reklama

Iba banalita

Podľa slovníka cudzích slov je to niečo bezvýznamné, otrepané... A kvôli niečomu bezvýznamnému, otrepanému, som celú noc prebdela v šoku. Krátky spánok mi neustále čosi rušilo, niečo, s čím som sa už v minulosti stretla. To niečo bolo, že som sa stala podozrivou bez príčiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
poštová banka
poštová banka (zdroj: nie ja)

Druhý deň nového roku som si naobrátku šla vybrať z VK, ktorá je písaná na manžela, istú sumu a touž v eurách. Zároveň som si dala pripísať formou dvoch poštových poukážoksumu, ktorá mi tam chodí pravidelne už nejakú dobu.

 Stalo sa však čosi nepredvídané, niečo,s čím som nerátala. Pracovníčka pošty mi namiesto 4,98 € omylom do VKzapísala vklad 2x498 € ako vklad. Keďže som riešila otázku 50€ bankovky, ktorúsom sa snažila premeniť na menšiu, zápis v knižke som vôbec nebrala navedomie, resp. som si ho neskontrolovala. Nebolo to pre mňa podstatné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na viac som musela pri druhomokienku prepisovať podací lístok na doporučený list, lebo ten pôvodný nakoruny, už neplatil. Takže stresovaná bankovkou pre mňa neobvyklej nominálnejhodnoty, prepisovaním dokladu za nový, VK som celkom vypustila z hlavy beztoho, aby som tam na pošte do nej nazrela. Nakoniec sa mi podarilo uhovoriťpracovníčku, aby mi predsa len danú bankovku premenila na menšie. S pocitom,že aspoň takto, som opúšťala poštu.

Asi po hodine som pôvodne chcelazistiť, v akom poradí budem vyberať predtým uložené koruny, lebo tievklady neboli iba moje a boli uložené presne v sume, ktorú sompotrebovala neskôr kdesi vrátiť. Naozaj šlo iba o premenu korún na euro,nie s cieľom mať ich trvalo uložené na knižke. Až vtedy som si všimla, žesom sa nechtiac obohatila skoro o tridsaťtisíc korún. Šok!!! Odpoveď organizmusna zistenú skutočnosť? Začala som mať nepríjemné pocity viny, hľadala somriešenie. Bol piatok, pošta, síce necelých 200 metrov od nášhodomu, už celú hodinu zatvorená a ... Celá bez seba som sedela a hľadela nato nezvyklým spôsobom získané bohatstvo. Zmohla som sa akurát iba na to, že somsi prerozdelila výber daných financií na pondelok a nasledujúce dni tak,ako boli vkladané a ... už daná pani z pošty stála pri bránke nášho domu.Rovnako šokovaná ako ja, začala mi vysvetľovať, že došlo k omylu a žesa to musí riešiť. Nenechala som ju ani dohovoriť, pozvala som ju ďaleja mojím jediným ospravedlnením bolo, že som riešila veľkú sumuv jednej bankovke. Neviem, či ma už hneď pri zistení omylu podozrievalaz nekalého úmyslu, tie peniaze vybrať a zneužiť jej nepozornosťv svoj prospech. Dosť na to, že mi oznámila, že tú knižku mi zoberie, prepíšeto a aby som si v pondelok prišla pre ňu na poštu. Bez slovíčkaodporu, ev. bez akéhokoľvek náznaku odporu, som súhlasila a VK som jej jasama predala do jej rúk. Tým sa na hodinu môj problém skončil a bola somspokojná s týmto riešením. Dokonca som ho prijala za jedno najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Môj manžel sa vrátil ráno z prácea keď som mu vyrozprávala, čo sa mi prihodilo, nadšený veru 2x nebol.Utvrdil ma v tom, čo sa mi v noci vracalo z podvedomia dovedomia, že vlastne som bola označená za podozrivú osobu, ktorá potencionálnechcela spáchať trestný čin.

 Som si vedomá toho, že keby som tiepeniaze neprávom vybrala, čo by bolo reálne možné, dopustila by som satrestného činu podvodu neoprávneného obohatenia. Tie šeky som pracovníčke poštypredložila ja osobne, takže viem, o akú sumu išlo.

Ale... čisto teoreticky. Aj keďmôj manžel v živote nikdy z VK peniaze osobne nevyberal, ale aninevkladal, mohol tak učiniť v sobotu doobeda. On predsa nevedel, či tásuma 498 x 2 je mojím reálnym príjmom. Je informovaný, že z času na čas mipráve na túto „jeho“ VK chodí tzv. „výplata“ z rôznych zdrojov, výškaktorej ho nikdy osobne nezaujímala. Všetkých nevedomých odkazujem na príspevokMojich 37 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To znamená, že keby čisto náhodoudo tej svojej VK nazrel a uvidel tam danú sumu, vôbec by mi neveril, žedošlo k omylu a určite by mal svoju predstavu o tom, na čo je jumožné minúť. A to možno hneď. Totiž on veľmi túži po motorke a stáleje čosi dôležitejšie, ako jeho motorka. Opakujem: „čisto teoreticky“ mohol tobyť práve on, ktorý by v nevedomí túto sumu mohol z knižky vybrať.Naozaj len teoreticky, lebo môj muž si doteraz myslí, že každá VK musí byťviazaná na heslo a on žiadne nepozná. Dokonca on by ani nemohol byťobvinený zo spáchania čohosi nekalého, lebo on tie peniaze nevkladal, takženemohol predpokladať, že došlo k omylu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A čo všetko sa mi počas nociv hlave premietlo, aké vidiny sa mi v tme vynárali, nechcite vedieť.Videla som sa v súdnej sieni, s páskou na rukáve a ktosiz kúta stále volal – mala si to všimnúť, urobila to schválne. Je vinná!!!A kdesi bokom som vedľa seba cítila, nie videla, ale cítila, sa trasúcu,sporo odetú pracovníčku pošty.

 Určite som pochybila. Mala som si zápisskontrolovať hneď po prevzatí VK, ale neurobila som tak. Nebol pre mňapodstatný, podstatná bola 50€ bankovka. Ale... akosi nemôžem stále rozdýchať,že som sa stala potencionálne podozrivá, že chcem zneužiť omyl pracovníčkypošty. Inak by odo mňa tú VK nepýtala, iba by ma vyzvala, aby som prišlav pondelok ráno to dať opraviť.

 A znova iba celkom teoreticky. Čokeby ma bola v sobotu navštívila jedna z tých mojich známych, ktorejsom na svoju VK uložila aj jej sumu, presnejšie 1 165,- Sk s tým, žeich potrebuje a chce, aby som ich vybrala v sobotu doobeda? Iná poštav našom meste otvorená bola. Neviem, ako by som reagovala. Verila by mivôbec, keby som povedala, že VK nemám u seba a že mi bola „odňatá“?Chválabohu, nestalo sa tak. Toho som sa najviac bála. Straty dôvery. Nehovoriaco tom, že môj manžel mohol mať tiež o svojich peniazoch, tie ktorépatria iba jemu,  na jeho vlastnej knižkeisté predstavy a chcel by ich mať už v eurách doma. Tiež šlov podstate iba o vklad pre zámenu meny. Ani to sa nestalo. Najhoršiena tom je skutočnosť, že doma nemám ani koruny, ani eurá. Celková moja hotovosťnepresahuje 200 Sk. Ďalší výber som plánovala na pondelok, v prípadenutnosti v sobotu. Nutnosť sa nekonala a či si budem môcť z VKvybrať potrebnú sumu v pondelok,uvidím. Dúfam, že áno.

 Skúsenosť, ktorú už nechcem zažiť. Dlho,možno celé roky budem kontrolovať každý zápis na VK a odporúčam tokaždému. Naozaj zažiť niečo takéto na vlastnej koži je veľmi stresujúce,nepríjemné. Ide hlavne o vyslovenie podozrenia, že som schopná spáchaťčosi nekalé, zlé, protiprávne.

 Ospravedlňujem sa pracovníčke pošty, žesom jej vlastnou nedbanlivosťou a nevšímavosťou spôsobila šok, ale rovnakona tom som bola a som stále i ja.

Eva Fulajtárová

Eva Fulajtárová

Bloger 
  • Počet článkov:  99
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vraj som filantrop, sociálne orientovaná a nadovšetko si cením možnosť slobodne sa rozhodnúť ... Zoznam autorových rubrík:  ... čo sa ma bytostne dotýkaKniha a jaNezaradené2- (dva mínus)Rozhodnut銍ASTIE SI TYPacientska advokácia/dôverníctObyčajné, ale s pomlčkoumôžem? Môžem, som naša VikinkaVšetkýmSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu