reklama

Priväzovanie detí v nemocniciach je podobné ako za komunizmu

"Deti okolo mňa boli priviazané, aby si neškriabali ekzém. Keď ich prepúšťali domov, tak ho mali "pekne zahojený."

Priväzovanie detí v nemocniciach je podobné ako za komunizmu
Deti v nemocniciach trpia. (Zdroj: www.freepik.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Takto vyzerá dlaha, ktorou je možné zafixovať ruku dieťaťa, aby si nevytiahlo kanylu. Fotka je niekoľko rokov stará a pochádza z bratislavskej nemocnice. Nevyzerá to síce pohodlne, ale dieťa to znesie určite lepšie, ako keby malo mať ruky priviazané k postieľke. Je možné, že tento spôsob ani dnes nepoznajú v lučeneckej nemocnici, kde rodičia musia podpisovať súhlas so znehybnením dieťaťa kvôli infúznej liečbe? (Viac tu: https://domov.sme.sk/c/22828787/deti-bez-rodicov-v-nemocniciach-trpia-privazuju-im-ruky.html

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: Facebook)

 

Chýba im hlas

Kým sa o priväzovaní nezačalo debatovať na facebooku, kým sa témy neujala poslankyňa Vladimíra Marcinková a kým ju komplexne nespracovali Ženy zo SME, mohli sme si myslieť, že takéto praktiky boli u nás používané tak možno v minulom režime. Smutné je, že o tom opäť len diskutujeme a nechystá sa žiadna zmena. Veď ani pôvodne koaličná poslankyňa Marcinková neuspela, keď chcela presadiť novelu, ktorá by zaručovala prítomnosť rodiča v nemocnici.

Dôvodom môže byť aj to, že priväzovaným deťom chýba silný hlas, ktorý by presadzoval ich práva a na najvyššej úrovni rokoval o potrebných zmenách. Napríklad taká detská ombudsmanka. Tú celé roky nebolo počuť a nie je počuť ani kandidátky, ktoré chcú obsadiť toto miesto. Bude ich počuť, keď budú vo funkcii, alebo opäť pôjde len o trafiku pre verných členov strany?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako za komunizmu

Po tom, čo vyšiel článok v SME, som o priväzovaní detí debatovala s viacerými ľuďmi v mojom okolí. A čo som sa dozvedela? Že aj oni boli ako deti priväzovaní.

"Návštevy sme nemali, ale moja mama ma chodila pozerať cez okienko a tak zistila, že som priviazaná. Urobila cirkus a viac ma nepriväzovali. Ostatné deti okolo mňa boli priviazané, aby si neškriabali ekzém. Keď ich prepúšťali domov, tak ho mali "pekne zahojený," vypočula som si dnes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je možné, že 30 rokov po páde komunizmu používajú nemocnice rovnaké praktiky? Ak áno, nemala by naša demokratická vláda okamžite konať?

Zdravotníctvo je však oblasťou, ktorá po revolúcii ostala nezreformovaná. (Zajacovu reformu nerátam, keďže jej podstatou bola privatizácia tých oblastí, ktoré boli pre súkromný sektor zaujímavé.) Dnes tak máme schátrané nemocnice, vyhoreté sestry a preťažených lekárov, ktorí na nás v ambulancii po nočnej službe vrčia ako pitbull, zatiaľ čo lekárne s ponukou luxusnej drogérie sú doslova na každom rohu, pričom vám nie sú ochotné namiešať ani masť, ani kvapky....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď denník SME pred časom požiadal 16 lekární o výrobu konkrétneho lieku, dokázalo ho urobiť len sedem.
Keď denník SME pred časom požiadal 16 lekární o výrobu konkrétneho lieku, dokázalo ho urobiť len sedem.  (zdroj: www.freepik.com)

Kam majú ísť milióny

Nemocnice potrebujeme zrekonštruovať, detské lôžkové oddelenia prestavať tak, aby sa tam zmestil aj rodič, systém v nemocniciach nastaviť tak, aby lekári nemuseli ťahať 24-hodinové služby, ktoré aj im ničia zdravie. Napríklad tým, aby mladí ľudia boli dostatočne motivovaní pre prácu lekára alebo sestry na Slovensku. Na očkovaciu lotériu sme milióny dokázali nájsť. Do systému ich však naliať nedokážeme.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S nedostatkom lekárov súvisí aj fakt, že sa na termín k špecialistovi musí čakať aj pol roka. To potom samozrejme ľudia riešia tak, že idú na pohotovosť, kde, ako sme už zvyknutí, opäť dostanú vynadané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niekedy stačí aj malá zmena. Je skutočne triviálnou technickou záležitosťou nastaviť objednávanie do štátnych ambulancií tak, aby ste si po tom pol roku, čo si počkáte na vyšetrenie u špecialistu, nemuseli časenku vyzdvihovať skoro ráno v nemocnici a potom pár hodín čakať v preplnenej čakárni, alebo sa poflakovať s dieťaťom niekde v blízkosti nemocnice.

Dúfam, že sa toho dožijem, že aj zdravotníctvo bude u nás vyzerať ako v civilizovanej krajine. A dúfam, že na to budú myslieť aj ostatní pri najbližších voľbách.

 

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Novinárka, ktorú zaujíma aj to, čo je pod povrchom. Dlhé roky som strávila v SME, aktuálne doň prispievam príležitostne ako externista. Venujem sa hlavne zbieraniu príbehov pamätníkov minulých režimov pre Post Bellum SK. Témy z oblasti Bratislavy, ktorej som sa venovala v SME, dnes publikujem na svojom webe Zivemesto.sk. Zoznam autorových rubrík:  Komunálna politikaRodina a školaNezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu