
Pestovaniu topinambura sa venuje jedna pani z rodiny, takže s ich dostupnosťou nemáme problém. Nachádzame ich zavesené v igelitke na kľučke bránky. Ústne priložila aj význam tejto plodiny, rady a zopár receptov. Pestovaniu sa venuje naozaj seriózne, o čom svedčí aj jej vyčerpávajúci výklad o pôvode a pestovaní topinamburov. Plodina pochádza zo Severnej Ameriky. Vo väčšom merítku sa s ňou mali možnosť oboznámiť objavitelia a osídlenci kanadského pobrežia. V roku 1612 prišlo veľké sucho, dôsledkom čoho bol hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Názov topinambur dali rastline indiáni z kmeňa Tupinamba, ktorí ju vo veľkom pestovali. Po prvýkrát sa objavila na území Európy v roku 1605, keď ju do Francúzska priviezli francúzski námorníci. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.
Prihoďme i zopár viet o význame tejto plodiny. Tu už ale zacitujeme z odbornej literatúry: „Spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám. Topinambury patria medzi hviezdicovité rastliny rodu slnečníc. Na prvý pohľad pripomínajú bežné zemiaky a majú s nimi tiež mnoho spoločných vlastností. Rozdiel je však v tom, že namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín (cca 16 %), čo je biely prášok sladkastej chuti, ktorý má prakticky nulovú kalorickú hodnotu a nezvyšuje hladinu krvného cukru. Je zložený predovšetkým z glukózy a fruktózy, prechádza bez zmien ako vláknina žalúdkom i tenkým črevom a až v hrubom čreve „je mikrobiálne fermentovaný a pomáha množeniu užitočnej mikroflóry črevných baktérií Bifidus. Tie syntetizujú vitamíny skupiny B a podporujú vstrebávanie niektorých dôležitých iónov vápnika a železa". Z toho dôvodu konzumácia hľúz topinambur zvyšuje pocit sýtosti a zlepšuje peristaltiku čriev."
A tu sa zastavme. Peristaltika čriev - ide vlastne o schopnosť čriev posúvať natrávenú potravu tak, aby sme sa jej klasickým spôsobom a teda bezproblémovo zbavili. Takto podporená „peristaltika čriev" ale v sebe ukrýva ešte jednu zaujímavosť, na ktorú nás upozornila aj pestovateľka týchto nepochybne užitočných a liečivých plodov. Topinambur podporuje zvýšené „odchádzanie plynov" z vašej telesnej schránky, čo je nepochybne pre váš organizmus veľmi prospešná skutočnosť. Ale tu prichádzame k varovaniu z úvodu článku: treba si poriadne premyslieť a načasovať konzumovanie týchto vzácnych plodov, lebo kým na jednej strane si zabezpečíte pre svoje zdravie plusové body, na strane druhej - utýrate čuchové orgány spoločnosti, do ktorej ste sa nepremyslene vybrali. Nuž - ak to máme rozviesť ešte trošku obšírnejšie, v takej väčšej a pohybujúcej sa spoločnosti sa anonymne môžete stratiť, čo sa ale nedá povedať o vašich produktoch motajúcich sa medzi zarazenou spoločnosťou. Horšie je to ale s návštevou kina, alebo koncertu, či divadla. To by som naozaj neriskoval a tvrdil si radšej to svoje zdravie ozdravujúcim procesom v intimite vlastného domova s poriadne otvorenými oknami. A ak nemáte záhradu, môžete iba ticho závidieť šťastlivcom, ktorí si môžu dopriať luxus vypúšťať svoj nahromadený dusík, či sírovodík počas prechádzky medzi zeleninovými hriadkami.
Ale topinambury v každom prípade skúste. Stanú sa zaujímavou zmenou nielen vášho jedálnička, ale ovplyvnia i vaše zdravie. O tom treťom som sa tu už v dostatočnej miere vyjadril, ale verte, dá sa to prekonať.