reklama

Zablúdiť

1. stratiť smer, orientáciu a zísť zo správnej, dobrej cesty, poblúdiť. 2. (kam) náhodne, príležitostne, občas si niekam zájsť na chvíľu. 3. (o veciach) mimochodom, náhodne sa niekam dostať... Slovník slovenského jazyka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Možno povedať že aj úplne sa stratiť.
Stalo sa mi to v Kanade. Bol som tam prvý krát (myslím v roku 1996) celý mesiac na návšteve u rodiny. Po zoznámení sa s najbližším okolím som podnikal čoraz vzdialenejšie cesty. Najskôr pešo, neskôr autobusom a metrom.
V roku 2003 som prišiel do Kanady druhý krát. Po pár dňoch som si požičal synovcov bicykel a vybral som sa do známeho prostredia. Lenže tak, ako sa chová mesto a krajina na Slovensku, sa nechová na okraji Toronta. Prešiel som zopár známych ulíc a zrazu som bol v časti, ktorú som nespoznával. Tam, kde bol pred siedmymi rokmi chodník, zrazu je osem pruhov autostrády. Všetko sa zmenilo. Ulice, domy, obchody. Snažil som sa nájsť aspoň kúsok mesta. ktoré som poznal, no čím viac som hľadal cestu späť, tým viac som sa strácal. Pri jednom dome som zbadal dvoch robotníkov. Prerábali fasádu. Spýtal som sa ich, kadiaľ sa dostanem do centra tejto časti (downtown - u), odtiaľ som už cestu poznal. No boli to číňania a vôbec nevedeli po anglicky. Spýtal som sa potom staršej ženy, ktorú som stretol na ulici. Ukázala mi približný smer. Na počudovanie to bolo presne opačne, než som si myslel. Až keď som sa dostal ku železničnej trati, zrazu som vedel, ako pokračovať. Moje blúdenie trvalo viac ako hodinu.
Inokedy - v Nemecku. Stav nafty v nádrži sa priblížil k dojazdu 100 km. Vtedy zvyčajne zídem z diaľnice, nastavím si na GPS-ku pumpy v okolitých mestečkách a idem natankovať. Na malých pumpách je nafta niekdy aj o 50 centov za liter lacnejšia. Urobili sme to so ženou aj tento raz. Natankovali sme plnú nádrž a vracali sme sa na diaľnicu. No GPS- ko nás chcelo vrátiť 30 km späť presne tam, kde sme diaľnicu opustili. Chvíľu som ho ignoroval a vybral som sa približne rovnakým smerom, ako by mala diaľnica pokračovať s tým, že sa GPS-ko chytí a navedie nás na správnu cestu o pár kilometrov ďalej. No GPS-ko sa nechytalo. Stále nás vracalo naspäť. Tvrdohlavo som ho ignoroval, Pokračoval som smerom, kde som si myslel, že by mohla pokračovať naša diaľnica. Dostali sme sa do údolia rieky. Serpentíny nás nasmerovali až na úpätie hlbokého údolia a objavila sa takáto krajina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
v Nemecku I
v Nemecku I (zdroj: Miro Jankes)
v Nemecku II
v Nemecku II (zdroj: Miro Jankes)

Zapísali sme si mená dedín aj rieky, Ale to asi nie je vôbec dôležité. Dôležitejšie je, že sme náhodou objavili kus peknej krajiny, kam by sme sa bez nášho "zablúdenia" nikdy nedostali.
GPS-ko sa nakoniec chytilo. Naše zájdenie bolo o 50 km dlhšie, než sme plánovali, ale to miesto stálo za to.
Dnes som sa tiež vybral blúdiť. Nemal som žiadny presný cieľ, kam sa chcem dostať. Ani kadiaľ. Išiel som a počítal s tým, že sa to nejako vyvinie.
Nakoniec som prešiel asi 17 km. Vyfotil stovky obrázkov. Tie vydarenejšie sú tu:
 

zenbudhistická záhrada
zenbudhistická záhrada (zdroj: Miro Jankes)

obr.3 Zenbudhistická záhrada.
Jarné práce na poliach sú v plnom prúde. Zasiali obilniny. Pripomína mi to meditačné záhrady zenbudhistov. No v ich záhradách je iba piesok a kamene. Tu je úrodná pôda a semená obilnín, ktoré začnú čoskoro klíčiť a rásť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Fatranský Kriváň
Fatranský Kriváň (zdroj: Miro Jankes)

Túlam sa ďalej. Objavuje sa hrebeň Malej Fatry s posledným snehom. Bude to trvať možno ešte dva týždne a sneh úplne zmizne.
 

zadrátovaná krajina
zadrátovaná krajina (zdroj: Miro Jankes)

obr.5 Zadrátovaná krajina.
Nepredpokladal som, že by ma niekedy stožiare vysokého napätia nejako zaujímali. No zrazu, v spojení so zapadajúcim slnkom, sa objavilo výtvarno. Laná vedení sú ako pavučiny.
Chcel som sa dnes dostať oveľa ďalej. Nepočítal som, že slnko začne zapadať tak rýchlo. Mením svoje plány a vraciam sa na asfaltku, ktorá smeruje do najbližšej dediny.

cesta
cesta (zdroj: Miro Jankes)

Autobus mi ide až za hodinu.

trafostanica II
trafostanica II (zdroj: Miro Jankes)

Skúsim vlak. Na stanici nikto nepredáva lístky. Na stene čakárne si čítam text ako z básnickej zbierky:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
báseň
báseň (zdroj: Miro Jankes)

Treba občas zablúdiť. Potom objavíme aj to, o čom sa nám ani nesníva.

Miro Jankes

Miro Jankes

Bloger 
  • Počet článkov:  528
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu