reklama

Severed – koho si zamladi zamiluješ, v starobe zožerieš

Horory majú svoje čaro. V komikse len ťažko nájdete v rámci žánru lepšie dielo, než je sedemdielna séria Severed.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Severed 5. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 5. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)

Komiks je úžasné médium. Nanešťastie, v našich končinách sa už niekoľko generácií dedí komunistický gén vyhradzujúci mu miesto kdesi hlboko pod úrovňou kohokoľvek staršieho než šesť rokov a s IQ presahujúcim dvojciferné číslo. Je to škoda, našťastie, dnes nie je problém naučiť sa cudzí jazyk a rozširovať si obzory aj nad rámec zaužívaných klapiek na oči. Ako každé médium, spracúva mnohoraké žánre, horory nevynímajúc. A v popredí „saganovsky“ šliape Severed.

Severed. Prevzaté zo stránky: http://www.ign.com/articles/2011/10/03/severed-3-exclusive-10-page-preview
Severed. Prevzaté zo stránky: http://www.ign.com/articles/2011/10/03/severed-3-exclusive-10-page-preview (zdroj: Attila Futaki)

Príbeh sa točí okolo milého staršieho pána, ktorý sa zdanlivo altruisticky stará o túlajúce sa deti. Neváha dokonca navštevovať sirotince a osvojovať si šracov, ktorí majú túžbu popasovať sa s osudom. Nakoľko sa píše rok 1916 a zemou zasľúbenou je Amerika, nie je to problém. O to viac, že ako každý skromnosťou obdarený jedinec sa aj pán Porter stráni publicity a využíva falošné identity. Nečudo, je to gurmán a živí sa detskými predstavami. Teda, zastáva „renfieldovský“ recept, ktorý spočíva v tom, že koho skonzumujete, toho identita, túžby, sny i predstavy sa stanú vašou súčasťou. Mladé mäsko nebýva tuhé, aj tak si však pahltný starec pri večeri rád vyberie umelý chrup, pod ktorým má ostro opilované tesáky. Čitateľ rýchlo príde na to, že „životná múdrosť“ môže nadobudnúť netušené zvrátené významy a pohľad na starých rodičov už nikdy nebude ako predtým. I keď, „pán Porter“ nie je obyčajný človek. Je to klasické hororové monštrum, ktoré svoje gurmánske preferencie realizuje od počiatku ľudskej éry, naprieč stáročiami. Aspoň to o sebe tvrdí a nieto dôvodov mu neveriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Severed. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/articles/scott-snyder-scott-tuft-dish-out-the-evil-in-sever/1100-143582/
Severed. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/articles/scott-snyder-scott-tuft-dish-out-the-evil-in-sever/1100-143582/ (zdroj: Attila Futaki)

Hlavným hrdinom príbehu je chlapec Jack Garron, nadaný huslista, ktorý utečie z domu nevlastnej matky, aby našiel svojho biologického otca. To, koho nájde, ste si prečítali v minulom odseku. Nebudem prezrádzať dej, kto by mal záujem zistiť niečo viac, odporúčam prečítať si článok na výnimočnom blogu Entertainment Deeply (v češtine), ktorý ma k tomuto komiksu pred pár rokmi doviedol. Každopádne, máloktoré dielo je tak mrazivé a napínavé. Ani si nepamätám, kedy som v horore zažil tak tiahle budovanie napätia. Jasné, viete, že to príde, v podstate viete aj to, ako to dopadne, ale aj tak je to priam masochistický obrad, čakanie na vyvrcholenie. Tantra je „šuviks“. Keď ústredné stelesnenie Zla každému dieťaťu na začiatku hovorí pravdu o tom, čo je zač a nik mu neverí, človek ide vyskočiť z kože.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Severed 1. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 1. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)

Scott Snyder je relatívne nová scenáristická hviezda. Tento Američan s vášňou k strašeniu síce začínal ako klasický spisovateľ, ale v roku 2009 ho zlákalo vydavateľstvo Marvel, aby napísal čosi aj k 70. výročiu postavy známej ako Human Torch. Dlho tu nepobudol, po Iron Man – Noir dostal možnosť naštartovať spolu so samotným Stephenom Kingom svoju prvú autorskú komiksovú sériu, ktorá počúva na meno American Vampire (úvodné dve knihy z aktuálne siedmych vyšli aj po česky ako Americký upírAmerický upír 2 a od BB Artu). Nikoho asi neprekvapí, že dielo vyšlo v rámci dospelej odnoži DC Comics – Vertigo. Krvavý príbeh o špeciálnom druhu milovníka dámskych žíl a vložiek odohrávajúci sa naprieč dejinami Spojených štátov amerických počas dvoch storočí sa stal hitom (v USA, u nás ho pre nulové predaje, zdá sa, definitívne stopli), nuž mu „Dísíčko“ otvorilo dvere k svojmu vlajkovému titulu. K Batmanovi. A Snyder ho od roku 2011 doviedol na výslnie, jeho pôsobenie v Gothame (aktuálne v rade Batman Eternal) stále trvá, pričom vychádza aj česky, vďaka Crewi. Okrem toho reštartoval hororovú klasiku Swamp Thing a na krk si priviazal aj akčnú melu Superman – Unchained (česky vydal BB Art). Za zmienku azda stojí aj to, že vo Vertigu mu tiež vyšla akási hororová verzia filmu Vodný svet – The Wake, v ktorej skazil povesť nejednej morskej panne s Ariel v čele. Vrcholné diela si ale nechal pre vydavateľstvo Image, kde vyšlo ako Severed, tak Wytches. Ide o dva podmanivé horory, k druhému menovanému by malo tento rok pribudnúť pokračovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Severed 2. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 2. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)

Spolutvorca scenára, Scott Tuft, je Snyderov kamarát z detstva. V iných komiksoch ho preto identifikujete len ťažko. Zaoberá sa najmä filmovou tvorbou. Rozhodne si myslím, že by si Snyder mal prizývať kamarátov častejšie, nakoľko na internete kolujú priam legendy o tom, ako mu nejdú konce. Severed nemá slabé miesto a až do posledného panelu je ohromujúci. 

Severed 3. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 3. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)

Kresbu má na starosti Attila Futaki. Tento maďarský výtvarník a umelec exceluje nielen v samotnom komikse, ale i na obálkach pôvodných zošitov, kde sa v idylických scenériách postupne derie na povrch ústredný netvor. Vďaka pochmúrnemu coloringu občas niektoré detaily miznú v temnote, o to desivejšie a podmanivejšie celé dielo vyznieva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Severed 4. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 4. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)

Na trhu sú dve zozbierané knižné vydania, v mäkkej i pevnej väzbe (oboje po anglicky). Zháňajú sa čoraz ťažšie. Ak chcete zistiť, ako vyzerá taký komiks pre dospelých, prípadne ste fanúšikom hororu, jedno, či filmového alebo literárneho, Severed patrí k vrcholným dielam žánru a aj ako komiks stojí v čele súčasnej produkcie kreslených príbehov. Skúste a posúďte sami.

Severed 6. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 6. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)
Severed 7. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/
Severed 7. Prevzaté zo stránky: http://www.comicvine.com/severed/4050-41688/ (zdroj: Attila Futaki)
Erik Kriššák

Erik Kriššák

Bloger 
  • Počet článkov:  689
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Fanúšik komiksov, literatúry a hudby. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaTextyBásnické grify v praxiPrózaPre detiSúkromnéO hudbeInéKomiksJazerní básnici a iné preklady

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu