reklama

Bavorský Inzell. Krok od raja

Rozprávkové Bavorsko je plné miest, ktoré napĺňali historické knihy. Zamiloval som si Mníchov, no existuje tu miesto, ktoré milujem viac a ktoré pre mňa predstavuje bavorský raj. Malá bodka na mape s menom Inzell má však všetko čo človek hľadá. Nielen to, je to aj krásny príklad toho ako dokáže turizmus fungovať, keď sa naozaj chce...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)

Ak rozmýšľate kam sa vybrať na víkend, dovolenku či len na pár dní ujsť pred každodennými starosťami, tak už nemusíte, pretože bavorský Inzell je miestom, ktoré každého privíta s otvorenou náručou. Leží len polhodinku cesty za známym Mozartovým Salzburgom a do nemeckého Mníchova sú to odtiaľto asi len dve hodiny. Geniálnu polohu podčiarkuje aj nádherné okolie Chiemgauerských Álp, ktoré zaplnili horizont celého mesta. Inzell nemá veľa obyvateľov, nežije ich tu ani 5000, no za to má niečo čo by mu ktorékoľvek slovenské miesto či mesto mohlo závidieť. Prepracovaný turizmus s výhodami pre návštevníkov, ktorí tým, že sem prídu a strávia niekoľko nocí, dokážu ušetriť desiatky eur. Neveríte? Každý kto sa v Inzelli ubytuje v jednom z početných rodinných penziónov či v hoteli, ktoré spolupracujú s rozvojom turizmu, ten dostane do ruky „poklad“ v podobe kartičky Inzell Card. S ňou prichádzajú výhody, ktorým sa poteší každý. Nielen, že vďaka kartičke môžete zadarmo cestovať všetkými autobusmi do blízkeho okolia a spraviť si tak výlet do Salzburgu, k jazeru Chiemsee, do Bad Reichenhallu alebo Berchtesgadenu, ale vďaka nej si môžete každý deň zahrať minigolf, futbalový golf, navštíviť plaváreň, saunu, zimný štadión, niekoľko múzeí alebo sa odviezť k lanovkám na tri bavorské kopce a nechať sa vyviesť takmer až na vrchol. Inzell, spoločne s krajom Chiemgau je totiž príkladom toho, ako môže turizmus vyzerať ak sa ňom spolupracujú všetci a každý postupne a pomaly stavia túto skladačku. Vedia že, ak sem prídu ľudia, ktorí tu strávia noc, tak z toho bude mať v konečnom dôsledku každý niečo a preto ťahajú za jeden povraz. Nestretneme tu typické slovenské príklady, kedy sused nepodnikne nič so susedom lebo sa bojí, že ten by zarobil viac. Nie, tu to skutočne funguje a človek si povie, že keby to len z polovice fungovalo u nás doma, tak by sa sem hrnuli tisíce turistov. Informačná kancelária na mestskom úrade je nabitá mapkami, prospektami, informáciami, brožúrkami o Inzelli, celom kraji, Bavorsku a aby toho nebolo málo, kto si niečo potrebuje skontrolovať pre toho tu čaká internet či prístupné wifi. Všetko sa dá, len treba chcieť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ulice Inzellu krášlia nádherné bavorské domy
Ulice Inzellu krášlia nádherné bavorské domy 
Kostol sv.Michala
Kostol sv.Michala 
Hora Falkenstein
Hora Falkenstein 
Kopec zvaný Falkenstein patrí k ikonám mestečka
Kopec zvaný Falkenstein patrí k ikonám mestečka 

Bavorský Inzell je synonymom pokoja. Možno slovíčko mesto, nie je úplne na mieste, pretože skôr pripomína niekoľko usadlostí, ktoré sa pomaličky rozrastali natoľko až sa navzájom poprepletali. V centre Inzellu stojí farský kostol sv.Michala so zaujímavou, vysokou zvonicou pripomínajúcou cibuľku akú by sme našli v desiatkach iných bavorských mestách či dedinách. Patrí k tradičnej architektúre a Bavori si na svoje tradície a zvyky potrpia viac, než ktokoľvek iný. Okolo kostola je rušno, pretože tu stojí mestský úrad, knižnica, námestie a samozrejme nechýba ani kaviareň so zákuskami. O pár krokov vedľa pretína centrum hlavnú ulica okolo ktorej vyrástlo niekoľko ukážkových domov. Takmer všetky tu majú drevom obložené fasády, priestranné balkóny či terasy a kopu kvetov, ktoré svojimi farbami oživia už aj tak dosť živé a pestré miesto. Bavori milujú, keď si môžu domy vyzdobiť a aj tu sa na fasádach sem tam objaví maľba, z dreva vystrúhana postava, ba dokonca starý dom má celú fasádu pomaľovanú staručkými freskami podobné tým aké zvyknú ľudia obdivovať v kostoloch. Už v centre stojí niekoľko tabuliek s návrhmi turistických chodníkov, ktoré vedú po blízkom a ďalekom okolí. Človek si môže vybrať či chce šliapať hodinu, dve, ale aj šesť ak má chuť a keby sme spočítali všetky trasy okolo Inzellu napočítali by sme desiatky kilometrov. Nech je posedávanie s vyloženými nohami na terase prenajatého apartmánu s výhľadom na skalnaté štíty akokoľvek príjemné, človek je tvor zvedavý a chce objavovať okolie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Inzell je plný krásnych domov
Inzell je plný krásnych domov 
Západ slnka za kostolom sv.Michala
Západ slnka za kostolom sv.Michala 
Prenikavo zelená tráva vystihuje Bavorsko
Prenikavo zelená tráva vystihuje Bavorsko 
Falkenstein tesne pred búrkou
Falkenstein tesne pred búrkou 
Inzell učupený v údolí
Inzell učupený v údolí 

Medzi najkrajšie turistické vychádzky patrí chodník vedúci k vrchu Falkenstein, ktorý svojim výzorom pripomína z niektorých uhlov pyramídu posiatu stromami a trávou. Stal sa symbolom celého miesta a denne tu stretnete niekoho, kto sa k nemu zatúlal. Cesta vedie spočiatku ulicami okolo domov a za mestom sa vystrie do krikľavo zelených lúk s pasúcimi sa kravami. Hotová alpská idylka. Lúka sa rázom zmení na les a cestička sa kľukatí pomedzi stromy. Dokonca sem prišli cestári a opravujú výtlky na štrkovej ceste, ktorou prejde denne asi desať áut, pretože väčšinou je pre peších či cyklistov. Človek zvyknutý na výtlky z domu aj na najhlavnejších cestách je v miernom šoku. Les je nabitý energiou a pokojom, že sa tu stráca pojem o čase. Jazero Krottensee sa ukrýva pod vysokým kopcom a nie je tu ani nohy. Len krídla vtákov, kvákanie žiab či občasné čľupnutie v strede jazera, keď sa ryba svojimi ústami priblíži až k hladine. Stačí si sadnúť na lavičku, hľadieť na okolitú prírodu a nič viac. Minúta na tomto mieste nabije každého energiou na ďalšiu hodinu, taký je tu pokoj a ticho. Okolo rybníkov, kde chovajú pstruhy sa cesta vinie do mierneho pahorku, ktorý skončí až za oblasťou Breitmoos. Tu sa na kopci vyníma štíhla kostolná veža sv.Mikuláša. Jej odlesk sa zrkadlí na hladine malého jazera a svah obsadili rozutekané domy. Nielen odraz kostolnej veže v jazierku poteší oko, ale aj panoráma celého mesta. Odtiaľto vidno ako je uložené v zelenom údolí obkolesenom vysokými kopcami. Z mesta sa dvíhajú dve veže a desiatky zašpicatených striech domov. Hmla jemne zahaľuje vrcholky hôr a tie sa prelínajú tak, aby navodili magickú atmosféru. Aká by to bola návšteva Bavorska bez toho, aby sa človek zastavil v typickej bavorskom podniku? Hore nad mestom stojí podnik zvaný Zum Gassl a hneď pri vstupe každého presvedčí, že si vybral správne. Drevený interiér obložili starými obrazmi, poľovníckymi trofejami, drobnosťami odkazujúcimi na bavorskú históriou a čašníčky majú na sebe dirndl, tradičný ženský bavorský kroj aký našinec pozná najmä z mníchovského Oktoberfestu. V prítmí miestností sedí niekoľko štamgastov pri svojom stole a muži majú vedľa seba položené klobúky a na sebe oblečené kožené nohavice lederhosen s košeľami. Staré Bavorsko plné tradícii tu ešte žije. Na obed sa podáva skvelé bravčové mäso podfarbené pivnou omáčkou, domácou knedľou a oroseným pol litrovým pohárom kvasnicového piva. Láska skutočne prechádza cez žalúdok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prechádzka miestnym lesom
Prechádzka miestnym lesom 
Nádherná príroda hneď za mestom
Nádherná príroda hneď za mestom 
Miesto, ktoré nikdy neprestane fascinovať
Miesto, ktoré nikdy neprestane fascinovať 
Falkensee je najkrajším spomedzi viacerých jazier v okolí
Falkensee je najkrajším spomedzi viacerých jazier v okolí 
Jazero Falkensee ukryté v lese
Jazero Falkensee ukryté v lese 
Chuť Bavorska
Chuť Bavorska 

Inzell je miestom pre relax. Nielen prechádzky bavorskou prírodou človeka naštartujú, ale má tu veľa iných možností. Zimný štadión Max Aicher na konci mesta má doslova svetovú reputáciu a konajú sa tu majstrovstvá sveta juniorov v rýchlokorčuľovaní, takže sa tu veľmi často vyskytujú korčuliari na svojich tréningoch. Kto však chce, môže sa ísť korčuľovať tiež. Ak však má človek fyzického pohybu viac, než dosť, čaká na neho obrovská krytá plaváreň s tobogánom pre deti či vyhriata sauna a malý bazén s teplou vodou priamo pod holým nebom. Ak je leto, ľudia využívajú aj prírodné kúpalisko. Stačí prísť, ukázať Inzell Card, ktorú dostanete vo svojom ubytovaní (mnohé ubytovania ju dávajú, iné nie) a neplatíte ani cent navyše. Po príjemnom zrelaxovaní vo vode sa stačí prejsť po meste, dať si zmrzlinu na rohu pri kostole alebo ochutnať špecialitu currywurst v miestnej krčme a podvečer sa vybrať na malé minigolfové ihrisko s 18timi jamkami a zabaviť sa či už s priateľmi alebo rodinou. Večer si človek sadne na terasu a neustále sa mu v hlave víria myšlienky ako tu ten turizmus môže fungovať. Dočkáme sa aj my doma niečoho podobného?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Rýchlokorčuliarska dráha Inzell preslávila
Rýchlokorčuliarska dráha Inzell preslávila 
Minigolf v centre mestečka poskytuje príjemný relax
Minigolf v centre mestečka poskytuje príjemný relax 
Zasnežené štíty nad Inzellom
Zasnežené štíty nad Inzellom 
Aj zima má v Inzelli svoje čaro
Aj zima má v Inzelli svoje čaro 

foto: Tomáš Kubuš, Inzell, 2011-2013

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu