reklama

Hama a okolie

Mestečko Hama patrí k najpríjemnejším sýrskym mestám. Ticho sedí učupené na rieke Orontes, jeho drevené kolesá vydávajú vŕzgajúci zvuk a park plný zelene sa ponúka na odpočinok. Nielen príjemná atmosféra robí z Hamy vyhľadávané miesto. V jeho okolí si môže človek pozrieť „včelie úle“ v dedinke Sarouj, „mŕtve mestá“ Serjilla a Al Bara a v neposlednom rade aj rímske ruiny starovekej Apamey

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Hama

Do Hamy prichádzame z Latakie cez pekné kopce pomaľované zeleno-šedou farbou. Rýchlo sa ubytujeme v známom hosteli Cairo a ideme objavovať mesto. Celkom si to tu z minulého roku pamätám, tak sa túlame známymi miestami, aby sme objavili aj niečo nové. Orontes je na niektorých miestach úplne vyschnutý a tak sme ukrátený o zaujímavé divadlo, ktorým je Hama preslávená. Drevené kolesá norie sa dnes vôbec nekrútia. Alino som celý rok opisoval, že kolesá v Hame vydávajú miestami až nepríjemný vŕzgajúci zvuk a teraz hrajú proti mne. Pozeráme si z príjemného parku niekoľko drevených kolies a smerujeme k Citadele. Aj tu sú ďalšie kolesá a zelená voda Orontesu sa pomaly presúva z miesta na miesto. Za najväčším kolesom sa opäť ponárame do mestečka. V tesnej blízkosti mešity stojí grécky ortodoxný kostol s kamennou zvonicou. Keďže naša návšteva Hamy je vlastne oddychovka, nikam sa neponáhľame a celý čas trávime flákaním sa uličkami, trhmi a ochutnávaním mozaiky arabskej kuchyne. Majú tu fantastické palacinky halawat al-jibna, ktoré sú pre Hamu typické. Nedokážeme odolať ani volaniu miestneho souku. Hrá všetkými farbami a vôňami. Vždy keď ideme okolo kúpime si raz melón, druhý krát figy, len pre ten úžasný pocit z nakupovania na souku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Drevené kolesá na rieke Orontes, ten je však teraz vyschnutý

Obrázok blogu


Drevené kolesá "norie"

Obrázok blogu


Zelený Orontes sa na niektorých miestach stále drží

Obrázok blogu


Drevené norie

Obrázok blogu


Mešita Ainouri

Obrázok blogu


Z kolesa na koleso

Obrázok blogu


Mešita s pekným hranatým minaretom

Obrázok blogu


Zvonica ortodoxného kostola

Obrázok blogu


Grécky ortodoxný kostol

Obrázok blogu


Na souku s ovocím

Obrázok blogu


Na takomto mieste je radosť nakupovať

Obrázok blogu

Často býva aj miestom príjemných stretnutí

Obrázok blogu


Dievčatá predávajúce varenú kukuricu

Obrázok blogu


Chlapec s balónmi Sarouj

Ráno odchádzame na veľký výlet do okolia Hamy. Prvou zastávkou na našej ceste bude malá dedinka Sarouj stratená niekde v centrálnej Sýrii. Dlho sa predierame jednotvárnou krajinou až sa zrazu, akoby šibnutím čarovného prútika začnú objavovať malé dedinky plné „včelích úľov“. Týmto termínom sú označené domčeky uplácané z nepálenej hliny, ktoré svojim tvarom včelie úle pripomínajú. Jednou z nich je aj dedinka Sarouj. Chvíľu sa prechádzame pomedzi hlinené domčeky, nazeráme dnu a obiehame ich z každej strany. Neskôr sme sa dozvedeli, že tieto domy už mnohí vymenili za modernejšie príbytky. Dnes v nich bývajú zvieratá alebo tu majú uskladnené náradie. Ibrahim, hlava rodiny nás pozýva do jedného z domov a ponúka nás sladkým čajom. Jeho žena oblečená v tradičnom odeve so zaujímavom pokrývkou hlavy nám prináša veľkú tácku plnú všelijakých misiek. Dnešné raňajky si dáme priamo vo včeľom úle. Kecáme a chvíľu váhame, ale nakoniec predsa len ochutnávame. Kúsok arabskej placky namočíme v olivovom oleji, potom do korenia zatar a priamo do úst. Na moje prekvapenie mi to veľmi chutí aj keď to je len chlieb, olej a korenie. Ochutnávame aj domáci syr, ktorý trochu pripomína taliansku mozzarelu. Lúčime sa a odovzdávame povinný bakšiš. Už som videl ako na neho čakajú, tak sú moje dojmy z tohto miesta zmiešané. Bolo tu však krásne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

 
V dedinke Sarouj

Obrázok blogu


Včelie úle

Obrázok blogu


Hlinené domčeky

Obrázok blogu


Sarouj

Obrázok blogu


Vynikajúce raňajky         Serjilla

Serjilla je najväčším z miest, ktoré nosia nelichotivý prívlastok „mŕtve“. Väčšina z nich patrila k prosperujúcim byzantským mestám, ale ani to im nestačilo na to aby prežili dodnes. Teórii prečo zanikli je niekoľko, no najčastejšie sa skloňujú nepokoje medzi Byzantskou ríšou a Peržanmi na konci 6. a začiatku 7.storočia. Dnes sú to príťažlivé, opustené ruiny plné pozoruhodných kamenných stavieb. Serjilla ja na prvý pohľad obrovská hŕba kamenia. Pri bližšom pohľade však človek zbadá starobylé kostolíky, katedrály či staré sarkofágy obrastené neúprosnou burinou. Je zaujímavé sa túlať na miestach, kde kedysi pulzoval život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

    Al Bara

Kúsok od mesta Serjilla leží malé nenápadné miesto s menom Al Bara. Za mestom sa dvíhajú kopce a medzi nimi sa pestujú olivy. Priamo medzi nimi stoja dve opustené pyramídové hrobky.

Obrázok blogu

 
Pyramídová hrobka  

Obrázok blogu


Olivové sady, v pozadí opustené kamenné ruiny  

Obrázok blogu


Pyramídová hrobka     Apamea

Našou poslednou zástavkou na výlete sú ruiny rímskeho mesta Afamia (alebo aj Apamea). Už pri prvých krokoch nás sprevádza pekná scénka, kedy malý chlapec vedie kúsok od starovekých ruín stádo kôz. Apameu dnes tvorí dlhokánska kamenná promenáda lemovaná desiatkami bielych stĺpov. Kedysi významnejšie mesto dnes zíva prázdnotou. A to doslova, v jeho ruinách sa túlame úplne sami. Návštevník si tu príde na svoje. Toľko starovekej krásy a všetka len pre neho. Prezeráme si stĺpy, zvyšky chrámu, amfiteátru. Je tu toho tak veľa, žeby sa dalo objavovaním jeho ruín stráviť aj pár hodín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Kozy pasúce sa na mieste dýchajúcom históriou

Obrázok blogu


Vitajte v Apameii

Obrázok blogu


Začiatok 2 kilometrovej kolonády

Obrázok blogu


Kolonáda končí v nedohľadne

Obrázok blogu


Stĺp obklopený kolonádou

Obrázok blogu


Stĺpy sa v Apameii rátajú na desiatky

Obrázok blogu


Krása starovekého mesta

Obrázok blogu


Pastier so stádom

Obrázok blogu


Koniec kolonády zdobia takéto stĺpy

Obrázok blogu


A sme na konci kolonády

foto: Tomáš Kubuš, Hama, Sarouj, Serjilla, Al Bara, Apamea, 25-26.7.2008

PS: Toto je môj prvý blog v novom roku, no ako som pred chvíľou zistil, je mojím jubilejným blogom číslo "100" :) Ďakujem všetkým čitateľom, ktorí sa tu pravidelne objavujú. Dúfam, že sa Vám aj ďalšia stovka bude páčiť :)))

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu