reklama

Kauza: Filozofická fakulta Trnavskej univerzity

Včera 12.10.2006 odvolal rektor Trnavskej univerzity prof. Blaho na návrh Akademického senátu Filozofickej fakulty dekanku Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity doc. Naništovú. Svitá na lepšie časy?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu
(zdroj: www.truni.sk/ff/)

Štrajk študentov katedry filozofie FF TU skončil odvolaním dekanky. Tzv. ultrakatolícke krídlo sa začína rozpadať, dočasne povereným dekanom do volieb sa stal doktor A. Démuth, jeden z hlavných "relativistov" (teda podľa označenia ultrakatolíckeho krídla školy). Dá sa povedať, že za dekanku sa viac menej postavili iba členovia katolíckych rádov jezuitov (doc. Mráz) a dominikánov (prodekan Fotta).Možno dúfať, že odvolaním dekanky nadobudnú opäť reálne kontúry akademicke slobody a hlavne sloboda prejavu a bádania, ktoré nebudú striktne vychádzať z katolíckej vierouky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže som mal tú česť, že ma učila aj docentka Naništová (sociálnu psychologiu) aj doktor Démuth (Filozofické aspekty v diele W. Shakespeara), tak zo stránky kvality výučby som jednoznačne na strane pána Démutha. "Skutočnosť je utkaná z rovnakej látky ako naše sny", to je jeden z citátov W. Shakespera, ktorý by bol určite surovo napadnuteľný tzv. ultrakatolíckym krídlom školy. Škola však nemá byť miestom indoktrinácie, ale miestom slobodného trhu myšlienok a ideí.

Dookola opakované omieľanie úspechov našej školy, ako popredné pozície v rebríčku ARRA, neboli objektívne dosiahnuté Filozofickou fakultou, ale Právnickou fakultou a Fakultou sociálnej práce a zdravotníctva Trnavskej univerzity. Treba tiež povedať, že skutočnosť, že sa škola po roku 2002 dostala do čiernych čísel možno pripísať hlavne zvýšeniu dotácií a počtu študentov. (Aj keď mala na tom zásluhu, samozrejme, aj dekanka).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno sa nechcene stane to, čo by malo byť samozrejmosťou. Školu by nemal viesť vedecký pracovník, ale šikovný manager. Pán Démuth sa postavil pred náročnú úlohu. Nezostáva nám nič iné, iba mu popriať veľa úspechov a čakať na riadné voľby dekana na našej fakulte.

PS: Týmto verejne vyjadrujem obdiv spolužiačke Michaele Šebokovej, ktorá sa ako členka akademického senátu nebála prejaviť verejne svoj názor na zasadnutiach Akademického senátu Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity.
Pekny piatok 13. :-)


Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  245
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu