reklama

Život nakreslený na tabuli

„Život je ako sínusoida,“ povedala pani učiteľka a nakreslila kriedou vlnitú čiaru na tabuľu, cez ktorú v strede prechádzala rovná priamka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ukazujúc na jednotlivé vŕšky pokračovala: „Keď ste na vrchole, tak časom spadnete zase dolu...ale keď ste na dne, tak jediná možnosť je ísť zase naspäť hore.“

Obrázok na tabuli ma sprevádzal až do dospelého života. Každý krát, keď som sa ocitla na pomyselnom dne, vedela som, že časom sa zase zodvihnem a začnem kráčať smerom hore. Každý krát, keď som sa ocitla na pomyselnom vrchole, tak som si bola vedomá, že to tak nebude navždy. 

Bolo mi desať možno jedenásť rokov, keď nám pani učiteľka vysvetlila jednu zo záhad života a to ako sa v ňom orientovať. Pamätám si moment, keď začala kresliť na čiernu tabuľu a ako som počula svoju vlastnú myšlienku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

´Teraz počúvaj, toto je dôležité.´

Jedna obyčajná kresba na školskej tabuli.

Pani učiteľka, ktorá s nami zdielala pravdy života, bola výnimočná žena. Vedela nás nenúteným spôsobom prekvapiť rôznymi poučnými príbehmi.

O veľa rokov neskôr prišla druhá časť príbehu. ´Keď natiahneš čiaru, ktorá vytvára vlny sínusoidy, tak dostaneš rovnú čiaru, dostaneš rovnováhu. ´

Pozorovala som kamarátku kresliť vlnitú čiaru prstom vo vzduchu a následne ju rozťahovať medzi prstami. Jednotlivé puzzle do seba zapadli. Všetky závity v mojom mozgu sa roztočili, aby dokopy spojili dve spomienky. Starú spomienku zo školských lavíc a novú, ktorá sa práve vytvorila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To znamená, že každý extrém vždy potrebuje svoj protiľahlý extrém aby sa vyrovnali.

Sínusoida niektorých z nás vytvára veľké kopce, iných kopčeky držiace sa celkom pri priamke. Nakoniec však, ak každý z nás natiahne svoju sínusoidu vytvorí sa rovná čiara.

Vytvorí sa rovnováha.

Existuje tretia časť príbehu, ktorá je tou najťažšou, pretože si vyžaduje našu vlastnú navigáciu, aby sme vo svojom vnútri zostali blízko priamky, hoci by aj kopce boli obrovské.

´Niekedy sa nám však správna navigácia nepodarí a to je v poriadku, pretože túto schopnosť sa učíme cez životné skúsenosti,´ prečítala som si v jednom rozhovore.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže k tomu, aby sa nám podarilo akceptovať svet taký aký je a ľudí v ňom, potrebujeme najprv akceptovať seba samých takých akí sme. Všetci sme na ceste a každý z nás sa učí niečo iné, aby sme prijali ďalší kúsok seba samých. Vzájomne si k tomu pomáhame.

Každá sínusoida je dôležitá.

Eva Chmelíková

Eva Chmelíková

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Žijem v Škótsku, už takmer desaťročie. Maľujem a tvorím a venujem sa terapeutickému poradenstvu pre deti a dospelých, v ktorom okrem tradičných teórií často používam kreatívny prístup k terapii. Pred a počas štúdia ma život zavial medzi deti v škôlke, škole bežnej či špeciálnej, pracovala som aj s deťmi v autistickom spektre. Čím dlhšie a do väčšej hĺbky sa venujem terapii uvedomujem si, že osveta o duševnom zdraví má stále svoje rezervy a tak tu zdieľam malé úlomky z tohto prostredia, zrejme aby som prispela k búraniu stereotypov a predstáv o tomto odvetví a aby sa tak raz stalo prístupnejšie pre všetkých, ktorí by sa našli v situácii, že ho potrebujú. Objavia sa tu občas aj príbehy týkajúce sa (ne)zvyčajnosti tejto krajiny. Vyvíjam sa a snažím sa pochopiť tento svet cez každodenné stretnutia a skúsenosti. Ale v prvom rade sa snažím žiť a nechať žiť. Zoznam autorových rubrík:  ŠkótskoPríbehy z detského svetaNa umeleckú nôtuSúkromnéNezaradenéO duševnom zdraví

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu