Martinské rožky 1 kg polohrubej múky, 6 dcl mlieka, 2 dcl oleja, 3 lyžice krupicového cukru, 1 lyžička soli, 1 bal. práškovej šľahačky, 1 bal. kypriaceho prášku, 1 bal. droždie čerstvé, 3ks žĺtka, 1 celé vajce , slivkový lekvár

Postup: Z 2 dcl vlažného mlieka a lyžice cukru a droždia urobíme kvások Múku aj s ostatnými sypkými surovinami preosejeme do misy. Pridáme žĺtka a kvások.

Vymiesime cesto. Po chvíli miesenia prilejeme olej.
Vymiesené cesto musí byť nadýchané a pružné a nelepí sa na misu

Cesto posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi ¾ hodiny.

Vykysnuté vyklopíme na pracovnú plochu

Rozdelíme na 6 až 8 bochníčkov.

Trojuholníky naplníme lekvárom, alebo inou náplňou. Zvinieme a formujeme rožky.

Poukladáme na vymastený plech a trošku potrieme rozpusteným tukom, alebo olejom. Necháme podkysnúť. Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 180° do zlata.

Ešte teplé pocukrujeme.

Ak máme radi slané, môžeme iba odobrať 2 lyžice cukru a použijeme iba do kvásku. Do cesta pridáme o 1 lyžičku soli viac. Plníme strúhaným syrom, šunkou, alebo iba prázdne posypeme hrubou morskou soľou, alebo sezamovými semienkami.