reklama

Nahý v osom hniezde

Názov najnovšej zbierky poézie, pod ktorou je podpísaný Ján Nagajda, znie pichľavo, ale aj hedonisticky vábne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Ján Nagajda - Nahý v osom hniezde
Ján Nagajda - Nahý v osom hniezde (zdroj: Mikuláš Lovacký)

Osobne ma vždy poteší, keď si môžem prečítať lepšie básne, než dokážem zložiť. Našťastie, takých je väčšina. Ján Nagajda patrí medzi najlepších súčasných tvorcov, ktorý nie, že tušia, ale vedia, ako sa tvorí viazaný verš, nezľakne sa výrazov typu jamb, trochej či daktyl. V neposlednom rade dokonca rozozná, čo sa s čím rýmuje. Hoci publikoval vo viacerých zborníkoch, debut mu vyšiel v roku 1979 a toto je, ak sa dá veriť textu na zadnej strane obálky, už jeho ôsma zbierka básní, ide o prvú knihu, ktorú som od neho čítal. Publikuje síce aktívne v rôznych „fejsbúkových“ literárnych skupinách (minimálne v tých troch, do ktorých som sa dielom osudu dostal, či už ide o Literárne neformality, Literárne impresie alebo Pegasus), zbierka má predsa len punc niečoho serióznejšieho, koncepčne uceleného, skrátka, kniha je kniha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svätý grál

Milujem básne, ale s tebou žijem.
Nehľadaj, čo sa zvykom vymyká!
Na iný život nestačí mi príjem.
Čo už má žena doma z básnika?
Nedá sa najesť z knižiek poézie.
A slová sú môj svätý grál.
No ak ma žiadna báseň neprežije,
budeš tou, čo som miloval.

Dostal dom ju do daru aj s venovaním, takže sa nebudem tváriť, že som objektívny, napriek tomu sa nazdávam, že lepšiu veršovanú zbierku tuzemskej proveniencie som už dlho nečítal. Knižka je to útla. Aj pod objektívom najvýkonnejšieho mikroskopu by ste ju ľahko prehliadli. Záložka z Martinusu je väčšia ako dĺžka strán. Avšak, ako sa rečie, menej je niekedy viac. Zbierka obsahuje šesťdesiat kratučkých básní, až na výnimky ide o oktávy, a teda zakaždým dostanete osem veršov v prísne striedavom rýme (abab cdcd). Nakoľko kniha nemá okrem obsahu žiadny iný sprievodný materiál, dokopy to dáva 68 číslovaných strán. Zaujímavá je výtvarná poleva. Striedma, ale o to farebnejšia. Pochádza z tvorby akademického maliara Mikuláša Lovackého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Formálne má publikácia jedinú chybu. Ako knihovníkovi mi je vždy ľúto, keď sa pri vydávaní nedodržujú aspoň základné pravidlá tvorby knihy. Inými slovami, primárny bibliografický zdroj, titulný list, obsahuje iba názov zbierky a jeho rub je čistejší ako vakát. Tiráž síce základné údaje obsahuje, ale povedzme si na rovinu, dalo by sa čo-to dodať.

Čo dodávať netreba, je obsah. Básne sú všetky remeselne brilantné a významovo prekvapivo priamočiare. Aj osoby s akútnou poruchou poetického čítania s porozumením sa chytia a nebudú mať pocit, že v záujme machrovania s druhými, tretími a „ikstými“ rovinami prekladanými postmodernými odkazmi na klasiku i avantgardu, sa kdesi stratila samotná výpoveď. Čo mi je mimoriadne blízke, poézia je to kultivovaná. Myšlienky sa sústreďujú na jeden verš, maximálne na dva a výnimočne na tri. Vždy ma poteší, keď spisovateľ dokáže využiť aj interpunkciu ako výrazový prostriedok. Navyše, zabudnite na vulgarizmy, nachádza sa tu jediný ostrejší výraz a aj ten je funkčný (prezrádzať nebudem). Ostatného je nadostač. Hra so slovami, nežná romantika, spoločenská kritika, existenciálne dilemy, dokonca štipka humoru:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z polnočnej SMS

Miláčik, je mi strašne smutno!
A noc je ako čertov chvost.
Orfeus do tmy brnká lutnou
A psy si lížu svoju kosť.
Dofajčím ešte cigaretu.
Želám ti v noci krásne sny.
Nerada končím túto vetu,
No sused je už nervózny...

P.S.

Ach, bože, čo to píšem!
Prsty mi splietla zápletka.
Som iba tvoja! A to nie klišé.
Nebol tu sused, ale susedka.

V uvedenej básni mi prišlo, že na korekciách ušlo jedno sloveso z verša „Som iba tvoja! A to nie (je) klišé“. Iný podobný pocit som nepobadal, takže je to jednorazový dojem. A keď už som pri dojmoch, každá báseň má v sebe potenciál osloviť čitateľa v rôznorodom životnom rozpoložení. Knižku prečítate za pár minút. Precítiť ju si vyžiada dni, týždne, mesiace, roky... Na rozdiel od dlhodobých predpovedí počasia je zbierka plná istoty. A teraz nemyslím politický newspeak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čosi v nás je choré

Boh nemá času na dišputy s diablom.
Svätí sa dávno v nebi schovali.
V dušiach sú krámy. Obrastáme sadlom.
Srdcia nám stvrdli na skaly.
Kto ešte čaká hviezdu na obzore?
Máme viac vzdoru, menej pokory.
Chceme žiť večne. Čosi v nás je choré.
A zopár bláznov o tom hovorí.

Nemám v úmysle siahodlho presviedčať ctených čitateľov týchto zápiskov, že je tu dielo, o ktorom sa možno raz budú učiť futuristickí spiatočníci – individualisti na zabudnutej katedre slovenskej literatúry a literárnej vedy odolávajúcej času, trendom, pokroku. Pokiaľ však v sebe máte aspoň štipku estetického cítenia a pri slove rým nevykríknete, že sa píše s veľkým začiatočným písmenom a mäkkým „i“, prípadne si nepredstavíte iba koloseum, môžete vyskúšať, aké to je, esteticky sa ocitnúť nahý v osom hniezde.

Bez slov

Iba som fúkol do púpavy zo slov.
Kam letia, sa ma nepýtaj.
To ostatné je ako doslov.
A nehľadaj v ňom inotaj.
I bez básne to býva krásne.
Čo už je na tom barbarské,
keď pod prstami svetlo zhasne
a dvaja túžia po láske?

Všetky citácie sú použité z diela:
Nagajda, Ján. Nahý v osom hniezde. Košice : VIENALA, 2018. 68 s. ISBN 978-80-8126-157-2

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Bloger 
  • Počet článkov:  689
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Fanúšik komiksov, literatúry a hudby. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaTextyBásnické grify v praxiPrózaPre detiSúkromnéO hudbeInéKomiksJazerní básnici a iné preklady

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu