Topinambur a telesné plyny ...

Topinambur sa stal v poslednom období kulinárskym hitom a po preštudovaní si vlastností a vplyvu tejto plodiny na náš organizmus po nej siahame stále častejšie. Nechcem tu spochybňovať jej nepochybne pozitívne liečebné účinky, snáď iba malé varovanie: pred konzumáciou tohto kulinárskeho hitu si neplánujte návštevy ani prechádzky na verejnosti, ale čučte pekne doma. A nezabudnite si pootvárať okná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Pestovaniu topinambura sa venuje jedna pani z rodiny, takže s ich dostupnosťou nemáme problém. Nachádzame ich zavesené v igelitke na kľučke bránky. Ústne priložila aj význam tejto plodiny, rady a zopár receptov. Pestovaniu sa venuje naozaj seriózne, o čom svedčí aj jej vyčerpávajúci výklad o pôvode a pestovaní topinamburov. Plodina pochádza zo Severnej Ameriky. Vo väčšom merítku sa s ňou mali možnosť oboznámiť objavitelia a osídlenci kanadského pobrežia. V roku 1612 prišlo veľké sucho, dôsledkom čoho bol hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Názov topinambur dali rastline indiáni z kmeňa Tupinamba, ktorí ju vo veľkom pestovali. Po prvýkrát sa objavila na území Európy v roku 1605, keď ju do Francúzska priviezli francúzski námorníci. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prihoďme i zopár viet o význame tejto plodiny. Tu už ale zacitujeme z odbornej literatúry: „Spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám. Topinambury patria medzi hviezdicovité rastliny rodu slnečníc. Na prvý pohľad pripomínajú bežné zemiaky a majú s nimi tiež mnoho spoločných vlastností. Rozdiel je však v tom, že namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín (cca 16 %), čo je biely prášok sladkastej chuti, ktorý má prakticky nulovú kalorickú hodnotu a nezvyšuje hladinu krvného cukru. Je zložený predovšetkým z glukózy a fruktózy, prechádza bez zmien ako vláknina žalúdkom i tenkým črevom a až v hrubom čreve „je mikrobiálne fermentovaný a pomáha množeniu užitočnej mikroflóry črevných baktérií Bifidus. Tie syntetizujú vitamíny skupiny B a podporujú vstrebávanie niektorých dôležitých iónov vápnika a železa". Z toho dôvodu konzumácia hľúz topinambur zvyšuje pocit sýtosti a zlepšuje peristaltiku čriev."

SkryťVypnúť reklamu

A tu sa zastavme. Peristaltika čriev - ide vlastne o schopnosť čriev posúvať natrávenú potravu tak, aby sme sa jej klasickým spôsobom a teda bezproblémovo zbavili. Takto podporená „peristaltika čriev" ale v sebe ukrýva ešte jednu zaujímavosť, na ktorú nás upozornila aj pestovateľka týchto nepochybne užitočných a liečivých plodov. Topinambur podporuje zvýšené „odchádzanie plynov" z vašej telesnej schránky, čo je nepochybne pre váš organizmus veľmi prospešná skutočnosť. Ale tu prichádzame k varovaniu z úvodu článku: treba si poriadne premyslieť a načasovať konzumovanie týchto vzácnych plodov, lebo kým na jednej strane si zabezpečíte pre svoje zdravie plusové body, na strane druhej - utýrate čuchové orgány spoločnosti, do ktorej ste sa nepremyslene vybrali. Nuž - ak to máme rozviesť ešte trošku obšírnejšie, v takej väčšej a pohybujúcej sa spoločnosti sa anonymne môžete stratiť, čo sa ale nedá povedať o vašich produktoch motajúcich sa medzi zarazenou spoločnosťou. Horšie je to ale s návštevou kina, alebo koncertu, či divadla. To by som naozaj neriskoval a tvrdil si radšej to svoje zdravie ozdravujúcim procesom v intimite vlastného domova s poriadne otvorenými oknami. A ak nemáte záhradu, môžete iba ticho závidieť šťastlivcom, ktorí si môžu dopriať luxus vypúšťať svoj nahromadený dusík, či sírovodík počas prechádzky medzi zeleninovými hriadkami.

SkryťVypnúť reklamu

Ale topinambury v každom prípade skúste. Stanú sa zaujímavou zmenou nielen vášho jedálnička, ale ovplyvnia i vaše zdravie. O tom treťom som sa tu už v dostatočnej miere vyjadril, ale verte, dá sa to prekonať.

Juraj Hradský

Juraj Hradský

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Výtvarník, publicista,ktorý sa rýpe zatiaľ iba vo svojom vnútri a snaží sa vysvetliť a zdôvodniť si veci a deje, ktoré si normálne fungujúci človek nevysvetľuje a nezdôvodňuje. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaRealitaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

321 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

275 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu