reklama

Treba vraj zabudnúť

Dnes, keď s nami lomcuje hospodárska a ekonomická kríza, ľudia majú starosti, ako prežiť. Môj problém, čo s plastovými fľašmi, vyvoláva na tvárach ľudí úškrn. Podľa mnohých, majú pravdu. Ja však tvrdím, že ešte päť minút a bude dvanásť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
realita budúcnosti... omyl vylúcený
realita budúcnosti... omyl vylúcený (zdroj: nie ja)

Separácia odpadu, teda jehotriedenie a následne zber druhotných surovín. Dnes iba s nostalgiouspomínam, ako som kedysi svoje malé deti učila zbierať papier a následnesom k tzv. separácii prinútila celú svoju rodinu. Mali sme predsa školákova zber papiera bol celé roky istým plusom osobnosti človeka. Mne osobne tonerobilo žiadne problémy, ťažšie už bolo presvedčiť manžela, aby sme netriedenýpapier aspoň raz za čas odviezli autom do zberu, hoci sme na tom vždy prerobili.

  Časomsme si zvykli a nech sme sa kdekoľvek sťahovali, vždy sa našlav blízkosti nejaká škola, či škôlka, kde som papier nosila. Neskôrk papieru pribudli plastové fľaše, čo naozaj bol úžasný nápad. Myslím týmnielen za moje malé deti druhej generácie, ale hlavne za to naše životnéprostredie. Tých fliaš prostredníctvom organizovaného zberu v podobesúťaží sme v našej rodine nazbierali približne 15-tisíc a viac. Keďk tomu pridám separáciu plastových obalov z mojej domácnosti a blízkehookolia, môžem povedať, že ich bolo veľa, dosť. Separácia odpadu sa v našejrodine stala úplnou samozrejmosťou, za roky sa z tejto činnosti stalonielen čosi vedomé, ale už aj podvedomé. Moji blízki to hodnotia ako závislosť,podobnej iným.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Tesne po Vianociach mi pracovníčkyneďalekej škôlky poďakovali za ochotu a oboznámili ma so skutočnosťou, žev ich priestoroch sa už neuskutočňuje zber plastových fliaš ani papiera.Vraj im to už nebudú odvážať. Bola som prekvapená, veď sa tak dialo celé rokya odrazu zmena. Čo už! Prestala som hromadiť plastové obalya v úplne malých množstvách som ich začala nosiť do kontajnerovrozmiestnených po našom meste. To isté s papierom. Lenže, kontajnerov napapier rapídne ubúda a tie na plastové obaly sú stále v menšommnožstve a preplnené. Takže... Chtiac-nechtiac asi budem nútená všetkoodkladať do našej kuka nádoby na smeti, keďže tie veľkoobjemové majiteliarodinných domov nevlastnia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa vyjadrení zodpovednýchnášho mesta v okresných novinách som sa dozvedela, že nieto na tieto druhotnéobaly žiadneho spracovateľa a ďalšia ich separácia bude mesto stáť nemalévýdavky. A potom, čo s nimi? Možno vyseparované, dokoncav svojom druhu aj roztriedené, nakoniec predsa len skončia na skládkekomunálneho odpadu.

 Neviem, čoho mi je viac ľúto? Či môjhomyslenia, ktoré som začala nazývať ekologickým, alebo toho nášho životnéhoprostredia. Vraj, čo šírim paniku, papier v zemi zhnije bez následkov naekológiu a plastové fľaše, čo už s nimi? Vraj ich po separácii budúskladovať kdesi oddelene od komunálneho odpadu a keď sa naša legislatívaspamätá, čosi s nimi urobia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Horšie je, že povinnosť separovať odpad,ktorá mala byť pre mestá v rámci pokynov EÚ daná zákonom už od budúcehoroku, zaniká nielen u nás, ale aj v rámci jednotlivých štátoch EÚ. Tuuž vôbec nejde o to, či sa plastové fľaše využijú ako druhotná surovina, ichseparovanie by malo byť hlavne kvôli tomu, aby boli ekologicky zlikvidované.Aby naozaj bolo ich kde odhodiť, aby sme mohli využívať to, čo sme sahorko-ťažko naučili a hlavne, tí naši najmenší. Aby nás v budúcnostináhodou neprekvapili v podobe kontaminácie spodných vôd.

 Zaujímavé je, že pri návšteve mojej známejz jedného malého mestečka v Nemecku, táto bola prekvapená.U nich separácia druhotných surovín nebola ani pozastavená, ani nijakobmedzená a pritom tam separujú naviac aj textil, drevo, veci z gumya dokonca aj polystyrén, ktorý je dnes súčasťou každého zakúpeného výrobkuelektroniky. Čo tí Nemci s tým asi robia? Naozaj je to iba o našej neschopnosti riešiť problémy, ktoré sa zo začiatkuzdajú ako neriešiteľné, alebo nám chýba vôľa? Neviem to posúdiť, preto nikohoneobviňujem, iba si začínam zvykať. Popísaný papier, prečítaný časopis – hneďs ním do suda. Žiadna krabica, kde doposiaľ bol skladovaný, kým sme tonanovo nepreriedili, nepobalili a nedali deťom do škôlky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Za všetko vraj môže finačnáa hospodárska kríza. O druhotné suroviny už nieto záujem. Ichspracovanie je finančne náročné, teda neekonomické a nerentabilné.Lenže... Možno bude stačiť rok, dva a budeme musieť hľadať riešenie, čos nimi. Dnes, keď sme akože naučení odpad separovať, časom si odvykneme.Zabudneme nielen my dospelí, teda tí už vycepovaní, ale ono to už za svojeťažko nanovo príjmu deti. Nielenže ich k tomu systematicky viedli celéroky v rámci ekologického minima v škole, ale tlačili na nich ajrodičia. Lebo v minulosti sme to boli práve my, rodičia, ktorí smezodpovedali za výsledky zberu našich detí.

 Tak teraz rozmýšľam: mám odhodiť svojeekologické myslenie spolu s netriedeným odpadom rovno do tej našejkuka-nádoby a navždy zabudnúť? Alebo sa ktosi spamätáa v separácii odpadu nebude vidieť iba druhotnú surovinu, ktorá sidokáže na seba ešte zarobiť? Bez toho, či plastové obaly si zarobia na svojulikvidáciu, alebo nie, bude v budúcnosti nutnosťou s nimi čosi múdre,niečo v duchu prežitia, robiť. Spracovať ich tak, aby boli síce odpadom,ale prijateľným pre tie naše skládky. A možno, možno nás do budúcnostibudú kompetentní zase učiť, ako triediť papier, sklenené obaly podľa farby, čiaj iný druh nepotrebností.

 Dnes, keď s nami lomcuje hospodárska a ekonomickákríza, ľudia majú starosti, ako prežiť. Môj problém, čo s plastovými fľašmi,vyvoláva na tvárach ľudí úškrn. Podľa mnohých, majú pravdu. Ja však tvrdím, žeešte päť minút a bude dvanásť.

Eva Fulajtárová

Eva Fulajtárová

Bloger 
  • Počet článkov:  99
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vraj som filantrop, sociálne orientovaná a nadovšetko si cením možnosť slobodne sa rozhodnúť ... Zoznam autorových rubrík:  ... čo sa ma bytostne dotýkaKniha a jaNezaradené2- (dva mínus)Rozhodnut銍ASTIE SI TYPacientska advokácia/dôverníctObyčajné, ale s pomlčkoumôžem? Môžem, som naša VikinkaVšetkýmSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu