Ako sa žije čašníkom

V reštaurácii som toľko čakala na obed, až z neho bola nakoniec večera. Neľutujem, pretože som zistila, čo cítia a ako myslia bytosti, ktoré nemajú žiadne pomenovanie. Volajú sa ... zdvihnutím ruky alebo kývnutím hlavy. Kedysi chodili oblečené v elegantných čiernych oblekoch s motýlikmi a volali sa čašníci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Tie bytosti dnes nie sú elegantné ale skôr éterické. Nemôžete sa ich dotknúť. Len to skúste a uvidíte reakcie. Buď na vás zagánia alebo bez slova zmiznú a objavia sa po polhodine. Hotoví duchovia. Už pri príchode do reštaurácie viem, koľko bije. Obyčajne si ma nikto nevšimne a o doporučení voľného miesta alebo podržaní stoličky ani nesnívam. Je mi to jasné. Píše sa rok 2005, pracovný deň a je čas obeda. Vo vnútri to bzučí ako v úli. Na čiernej tabuli pred vchodovými dverami je kriedou napísané obedové menu za 89 korún. Hranolky so syrom a maďarský guláš s knedľou. Už ma netrápia omrvinky na obruse ani hluk z rádia. Zvykla som si aj na to, že obsluhujúci personál niekedy nerozoznám od hostí. Stalo sa mi, že som si prisadla k stolu, kde sedeli tri ženy v družnom rozhovore. Jedna z nich o chvíľu vstala, pozbierala taniere a odniesla ich do kuchyne. O chvíľu mi priniesla jedálenský lístok a pokračovala v obsluhe. Neuveriteľná premena!Skôr ma zaujíma „čašnícka“ filozofia. Čo si o nás – hosťoch – myslia. Niekedy mám pocit, že keď zbadajú prichádzať nového, povedia si: „Panebože, ten sa tu odkiaľ vzal? Koľko sa ich ešte dovalí?“ Jedálenský lístok buď nestihnú alebo zabudnú otvoriť a položia ho na stôl len tak, počas behu. Počas behu sa pristavia pri vašom stole a chcú čo najrýchlejšie vybaviť objednávku. Keď sa začnete vypytovať alebo nebodaj chcete, aby vám doporučili špecialitu, zatvária sa neisto. Vidíte im na očiach: „Čo špekuluješ! Si myslíš, že si v Carltone alebo čo? Pohni sa! Hentam mám ešte dva neobjednané stoly.“ Nuž a raz som skoro dostala infarkt. Bežný deň, bežný podnik, bežné menu. S manželom sme sedeli pri stole a pozerali si obedové menu, keď sa ozvalo: „Dobrý deň. Čo môžem priniesť dáme? Čo si dáte, pane?“ Takmer som spadla zo stoličky. Ten chlapík bol môj sen. Pravý, nefalšovaný čašník, aj keď v bežnej košeli a rifliach. Ľavú ruku za chrbtom a cez pravú prehodený biely obrúsok. Obsluhoval nás so skutočnou eleganciou a nezabudol popriať dobrú chuť. Účet priniesol na malom tanieriku a decentne odstúpil od stola. Na záver povedal: „Ďakujem, pane. Prajem príjemný deň.“ Ak si chcete okrem jedla vychutnať aj obsluhu, zájdite niekedy v Nitre do Mediacafé na ulici Fraňa Mojtu. Pracuje tam tento chlapík. Len ho nevyplašte, lebo je to pravdepodobne duch.

Jolana Čuláková

Jolana Čuláková

Bloger 
  • Počet článkov:  168
  •  | 
  • Páči sa:  34x

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

218 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu