reklama

Neznámou Sicíliou II. - Antika zmiešaná s barokom

Západná Sicília v sebe ukrýva stopy Arabov, južné pobrežie strážia „majáky“ v podobe antických miest, ktoré postavili na nohy starovekí Gréci, sever obmývajú najkrajšie pláže a východ ostrova sa nesie v znamení baroka. Spýtame sa „čo má spoločné barok s antikou?“. Odpoveď je viac než jednoduchá. Barokové mestečko Palazzolo Acreide patrí k sicílskym skvostom a neďaleké Akrai tu po sebe nechali starovekí stavitelia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Palazzolo Acreide a niekoľko ďalších miest v okolí patrí k barokovému dedičstvu Sicílie, nad ktorými drží ochrannú ruku UNESCO. Mesto vystavali architekti do svahu a na kopci, v jeho tesnej blízkosti leží staroveké mesto Akrai, alebo Akre ako sa o ňom niekedy zvykne hovoriť. Človek milujúci antické ruiny nedokáže okolo tohto miesta prejsť len tak, bez povšimnutia. Najpôsobivejšou pamiatkou je grécke divadlo z 3.storočia pr.Kr. Je veľmi pekne zachovalé, aj keď nevyrazí dych svojou veľkosťou. Na predstavenie gréckych tragédii či komédii sa tu mohlo stretnúť naraz len okolo 600 divákov. Treba však povedať, že Akrai nie je rozľahlé miesto. Rimania si neskôr grécke divadlo prispôsobili a prerobili ho na senát. Po obvode mesta sú dnes vysadené stromy a vychodené cestičky spájajú najzaujímavejšie miesta. Malý odeon ležiaci v tieni divadla mi príde tak maličký, že sa do neho môže zmestiť nanajvýš tucet ľudí. Na vŕšku rozoznávam v ruinách chrám, ale stoja z neho len porúcané základy. Patril obľúbenej bohyni Afrodite. Tá by dnes len smutne zalomila rukami keby videla čo zostalo z jej svätostánku. Záhrada so skalami pripomína slávne Dionýzove ucho v Syrakúzach. Tu sa však v jeho vnútri neskrýva kameňolom, ale staré nekropole. Priestor sa tiahne hlboko do skaly a miestnosti od seba oddeľujú okná aj kamenné oblúky slúžiace ako dvere. Všade je tma alebo aspoň šero navodzujúce zvláštnu atmosféru. Celým areálom rozvoniavajú práve dozrievajúce figy. Ich vôňa je tak sýta a sladká, že ich musím pár ochutnať priamo zo stromu. Zvláštne koľko krásnych starovekých ruín dopĺňajú práve figové stromy a ich vôňa sa mi tak často spája s kamennými svedkami dávnej minulosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Staroveké divadlo
Staroveké divadlo (zdroj: TK)
Do okolitých skál vyhĺbili hrobky
Do okolitých skál vyhĺbili hrobky (zdroj: TK)
Staré hrobky vytesané do skál
Staré hrobky vytesané do skál (zdroj: TK)
Kameňolom na okraji Akrai
Kameňolom na okraji Akrai (zdroj: TK)
Zaujímavé skalné hrobky
Zaujímavé skalné hrobky (zdroj: TK)
Hrobky vytesané do skál pripomínajú labyrint
Hrobky vytesané do skál pripomínajú labyrint (zdroj: TK)
K niektorým ruinám bol čas skutočne nemilosrdný
K niektorým ruinám bol čas skutočne nemilosrdný (zdroj: TK)
Z niekdajšieho chrámu zostali len základy
Z niekdajšieho chrámu zostali len základy (zdroj: TK)
Divadlo pri pohľade z pahorku
Divadlo pri pohľade z pahorku (zdroj: TK)
V starovekom divadle
V starovekom divadle (zdroj: TK)
Krásne zachované grécke divadlo
Krásne zachované grécke divadlo (zdroj: TK)
Len tak splynúť s antikou
Len tak splynúť s antikou (zdroj: TK)
Do kameňa vytesali aj starý rímsky reliéf
Do kameňa vytesali aj starý rímsky reliéf (zdroj: TK)
Maličký odeon
Maličký odeon (zdroj: TK)

Do centra mesta Palazzolo Acreide sú to zo starovekého mesta len dva-tri kilometre. Už na prvý pohľad vidno, že nevybočí z priemeru typických mestečiek s úzkymi, farebnými uličkami, kde sa čas rozplýva v ošarpaných fasádach. Východná Sicília je posiata mnohými barokovými mestami, ale Palazzuolu ako svoje mesto prezývajú Sicílčania patrí k najkrajším z nich. Noto alebo Ragusa sú známejšie aj navštevovanejšie, no minimum turistov, ktorí zavítajú sem dodávajú mestu akýsi punc autenticity. Siesta, ktorá prikryje sicílske mestá po obede je v plnom prúde a ulicami sa len občas ozvú nejaké kroky. Niektoré ulice aj domy sú schátralé, no ak by ich chceli opraviť určite by stratili svoju starobylú, ošarpanú krásu. V tichých uličkách parkujú mopedy, autá a nad nimi sa suší prádlo. Páči sa mi ako sa vedia pohrať s farbami. Farebná mozaika skrášľuje stenu, dvere, okenice, múry, to všetko svieti natreté iným odtieňom. Viacero obchodov zíva prázdnotou. Ich majitelia niekde doma spokojne oddychujú a podvečer sa opäť vrátia za svoje pulty. Medzi domami vykukne veža kostola ozdobená krížmi. Kostol Chiesa di San Sebastiano stojí na konci námestia a priečelie stojace na vrchole schodiska sa vypína k nebu. Schodisko mu dodáva monumentálny vzhľad. Je jedným z viacerých barokových skvostov nachádzajúcich sa v Palazzole. Baroková tradícia sa tu neobjavila náhodou. V roku 1693 zasiahlo celú oblasť ničivé zemetrasenie a niekoľko miest zrovnalo zo zemou. Krátko na to ako sa ľudia spamätali z prírodnej katastrofy si povedali, že svoje mestá nemôžu nechať takto zahynúť a rozhodli sa ich vystavať vo vtedajšom modernom barokovom štýle. Na námestí Piazza del Popolo stojí radnica a kolonáda bielych stĺpov. Do jedinej otvorenej kaviarne si posadalo pár ľudí na pohárik kávy a minerálky. Okoloidúci moped sa zdraví s čašníkom a človek po chvíli nadobudne pocit, že sa tu pozná každý s každým. Akoby tu na prvý pohľad všetci spoločne žili ako veľká sicílska rodina. Atmosféru Palazzolo rozhodne má a hoci to nebude mesto, kde by sa návštevník zdržal od východu po západ slnka, stále v ňom bude niečo, čo ho prinúti mimovoľne sa usmiať, ak si na neho spomenie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Uličkami starého mesta
Uličkami starého mesta (zdroj: TK)
Malé oltáriky so soškami svätých nesmú chýbať
Malé oltáriky so soškami svätých nesmú chýbať (zdroj: TK)
Kostol Chiesa di San Sebastiano patrí k symbolom mesta
Kostol Chiesa di San Sebastiano patrí k symbolom mesta (zdroj: TK)
Chiesa di San Sebastiano
Chiesa di San Sebastiano (zdroj: TK)
V starom meste
V starom meste (zdroj: TK)
Kostolné veže vytŕčajú takmer v každej uličke
Kostolné veže vytŕčajú takmer v každej uličke (zdroj: TK)
Závan barokového srdca mesta
Závan barokového srdca mesta (zdroj: TK)
Chiesa di San Sebastiano na hlavnom námestí
Chiesa di San Sebastiano na hlavnom námestí (zdroj: TK)
Pod arkádami
Pod arkádami (zdroj: TK)
Hlavné námestie mesta
Hlavné námestie mesta (zdroj: TK)
Pod kostolom San Sebastiano
Pod kostolom San Sebastiano (zdroj: TK)
Staré domy v historickom centre
Staré domy v historickom centre (zdroj: TK)

foto: Tomáš Kubuš, Akrai, Palazzolo Acreide, 31.8.2010

 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu