Nízke ceny cukru: Dobrá správa pre spotrebiteľov, zlá pre farmárov

Po zrušení kvót je zrazu v EÚ prebytok cukru. Ceny klesajú, čo určite poteší spotrebiteľov, ale slovenskí výrobcovia majú hlavu v smútku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Zrušenie výrobných kvót v sektore cukru v septembri minulého roka spôsobilo okrem deregulácie trhu s cukrom aj jeho neobmedzený predaj v rámci trhu EÚ. Niektoré členské štáty sa zrušenie tohto opatrenia rozhodli premeniť na zisk. Nemecko, Francúzsko, Holandsko, ale aj Poľsko a Veľká Británia významne navýšili pestovateľské kapacity cukrovej repy, v priemere až o tretinu!

Výsledkom toho je nadbytok cukru na trhu EÚ a radikálne klesajúce ceny. Kým minulý rok stála tona cukru 500 eur, dnes už sme na polovičnej úrovni. Produkcia cukru EÚ je o 3,7 mil. ton vyššia ako vlani. Ak by sme mali všetko tento cukor zjesť, čaká nás nadváha a pokazené zuby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otázkou je čo s tým.

Keďže sme súčasťou spoločného európskeho trhu, riešenie existuje najmä na európskej úrovni. Treba otvorene povedať, že niektoré krajiny EÚ sa správajú nezodpovedne. Úplne nezmyselne pestujú nadmerné množstvo cukrovej repy a potom sa čudujú, že ju nevedia predať. Dokonca Taliansko požiadalo o spustenie opatrenia na súkromné skladovanie. Za peniaze európskych daňovníkov by sme mali sanovať ich nezodpovednosť? Našťastie, drvivá väčšina členských krajín EÚ to odmietla.

Kým v minulosti na ceny cukru vplývalo množstvo úrody, počasie a výrobné náklady, dnes sú to najmä špekulácie a situácia na trhu. 

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská republika je v súčasnosti schopná byť v produkcii cukru úplne sebestačná, a to pre potravinárske aj priemyselné využite. Máme dva cukrovary a 195 pestovateľov cukrovej repy. Ak sa však situácia na trhu s cukrom bude vyvíjať aj naďalej týmto smerom, naši producenti cukru sa dostanú do ohrozenia. Najhorším scenárom je úplný zánik slovenského cukrovarníckeho sektora. A to si nikto z nás nepraje.

(Autor pracuje na odbore komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

Michal Feik

Michal Feik

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  259x

Propagujem zdravý životný štýl od ekologickej dopravy až po zdravé potraviny. Chodím po svete s otvorenými očami, hľadám inšpirácie a snažím sa ich pretaviť do bežného života aj u nás. Venujem sa najmä komunikácii s médiami a marketingu. Zoznam autorových rubrík:  Zdravé potravinyKultúraCyklodopravaŽivotné prostredieDopravaNázoryCestovanieSamosprávaSpoločnosť

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

193 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

301 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

768 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu