reklama

Jean Michel Jarre v Bratislave: Mágia zvukového vynálezcu

Splnil sa mi sen. Nechal som sa uniesť tri desiatky rokov dozadu, do čias analógovej techniky a mystiky hudobného vizionára Jeana Michela Jarreho. Album Oxygene, ktorý som prvýkrát počul z kotúčového magnetofónu ešte kedysi veľmi-veľmi dávno, som si na bratislavskom koncerte vypočul naživo. Jarre bol jednoducho geniálny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)
Obrázok blogu
(zdroj: Michal Feik)

V obklopení analógovýchsyntetizátorov, bez použitia akejkoľvek digitálnej techniky či počítačov zahralskladby z legendárneho albumu Oxygene takmer presne tak, ako vyšliv roku 1976 na LP platni. K tomu pridal aj dva kúsky z druhejsérie Oxygene 7-13.

Podľa slovenských médií bolkoncert vypredaný, ja mám však vážne podozrenie, že bol dokonca nadpredaný. Ľudianemali kde sedieť a tak obsadzovali každý voľný decimeter štvorcovýbratislavskej športovej haly. Aj napriek tomu, že som prišielv dostatočnom predstihu, som mal veľmi vážny problém dostať sa na mojutribúnu. Keď som sa dožadoval uvoľnenia koridora, dostal som odporúčanie, abysom sa vzniesol. To nehovorím o tom, že som nemal kde zaparkovaťa tak som auto odstavil rovno uprostred obrovskej mláky kdesi medziKauflandom a Športovou halou.

Jarre prišiel do Bratislavy vovynikajúcej forme. V sprievode troch hudobníkov ovládal naraz nástroje,ktorých počet odhadujem na dvadsať až tridsať. Niektoré z nich vyzerali vskutkukreatívne - pripomínali kríženca gitary a klávesov, či kusy oceľovýchpásov, z ktorýho trčal elektrický kábel a vydávali zvuky v rôznychfrekvenciách nápadne sa podobajúce elektrickým výbojom.

Jarre je podľa mňa zvukovývynálezca. Pripadá mi to tak, ako keby celé dni sedel vo svojom štúdiua pokúšal sa do elektrickej zásuvky zapojiť všetko, čo mu padne do oka.Inak si nemožno vysvetliť odkiaľ má všetky tie šumenia, vŕzganiaa kvílenia, ktoré ale neuveriteľným spôsobom ladia s akordmi,melódiami a rytmom jeho skladieb. Niektoré nástroje zase vydávali zvukyako staré rádio, ktoré sa Jean Michel pokúšal počas koncertu naladiť naneexistujúcu rozhlasovú stanicu.

Ako uviedol Jarre na začiatkukoncertu „chcel som hrať v Československu, pretože prvé ohlasy na môjalbum Oxygene prichádzali práve odtiaľto.“ Jarre vydaním tohto albumuupozorňuje na zhoršujúce sa životné prostredie. Obal albumu je preto viac akovýstižný: ľudská lebka vytŕčajúca spoza roztrhnutého zemského plášťa. Nabratislavskom koncerte sme si mohli vďaka vizuálnej show vnútrom tejto lebky ajvirtuálne zacestovať.

Mimochodom, sprievodné vizuálneefekty koncertu neboli až také predimenzované ako som nadobudol pocitz médií, ale veľmi príjemne dotvárali atmosféru koncertu. Tesne predlegendárnou (a asi najznámejšou) skladbou Oxygene 4 sa nad hudobníkom spustiliobrovské zrkadlá, v ktorých bolo pohľadom zhora možné sledovať súhruJarreho prstov na všetkých tých klávesoch, zariadeniach a výrabačoch zvuku,ktoré mal dôsledne logisticky rozmiestnené na javisku.

Jarre zožal v Bratislaveobrovský aplaus a jeho „thank you, merci, ďakujem“ zaznelo snáďtridsaťkrát. Ako prídavok zahral dve skladby: syntetizátorovú lahôdku Oxygene13, ktorá sa obzvlášť vynímala svojou jednoduchosťou a príťažlivoumelódiou v ostrom kontraste so všetkými predchádzajúcimi experimentmi sozvukovými efektmi. Túto skladbu priintímnom osvetlení Jarre akoby hralsúkromne pre každého účastníka koncertu zvlášť. Záver koncertu patril reprízeOxygene 4, o ktorej si dovolím tvrdiť, že ju počúvajú aj na planétachobiehajúcich hviezdu Sirius.

Oxygene Tour bola nepochybnenostalgia. Jarre určite nesplnil očakávania tým, ktorí očakávali Equinoxe,Randez-Vous, Chronologie, Magnetic Fields či ďalšie. Dokázal však na jehostarých analógových „Old Ladies“ vrátiť čas na koniec rokov sedemdesiatych kedyelektronická hudba ešte pomaly iba snívala o svojom zrode a zahraťprakticky celý Oxygene tak ako ho kedysi nahral. A najfascinujúcejšie natom je, že to všetko na koncerte dokázal skutočne naživo.

Michal Feik

Michal Feik

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  246x

Propagujem zdravý životný štýl od ekologickej dopravy až po zdravé potraviny. Chodím po svete s otvorenými očami, hľadám inšpirácie a snažím sa ich pretaviť do bežného života aj u nás. Venujem sa najmä komunikácii s médiami a marketingu. Zoznam autorových rubrík:  Zdravé potravinyKultúraCyklodopravaŽivotné prostredieDopravaNázoryCestovanieSamosprávaSpoločnosť

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu