reklama

Moskovský matrix

V Moskve akoby zastal čas. Ulice dýchajú názvami starých čias, ľudia žijú stále v návratoch do minulosti. Budovy zdobia päťcípé hviezdy, kladivá a kosáky. Ľudia akoby boli ponorení do svojho minulého života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Pochod nostalgikov nedaleko Cerveneho namestia
Pochod nostalgikov nedaleko Cerveneho namestia (zdroj: Michal Feik)

V Moskve, narozdiel od bývalého Československa, komunistickú minulosť nikto nepopiera. Námestie Iľjiča, ulice Marxistická, námestie revolúcie, Leninove mauzoléum, Stalinov pomník, park úspechov národného hospodárstva... Nemám pocit, že by Rusi chceli narýchlo vymazať minulosť z pamäte. "Slavsja Otečestva naše svabodnoje" tak zneli kedysi slová sovietskej hymny, ktorú si Rusi v roku 2000 vymohli naspäť v mierne modifikovanej forme - s tou istou hudbou, ale zmenenými slovami.

Daň z veľkomesta

Po uliciach utekajú každý deň tí istí ľudia. Zahľadení do seba, nevšímavo prechádzajú okolo. Málokto sa na vás usmeje, pretože v tej obrovskej kope dotieravcov (predavačov, bezdomovcov) sa v záujme vlastného "prežitia" musíte obrniť a stať sa rovnako nevšímavým. Je to fenomén, ktorý by som nazval daň z veľkomesta.

Ľudia na ulici, v obchodoch, ba aj v práci mi pripadajú akoby naprogramovaní. Upratovačka v supermarkete umýva to isté miesto 150-krát za deň, pretože príkaz znel "dlážka musí byť čistá". Žiaľ, architekt moskovského matrixu nedal programu upratovačka funkcie, ktorými sa vyznačujú už aj niektoré roboty, a to je spätná väzba. Za normálnych okolností, ak na pozícii B7 pri vchode stojí človek, treba ho obísť. Upratovačka však má svoj program: umýva dlážku bez ohľadu na prekážky a je v záujme splenia svojej úlohy schopná podraziť vám nohy. Darmo jej rozprávate, že nech nasledujúcu pol hodinu pri samozatváracích dverách neupratuje, pretože tam máte rozložené drobné súčiastky, po treťom upozornení vám ich rozmetie po okolí.

Keď sme nedávno inštalovali kabeláž vo vnútri budovy, prechádzala okolo mňa manažérka s plne naloženým nákupným vozíkom. Najprv sa pokúsila kábel ležiaci na zemi prevalcovať, keď sa jej to ani na štvrtý pokus nepodarilo, presunula vozík o dva metre vedľa a pokúšala sa ten istý kábel prekonať tým istým spôsobom. Pritom stačilo jemne nadvihnúť kolieska vozíka.

Vrátnik vás do budovy nepustí aj napriek tomu, že vás veľmi dobre pozná z predchádzajúcich dvoch dní. Nedá sa, pretože na tretí deň už nemáte povolenie na vstup. Šofér, ktorý nas vozí po Moskve nedávno dostal úlohu naviac: pomáhať nám v práci. Žiaľ, programátor ho nevybavil potrebnými funkciami a schopnosťami a tak je jediným výsledkom jeho novej úlohy to, že intenzívne zavadzia.

Svoju úlohu hrajú aj rozdávači letákov, ponúkači výletov po Moskve, predavači rukavíc a kapusty. Bez ohľadu na počasie a počet ľudí prechádzajúcich okolo. Mám pocit, že svoj program majú aj všetci ľudia na ulici. Chodci chcú prejsť na druhú stranu cesty bez ohľadu na farbu svetla na semafóre a rovnaký program majú aj vodiči áut.

Čo by sa stalo, keby upratovačka z hypermarketu neprišla v jedeň deň "do práce"? Keby zrazu ochorela kontrolórka lístkov na stanici metra Novokuzneckaja? Keby babička predávajúca sušené hríby zomrela? Premkýna ma desivý pocit, že by sa na ich miesto postavil okamžite niekto iný. Človek v takomto obrovskom kolose nie je a ani nemôže byť sám sebou. Pre svoje okolie hrá úlohu štatistu. "Nas mnogo", tak zvyknú hovoriť moskovčania a obávam sa, že je to kruto výstižný výraz.

Tieň minulosti

Nedávno som sa rozprával o zážitkoch z Moskvy s Bulharkou, ktorá už vyše roka žije v Moskve a predtým pracovala v Bulharsku, Nemecku aj v Rakúsku. Podľa nej sú Moskovčania veľmi ťažko prispôsobiví, často aj leniví, nevedia sa učiť nové veci a pracujú len v nevyhnutných prípadoch. Málokedy vedia na seba preniesť zodpovednosť, ak sa niečo stane a spýtate sa, kto to urobil, niet nikoho. Po anglicky sa nedohovoríte prakticky nikde. Na ulici, na železničnej stanici a obrovské ťažkosti máte aj v hoteli s tisícami ubytovaných hostí. Dobrou správou je, že mladí ľudia už pomaly precitajú. Ako dlho to však potrvá?

Ťažko nám však súdiť. V krajine poznačenou pojmami ako Lenin, Stalin, komunizmus, soviet, perestrojka, KGB či boj proti "čečenskému terorizmu" to zrejme ešte dlho potrvá, kým sa ľudia zbavia strachu a prenesú na seba zodpovednosť za svoju budúcnosť. Dovtedy asi budú potrebovať niekoľko silných "Putinov". Kto však na seba prevezme úlohu Nea, vedmy, Trinity či Morfea?

Michal Feik

Michal Feik

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  246x

Propagujem zdravý životný štýl od ekologickej dopravy až po zdravé potraviny. Chodím po svete s otvorenými očami, hľadám inšpirácie a snažím sa ich pretaviť do bežného života aj u nás. Venujem sa najmä komunikácii s médiami a marketingu. Zoznam autorových rubrík:  Zdravé potravinyKultúraCyklodopravaŽivotné prostredieDopravaNázoryCestovanieSamosprávaSpoločnosť

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu