reklama

Côte d'Azur - Antibes, Eze, Cannes

Côte dAzur alebo aj Azúrové pobrežie. Dva názvy, ktoré predstavujú kúsok Francúzska ležiaceho na juhovýchode krajiny. Je posiate menšími aj väčšími mestečkami so svojou lákavou Stredomorskou atmosférou. Každý si tu môže nájsť práve to svoje miesto, kde sa cíti dobre. Leto sa blíži nekontrolovateľnou rýchlosťou a tak možno nasledujúce fotky prinesú niekomu inšpiráciu kde stráviť pár pekných chvíľ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

ANTIBES
Po príchode do kempu chvíľu oddychujeme a zas odchádzame. Máme namierené do centra mesta Antibes. Od kempu Les Embruns je vzdialené zhruba 4 kilometre. Ideme cestou, ktorá lemuje pláž. Po celej dĺžke až do mesta sledujeme typický obrázok – obrovskú zápchu. Neskôr sme zistili, že zápcha je až do Antibes. Kúsok pred centrom stojí pevnosť Fort Carré. Je však oplotená a tak ju obdivujeme len z diaľky. Veľkým prístavom s nespočetným množstvom jácht sa dostávame priamo do centra. Mestečko tvorí spleť úzkych uličiek plných ľudí. Jedna takáto nás vedie priamo k Chateau Grimaldi. Na vrchu vlaje modro-červeno-biela vlajka a pod hradom sa rozbíjajú malé vlnky Stredozemného mora. Začína sa stmievať a tak hľadáme nejakú reštauráciu. Z miesta kde sa cez deň koná trh sa večer stáva promenáda. Po jednej strane sú rôzne stánky s ľudovými remeslami a na strane druhej čašníci upravujú stoly, ktoré čakajú na svojich hostí . Chcem si dať niečo typické a tak moja voľba po dlhom váhaní padla na jedlo „Moules de la Mer“. Doniesli mi veľký hrniec plný mušlí (slávky) vo vínovo-cesnakovej omáčke ochutenej bylinkami. Je to veľmi zaujímavé, nič také som predtým ešte nejedol. Bolo toho síce strašne veľa, ale aspoň to bolo chutné. Za tmy sa vraciame domov popri pláži.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Pobrežie pri ceste do Antibes

Obrázok blogu


Pevnosť Fort Carre

Obrázok blogu


Prístav Port Vauban plný lodí

Obrázok blogu


Chateau Grimaldi

Obrázok blogu


Chateau Grimaldi

Obrázok blogu


Drevené okenice

Obrázok blogu


Večerná promenáda

Obrázok blogu


Moules de la Mer (slávky vo vínovo-cesnakovej omáčke s bylinkami)

EZE
Eze je malé mestečko, ktoré sa rozprestiera na kopci priamo nad morom. Leží zhruba 40km východne od Antibes a len na skok do Monaka. Auto parkujeme dole na parkovisku a hore do mestečka sa vydávame po vlastných. Celé historické jadro je prekrásne. Na začiatku sa mieša vôňa korenín od výmyslu sveta. Kamenné uličky lemujú kamenné domy. Všetko vyzerá ako by sa tu na niekoľko storočí zastavil čas. Túto pokojnú stredovekú atmosféru narúšajú z času na čas davy turistov valiacich sa uličkami ako rozvodnená rieka. Domy skrášľujú množstvo kvetov. Hore je dokonca aj botanická záhrada. Z kopca je rozhľad po okolí a na more. Mestečko nieje vôbec veľké, ale rozhodne sa v ňom oplatí zastaviť a aspoň na chvíľu sa preniesť v čase.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Stánok s koreninami

Obrázok blogu


V mestečku

Obrázok blogu


Kamenné uličky

Obrázok blogu


Kamenné uličky

CANNES
Dnes sa chceme ísť pozrieť do Cannes. Od Antibes to nieje ďaleko a cesta sa vlní pozdĺž pobrežia. Aspoň sa je na čo pozerať. V Cannes sme pred pár rokmi strávili pár dni, tak dnes sa ideme prejsť po známych miestach. Parkujeme pred hotelom Martinez. Je ráno a tak zatiaľ s parkovaním nieje najmenší problém. Prechádzame po korze, ktoré ešte nestihlo vyschnúť od ranného dažďa. Spoločne s nami sa tu prechádza už dosť ľudí. V prístave kotví tak ako aj v Antibes veľa lodí. Okrem miliónových jácht tu stoja aj dve vojenské lode. Pred filmovým palácom sa už objavujú aj skupinky turistov. Všetci si tak ako my prezerajú odtlačky rúk slávnych ľudí. Škoda bola akurát to, že tie najnovšie ruky boli za plotom, lebo sa tu niečo opravuje. Atmosféru kazila aj cisterna, ktorá stála priamo pred vchodom do paláca. V týchto dňoch prebieha v Cannes festival ruskej kultúry. Po celom meste je počuť ruštinu a prechádza sa tu veľa ruských námorníkov. Opäť sa spustil dážď. Pridávame sa k ostatným ľuďom pod striešku a čakáme kým to prestane. Celkovo je vlastne Cannes síce pekné, ale obyčajné mesto plné predražených obchodov renomovaných značiek. Čiže nič pre mňa. Z celého dnešného zamračeného Cannes sa mi najviac páčil trh. Je plný ľudí a ovocie so zeleninou hrá všetkými farbami. Výber majú naozaj rozmanitý. Kúpili sme si tri kaktusy (opuncie figové) a obrovské granátové jablko. Takéto trhy mám veľmi rád, lebo predstavujú malé mesto ukryté vo veľkom. Cestou k autu míňame aj najslávnejší hotel Carlton, no ten je posledným čo sme si dnes v Cannes pozreli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Filmový palác

Obrázok blogu


Busta prezidenta G.Pompidou pred filmovým palácom

Obrázok blogu


Odtlačky rúk

Obrázok blogu


Sharon Stone

Obrázok blogu


Pevnosť stojaca nad mestom

Obrázok blogu


Miesto, kde trávia domáci dôchodcovia veľa času - ihriská na petanque

Obrázok blogu


Miestny trh - artičoky z Bretagne...

Obrázok blogu


...a krevety z Madagaskaru

Obrázok blogu


Hotel Carlton (jedna noc - 300-900 €)

foto: Tomáš Kubuš, Antibes, Eze, Cannes, 22-24.8.2004

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu