reklama

O dobrovoľníctve

Život má pre nás každodenne dve správy. Tú horšiu, či zlú, že... na svete je plno neprávostí, bolestí, krívd, alebo len mnoho ľudí má smolu, že sa narodili na nesprávnom mieste. A tú dobrú: že sa vždy nájde ktosi, kto je ochotný pomôcť!!!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
pridaná hodnota
pridaná hodnota (zdroj: neznámy)

Aby mohlo existovať dobrovoľníctvo, musia byť dobrovoľníci. A dobrovoľníkom sa človek nemusí vždy narodiť, môže sa ním aj stať. Tak, že on sám, alebo jeho blízky, zažije čosi zlé, tragické a za pomoci iných sa dostane z najhoršieho a neskôr sám začne pomáhať. No nie vždy človek musí zažiť čosi zlé, aby sa prepracoval k pomoci iným. Niekto to má tzv. povedané v krvi a chuť či snahu byť tam, keď je potrebná pomoc má jednoducho v génoch.

Nech sa človek k ochote pomáhať iným, odkázaným prepracuje akýmkoľvek spôsobom, je vždy vítaná jeho snaha pomôcť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dobrovoľníctvo ako organizovaná aktivita jednotlivcov funguje vo väčšej časti sveta úplne prirodzene a aby v tom nebol zmätok a chaos, mnohé krajiny ho povýšili na zákon. U nás, zatiaľ, v platnej legislatíve Zákon o dobrovoľníctve neexistuje, ale dobrou správou je, že sa na ňom intenzívne pracuje.

V tejto „vlčej dobe", keď nikto vraj nič za darmo nerobí, je naozaj ťažké presviedčať niekoho, aby sa vzdal pasivity, aby vyšiel z vlastného tieňa a ... možno aj na našu výzvu sa rozhodol pridať k nám.

Na začiatku školského roku zostáva mnoho mladých ľudí v nečinnosti a to hlavne maturanti, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nepokračujú ďalej v štúdiu a nateraz si nenašli zamestnanie. Pre nich je postavenie dobrovoľníka priam výzvou. Majú možnosť stať sa členom inej komunity ľudí, ako to bolo na škole, byť jedným z tých dospelákov, ktorí okrem toho, že stále čosi musia, občas aj môžu. Môžu sa stať členom organizačného tímu, byť zapojení do rôznych projektov, na vlastnej koži si overiť, čo znamená zodpovednosť. A to nielen za seba, ale aj za iných. Pre mladých ľudí príležitosť byť ktosi, niečo znamenať, niečo sa naučiť, byť iný, ako ostatní a najmä získať tak prvé skúsenosti so zamestnaním. Aj keď to v podstate nie je o zamestnaní, ale určite je to o spomínanej zodpovednosti, byť tam, kde je to potrebné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V čase ekonomickej krízy ľudia prichádzajú o zamestnanie a zrazu nevedia čo so sebou, so zvyšným časom. Ľudia, ktorí majú v sebe obrovský pracovný potenciál, skúsenosti z rôznych oblastí života, premenou z nezamestnaného človeka na dobrovoľníka môžu nadobudnúť nový rozmer života. Niektorí z nich sú finančne ako tak zabezpečení, načas je to podpora, odstupné a vedia, že radi by si to svoje nútené voľno trochu aj užili. To prázdno v nás a nič nerobenie človeku vydrží akurát tak mesiac dva a ak si v tomto období nenájde adekvátne zamestnanie, začína sa pomaly dusiť sám v sebe. A čo tak ponúknuť svoj ľudský i pracovný potenciál niekomu, kto ho práve potrebuje? Možno iba tak nezáväzne, poradiť, pomôcť a možno, možno ho to osloví aj na dlhšie a z nezamestnanej osoby sa stane Dobrovoľník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I. Dobrovoľník je fyzická osoba, ktorá zo svojho slobodného rozhodnutia bezodplatne poskytuje svoje služby inej osobe alebo v jej prospech a s jej súhlasom. Iná osoba, rozumej tým, môže byť aj právnickou osobou, teda rôzne organizácie III. sektora a iné.

Dobrovoľníctvo ako zmysluplná a neskôr aj zákonná forma pomoci sa uskutočňuje na Základe

Zmluvy - Dohody medzi jednotlivými oslovenými subjektmi a to hlavne kvôli tomu, aby ani jeden z nich nemal možnosť zneužiť svoje právomoci, resp. škodiť tým, ktorí sú na pomoc dobrovoľníka odkázaní. Táto Zmluva aj keď v podstate dobrovoľníka k ničomu nezaväzuje, okrem prehlásenia neublížiť, je právnym dokumentom. Asi v tom zmysle, že ak je opatrená podpisom zodpovednej osoby organizácie a pečiatkou, môže dobrovoľníkovi v budúcnosti byť nápomocná. Týka sa to hlavne mladých ľudí, ktorí sa touto Zmluvou radi pochvália vo svojich životopisoch pri hľadaní zamestnania. A čuduj sa svet, mnohí podnikatelia sa k tejto ich mimopracovnej aktivite stavajú priaznivo. Na základe posudku, keď oň dobrovoľník požiada, hodnotia túto činnosť viac-menej ústretovo, lebo vypovedá o morálnych kvalitách uchádzača o zamestnanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dokonca samotní odborníci z odboru na telo či dušu človeka vypovedajú, že akákoľvek dobrovoľná činnosť v prospech iného človeka zušľachťuje a zároveň zoceľuje. Mladí ľudia týmto spôsobom skôr psychicky dozrievajú, sú zodpovednejší voči sebe i iným, ľahšie zdolávajú prekážky, ľahšie zvládajú stres i nároky na prípravu v škole, neskôr oveľa lepšie dokážu pracovať v oblasti ľudských zdrojov a viesť i pomerne rozsiahly pracovný kolektív. Neraz práve tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov prerušili štúdium, resp. skoro sa ho načisto vzdali, po pár mesiacov v postavení dobrovoľník prišli na to, že dôvody, pre ktoré v štúdiu zlyhali neexistujú a študujú ďalej. Pochopili, že ich problémy, ktoré sa im videli v tom období neriešiteľné, sú v podstate s problémami iných ľudí, ľudí odkázaných, či zdravotne postihnutých; zanedbateľné.

Aj napriek tomu, že tento druh pomoci nemá ešte na Slovenská zákonnú podobu, existuje celý rad organizácií, dokonca aj na politickej úrovni, aby sa tak raz stalo. Venuje sa jej dostatok priestoru aj na rôznych internetových stránkach, ktoré vyzývajú ľudí k tejto činnosti. A to bez akéhokoľvek rozdielu veku nad 18-násť rokov. Vzdelanie, bydlisko, zdravotný stav nie je rozhodujúci. Rozhodujúce je dobrá vôľa pomôcť, byť v danej oblasti, v ktorej chceme pomáhať patrične zorientovaný - napr. dobrovoľná činnosť študentov práva, ekonómie, jazykov, atď. Vítaná je samozrejme aj celkom laická fyzická pomoc, pri organizovaní rôznych charitatívnych akcií, rôznych projektov na rôznej úrovni, pomôcť pri dovoze, či odvoze ľudí z akcií, atď. Všetko toto je možné uskutočniť na báze dobrovoľníctva. Bez nároku na finančnú odmenu a jedinou odmenou pre dobrovoľníka by mal byť dobrý pocit z toho, že môžem pomáhať.

Byť dobrovoľníkom je čosi ako byť misionárom kdesi v ďalekých exotických krajinách. Aj tu je to o pomoci iným a bez ich existencie sa istej skupine ľudí pomoc nedostane. Len s tým rozdielom, že u nás kvôli tomu nikto nezomrie. Jednoducho sa táto skupina bude musieť zmieriť s tým, že žiadny „nad štandard" sa nekoná. Že všetko bude tak, ako bolo doposiaľ a nám nezostáva nič iné, iba hľadať ďalej.

Eva Fulajtárová

Eva Fulajtárová

Bloger 
  • Počet článkov:  99
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vraj som filantrop, sociálne orientovaná a nadovšetko si cením možnosť slobodne sa rozhodnúť ... Zoznam autorových rubrík:  ... čo sa ma bytostne dotýkaKniha a jaNezaradené2- (dva mínus)Rozhodnut銍ASTIE SI TYPacientska advokácia/dôverníctObyčajné, ale s pomlčkoumôžem? Môžem, som naša VikinkaVšetkýmSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu