Martinské rožky

Ľudia mávajú rôzne závislosti. Niekto cigarety, alkohol a bohvieaké a ešte horšie. Táto naša celorodinná, je podľa mňa vcelku neškodná. Slivkový lekvár! Sprevádza ma už od vtedy keď som bola len taká malá žubrienka. A moje žubrienky to asi tiež podedili. Teda nie asi, ale určite. Keď som včera išla piecť a spýtala som sa čo, tri hlasy sa napočudovanie zhodli ( to je asi jediná situácia kedy to dokážu )...upeč tie rožky, ale so slivkovým lekvárom. Zdá sa vám kilo múky veľa? Zdanie klame. U nás je to pomaly málo. Zmizli ako v čarodejnom klobúku. Ak sa žalúdky troch papkáčov dajú tak nazvať. Jediné šťastie je, že pri ich apetíte majú radi šport, lebo v opačnom prípade by som mala obavy, že sa mi premenia na Guľkov Bombuľkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

  Martinské   rožky    1 kg  polohrubej múky, 6 dcl  mlieka, 2 dcl  oleja, 3 lyžice  krupicového cukru, 1 lyžička soli, 1 bal.  práškovej šľahačky, 1 bal. kypriaceho prášku, 1 bal. droždie čerstvé, 3ks  žĺtka, 1 celé vajce , slivkový lekvár

Obrázok blogu

Postup:   Z 2 dcl vlažného mlieka a lyžice cukru a droždia urobíme kvások Múku aj s ostatnými sypkými surovinami preosejeme do misy. Pridáme žĺtka a kvások.

Obrázok blogu

Vymiesime cesto. Po chvíli miesenia prilejeme olej.

Vymiesené cesto musí byť nadýchané a pružné a nelepí sa na misu

Obrázok blogu

Cesto posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi ¾   hodiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 Vykysnuté vyklopíme na pracovnú plochu

Obrázok blogu

 Rozdelíme na 6 až 8 bochníčkov.

Obrázok blogu

Trojuholníky naplníme lekvárom, alebo inou náplňou. Zvinieme a formujeme rožky.

Obrázok blogu

Poukladáme na vymastený plech a trošku potrieme rozpusteným tukom, alebo olejom. Necháme podkysnúť. Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 180° do zlata.

Obrázok blogu

Ešte teplé pocukrujeme.

Obrázok blogu

Ak máme radi slané, môžeme iba odobrať 2 lyžice cukru a použijeme iba do kvásku. Do cesta pridáme o 1 lyžičku soli viac. Plníme strúhaným syrom, šunkou, alebo iba prázdne posypeme hrubou morskou soľou, alebo sezamovými semienkami.

Gabriela Kováčiková

Gabriela Kováčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som kto som... hlavne sa snažím byť skutočným človekom..možno aj s chybami,ale inak to asi už nebude. Zoznam autorových rubrík:  Hrám sa na básneniePre maličkýchPre maškrtné jazýčkyPovesti a príbehy z dávnych čiTak to vidím jaDoma som iba mamaKrížom krážom v životeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

146 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

275 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu