.) Prečo práve rasovo motivované útoky nás majú dvíhať zo stoličiek? Dokonca kvôli dnešnej manifestácii sú ochotní politici prerušiť hlasovanie v parlamente. O niektorých témach je asi lepšie mlčať a zatvárať pred nimi oči. Sú príliš tenkým ľadom a majú neistý výsledok. Bojovať proti fašizmu a antisemitizmu v slovenských uliciach je pre politikov a umelcov oveľa väčšia istota.A aby som nezabudla, jednoznačne som proti násiliu. Aj proti tomu, ktoré sa deje každý deň v mnohých domácnostiach. Škoda, že sedím doma, sto kilometrov od Bratislavy a nemôžem vyjadriť svoj názor, ktorý by videli stotisíce ľudí v hlavnom večernom spravodajstve. Bolo by to údernejšie. Súcítim aj s Danielovými rodičmi. Ale neznášam, keď sa médiá snažia z ľudského nešťastia a osobnej tragédie vyťažiť maximum. Zdá sa, že to objavujú aj ďalší.

Jolana Čuláková

Jolana Čuláková

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývam s manželom a štyrmi deťmi v dedine neďaleko Nitry. Plánujem spáchať virtuálnu samovraždu. A tuto dolu si kliknite na inzerciu. O to ide... Zoznam autorových rubrík:  Komerčne vďačnéToto nečítajteMoje malé každodennostiAko sa žije inýmKultúraAntikultúraCestovanieHaluzePoéziaNeskutočné príbehyO slobode a manipuláciiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu