reklama

Knižný kútik - horory

Krátky pohľad na súčasné prekladové horory alias pár tipov na čítanie.

Knižný kútik - horory
Obaly kníh (Zdroj: Kriššák)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Posledné dva-tri roky k tomuto žánru pristupujem obozretne, selektujem a dlho váham, kým si niečo kúpim. Pretože, čo si budeme hovoriť, dnešná doba praje nadprodukcii čohokoľvek, strachu obzvlášť. A prevažuje balast. Hlušina. Vybral som pár titulov rôznej kvality, možno vás niečo zaujme, prípadne to vidíte inak. Napokon, moje videnie nie je ani etalónom kvality a ani božím prikázaním.

Zaujímavé je, že väčšina titulov pochádza z USA (s výnimkou jedného fínskeho kúska). Nebudem vytvárať záväzné poradie, umenie nie je skok do diaľky. Nuž, poďme na to!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obaly kníh
Obaly kníh (zdroj: Kriššák)

FRACASSI, Philip. Sacculina. Praha : Gnóm!, 2022. 125 s. ISBN 978-80-88299-24-0

Kráka novela s veľmi jednoduchou premisou. Rodina si vyrazí na ryby na more a začnú sa diať veci. Priznávam bez mučenia, že v tejto drobnej knižke funguje všetko. Tempo, nálada a napokon aj ústredná hrozba rašiaca z mora. Síce som vyššie zavádzal, že poradie nebude, ale mimo záznam, toto je najlepšia vec, akú som v hororovej literatúre za dlhú dobu čítal. Je to knižka, ktorú si so sebou vezmite na opustený ostrov, ale určite naň necestujte loďou!

Hodnotenie: 5/5

 

LLEWELLYN, Livia. Ta, co jde první. Loštice : Medusa, 2022. Edice M svazek 2. 160 s. ISBN 978-80-11-01385-1

Toto nie je úplne zlá novelka (skôr poviedka), ale vlastne je len akoby vytrhnutá z kontextu a určite by zniesla románové rozkošatenie. Takto tu máme podivný lovecraftovský svet, v ktorom sa ľudia len tak producírujú a žijú márne každodenné životy. Autorka sa inšpirovala svojim vlastným „vyhadzovom“ z práce, a tak hlavná hrdinka prežije posledný deň v úrade. No, prežije. No, posledný... Nebolo to zlé, ale ani nič, o čom by som siahodlho písal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hodnotenie: 2,5/5

McDOWELL, Michael. Elementálové. Praha : Dobrovský, 2021. Fobos. 281 s. ISBN 978-80-7642-567-5

Krásna ukážka knihy o „ničom“, ktorá sa ľahko číta a človek dúfa, že sa nikdy neskončí. Strašidelný dom (aj s okolím) sa v príbehu drží pokorne v pozadí. Nič sa veľmi nevysvetľuje, a tak sa kocháme vzťahmi dvoch spriaznených famílií, ktoré sa po pohrebe vyberú oddýchnuť si na svoj odľahlý statok. Napätie sa zjavuje v náznakoch a na správnych miestach. Čitateľ si ani nevšimne, že celému nebezpečiu sa dá ľahko vyhnúť, ale vlastne sa nikomu nechce. Záver je rýchly, miestami až nechutný, takým tým gurmánskym spôsobom. Výborná záležitosť z útrob 80. rokov, odporúčam.

Hodnotenie: 4/5

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

PRIEST, Cherie. Mýtné. Praha : Dobrovský, 2020. Fobos. 322 s. ISBN 978-80-7642-036-2

Kniha, ktorá má pútavejší popis na obálke ako samotný obsah. Posúďte sami:

„Státní silnice 177 se táhne podél močálu Okefenokee ve státě Georgie. Když tudy člověk projíždí od východu k západu, mine na trase před vstupem do parku šest mostů. Když ale jede od západu k východu, může jich jednou za čas potkat i sedm. Raději by však měl doufat, že se tak nestane…“

Úvod zaujme a potom sa to celé roztečie, rozomelie a stratí v akejsi nedokonalej napodobenine Stephena Kinga kríženej s Terry Pratchettom. Prisámvačku, máme tu dve čarodejníčky formátu starenky Oggovej, ktoré v závere... No, nebudem zbytočne vyzrádzať. Celkovo som z tejto knihy sklamaný, o to viac, že som sa na ňu tešil.      

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hodnotenie: 2/5

 

HAUTALA, Marko. Architekt temna. Český Krumlov : Martin Štefko – Golden Dog, 2022. 311 s. ISBN 978-80-88067-45-0

Fínsky autor, fínska ťažoba. Atmosféra tohto príbehu je naozaj hustá. Gniavi a človeku je ľúto, že sa dielo nápadne podobá na seriál Archive 81 z Netflixu, ktorý som videl predtým ako som čítal Architekta temna.  Na rozdiel od seriálu je táto kniha vynikajúca. Ponurá, zvláštne sa zadiera pod kožu a nenudí. Hlavný hrdina sa nasťahuje do zašlej bytovky a postupne zisťuje, že jej obyvatelia (a budova samotná) sú zvláštni i nebezpeční ľudia. Ruší vás v noci hukot klimatizácie spoza okna a najradšej by ste ju susedom obúchali o hlavu? Stavím sa, že po prečítaní tejto knihy zmeníte názor.

Hodnotenie: 4/5

 

TREMBLAY. Paul G. Píseň přežití. Praha : Dobrovský, 2022. Fobos. 281 s. ISBN 978-80-277-0035-6

Smrtiaci vírus meniaci ľudí i zvieratá na krvilačné beštie a zabíjajúci do 24 hodín? Ten tu bol už „iks“ krát. Ale Trembley podáva tému sviežo, dynamicky a najmä, s nadhľadom. Keď tehotnú ženu pohryzie nakazený jedinec, ostáva jej pár hodín, aby prinútila lekárov k cisárskemu rezu a záchrane nenarodeného dieťaťa. Lenže do nemocníc berú len neinfikovaných jedincov. Začína sa besná (doslova) púť s túžbou prežiť. Parádna kniha, „zombie“ apokalypsa, ktorá si občas kopne do hoaxerov, popieračov vakcinácie i konšpirátorov. A to v dnešnom marazme hlúposti dobre padne.            

Hodnotenie: 5/5

 

LANGAN, John. Rybář. Praha : Dobrovský, 2021. Fobos. 325 s. ISBN 978-80-7642-554-5

Veľmi príjemná kniha. Síce hlavný dej je len na začiatku a na konci, pričom väčšinu knihy tvorí kolosálny „flešbek“, výsledok je správne mimózny, lovecraftovsky rušivý a príťažlivo divný. Keď sa vybrať na ryby, tak rozhodne nie na strašidelnými historkami opradené rameno potoka Dutchman's Creek.

Hodnotenie: 3,5/5

S ďalšou nádielkou zimomriavok sa prihlásim zasa niekedy nabudúce. Keďže je sparno, prajem vám mrazivý večer!

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Bloger 
  • Počet článkov:  689
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Fanúšik komiksov, literatúry a hudby. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaTextyBásnické grify v praxiPrózaPre detiSúkromnéO hudbeInéKomiksJazerní básnici a iné preklady

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu