reklama

Očarenie z thajskej kuchyne

Thajsko patrí k najnavštevovanejším ázijským destináciám a kto ho raz ochutnal, ten hneď pochopí prečo je to tak. Kráľovstvo prekvitá nádhernými miestami, starobylými pamiatkami, chrámami, živými, farebnými trhoviskami, bielymi plážami, tyrkysovými zátokami a príjemnými ľuďmi. Je tu však ešte niečo kvôli čomu sa sem oplatí letieť cez polovicu sveta. Thajská kuchyňa je tak vynikajúca, že ako náhle ju ochutnáte, budete si pripadať ako by ste sa ocitli v raji.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (66)

Kdekoľvek sa v Thajsku človek objaví, tam ho obklopia známe aj neznáme vône miestnej kuchyne. Thajská kuchyňa sa radí medzi najlepšie a najchutnejšie kuchyne sveta a človek, ktorý chce spájať dovolenku s gastronomickými zážitkami si tu príde na svoje. Thajčania milujú svoje domáce jedlá a pripravujú ich všade. Malé stánky s jedlom či pojazdné vývarovne stretnete na hlavných uliciach, v malých bočných uličkách, na námestiach, v parkoch a samozrejme nesmú chýbať ani reštaurácie, rodinné podniky až po gril vybratý len tak popri ceste. Už od skorého rána sa vyberajú veľké kotly a do nosa udrú prvé vône pripravovaného jedla. Ženy s úsmevom na tvári miešajú polievky, krájajú bylinky, zeleninu, mäso a o niekoľko minút sa ingrediencie pod taktovkou thajského úsmevu dokážu premeniť na lahôdku. Takto tu plynie kulinársky život až do neskorého večera a hoci ide človek spať po polnoci a ráno skoro vstane, tak sa zdá akoby hrnce a ich majitelia nikdy neodpočívali. Thajská kuchyňa je plná zeleniny, kokosového mlieka, niekedy aj ovocia a veľmi často využíva krevety, ryby, dary mora, no nepohrdne ani kuracím či hovädzím mäsom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Thajské polievky sú veľmi obľúbené a dostanete ich prakticky všade. Najcharakteristickejšou polievkou celej krajiny je Tom Yum, ktorý môže byť s krevetami alebo kuracím mäsom. Hlavnými prísadami do polievky sú štyri základné zložky, ktoré sa uplatnia aj v desiatkach iných thajských jedlách. Žiaden Tom Yum sa jednoducho nedá spraviť bez limetkových listov, ktoré miestni volajú kaffer, citrónovej trávy, neskutočne pálivých čili papričiek a kúskov galangalu podobajúce sa nášmu zázvoru. Ak navštívite ranný trh v niektorom z thajských miest, všetky ingrediencie dostanete úplne čerstvé, no ak si chuť polievky zamilujete a chcete si ich odniesť domov, tak na niektorých miestach či obchodoch dostať aj balíčky na varenie. Tom Yum je skvelá polievka a niekedy môže byť mimoriadne pálivá. Thajčania sa niekedy smejú, že je to dokonca najostrejšia polievka sveta a veľmi radi Vás budú pri Vašom prvom Tom Yume sledovať ako si s ním poradíte. Samozrejme, kto si vypýta nepálivú verziu, toho niekedy potešia, ale často sa robí v jednom hrnci a tak sa pikantnosť jednoducho nedá vymazať. Je ostrá, ale chutná a citrónová tráva jej dodáva špecifickú chuť, ktorú nádherne rozvinú krevety. Ak predsa len nemáte radi pálivé, na výber sa ponúka druhá tradičná thajská polievka s názvom Tom Ka Kai, teda polievka z kokosového mlieka. Aj ona môže byť s krevetami či mäsom a jej základ tvorí kokosové mlieko, ktoré dodá polievke sladšiu chuť a príjemnú kokosovú arómu s nádychom exotiky za ktorou človek do Thajska prišiel. Polievku dochutia hríbmi, citrónovou trávou, šalotkou a šalátovými listami. Ochutnajte však obe, koniec koncov, spoznávanie krajiny sa nezaobíde bez spoznávanie gastronomických špecialít. Špeciálnym fenoménom sú potom klasické slížové polievky, ktoré dostanete kdekoľvek na ulici alebo dokonca na plávajúcich trhoch. Tu Vám ich ženy pripravia a naservírujú priamo z loďky a okrem slížov v nich nájdete mäso, zeleninu, krevety, vňať, mäsové guľôčky či mnoho iného. Polievky z plávajúcich trhov Damneon Saduak patria k tým najlepším aké v Thajsku ochutnáte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Polievka Tom Yum je národnou polievkou
Polievka Tom Yum je národnou polievkou (zdroj: TK)
Kokosová polievka Tom Ka Kai
Kokosová polievka Tom Ka Kai (zdroj: TK)
Na plávajúcich trhoch dostáva gastronómia nový rozmer
Na plávajúcich trhoch dostáva gastronómia nový rozmer (zdroj: TK)
Polievky z plávajúcich trhov chutia fantasticky
Polievky z plávajúcich trhov chutia fantasticky (zdroj: TK)
Zaujímavá polievka z čínskej štvrti v Bangkoku
Zaujímavá polievka z čínskej štvrti v Bangkoku (zdroj: TK)
Malé kokosové palacinky
Malé kokosové palacinky (zdroj: TK)

Thajská kuchyňa je pomerne ľahká a veľmi často sa v nej opakujú slíže či ryža. Slížov by sme tu našli toľko typov až by sa nám z toho zatočila hlava. Od malých, tenučkých, cez ryžové, priesvitné, cez hrubé a mohutné až po také ktoré sa nápadné podobajú na špagety. Každé jedlo môže mať niekoľko druhov slížov a podľa toho dostáva svoje meno. Ak musíte v Thajsku ochutnať len jedno jediné jedlo, vyberte si Pad Thai, teda thajské slíže. Pad Thai je pre Thajčanov to čo pre Slovákov halušky či pre Talianov cestoviny. Pad Thai vyrábajú domáci z ryžovej múky a hoci na prvý pohľad vyzerajú ako jednoduché jedlo, dokážu v ústach rozohrať nebeskú symfóniu po ktorej budete túžiť aby nikdy neskončila. Pad Thai sa servíruje s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami a dochutí sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi. Niekde Vám k jedlu dokonca podajú čerstvý banánový kvet, ktorý pripomína kus kapusty, ale ako náhle sa do neho zahryznete, ucítite chuť nezrelého banánu. Pad Thai nájdete takmer v každej thajskej reštaurácii, ale hovorí sa, že najlepšie chutí priamo na ulici. Najznámejšia ulica Bangkoku, Khao San ožíva s pribúdajúcimi hodinami a práve tu robia veľmi dobrý Pad Thai, ktorý stojí necelé euro. Stretnete tu veľa mladších aj starších ako sedia na ulici a paličkami si nemotorne naberajú slíže. Kým v iných krajinách človek na ulici jedáva obozretne, v Thajsku to neplatí, pretože tu to patrí ku kultúre a dokonca sa to odporúča. Nielen Pad Thai robí thajskú kuchyňou skvelou, ale aj iné slížové jedlá ako napríklad menej známe Pad Kee Mao. V ňom sa skrývajú hrubé, no dlhé slíže, nasekaná brokolica, šalát, ktorý tu volajú morning glory, miestna bazalka, kukurica, mrkva, čili papričky, zázvor a na dekoráciu, no aj pre chuť pridajú v kuchyni aj malé konáriky ovešané zeleným korením. Iným zaujímavým jedlom je napríklad Rad Na. Aj tu sa objavujú slíže, no netypicky sú ponorené do zahustenej fazuľovej omáčky v ktorej pláva baby kukurica, brokolica, mrkva a kúsky kuracieho mäsa. Thajská kuchyňa neprestane prekvapovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pad Thai je geniálne vo svojej jednoduchosti
Pad Thai je geniálne vo svojej jednoduchosti (zdroj: TK)
Pad Thai má mnohé podoby
Pad Thai má mnohé podoby (zdroj: TK)
Grilované kusy mäsa či mäsové guľôčky priamo na ulici
Grilované kusy mäsa či mäsové guľôčky priamo na ulici (zdroj: TK)
Kuracie satay s arašidovou omáčkou
Kuracie satay s arašidovou omáčkou (zdroj: TK)
Pad Kee Mao sa rýchlo stanú favoritom
Pad Kee Mao sa rýchlo stanú favoritom (zdroj: TK)
Slíže Rad Na sú podfarbené fazuľovou omáčkou
Slíže Rad Na sú podfarbené fazuľovou omáčkou (zdroj: TK)

Typickými jedlami je v Thajsku aj kari. Podobne ako v Indii aj tu sa teší kari obrovskej popularite, avšak ak ste si zvykli na to indické, podobné chute v Thajsku nečakajte. Kari tu existuje snáď na sto spôsobov, ale medzi tie najobľúbenejšie patrí zelené, žlté a červené kari, alebo dokonca kari saparod s ananásom či exotické kari masamann s chuťou kešu orieškov. Ak chcete jedno jediné kari, vyberte si zelené kari, ktoré Thajčania poznajú pod názvom Gaeng Kaew Wann. Je to vynikajúce jedlo, hoci niektorým budú opäť šľahať z úst plamene, ale taká jednoducho thajská kuchyňa je. Zelené kari má podobu polievky, pretože jej základ tvorí kokosové mlieko v ktorom sa rozpúšťa čerstvá kari pasta. Práve ona dodá mlieku špecifickú arómu a farbu. V kari omáčke plávajú kúsky zázvoru, zelenina, malé zelené bobuľky chutiace ako baklažán, mrkva, čili, limetkové listy a mäso či krevety. Človek nikdy nepochopí ako dokážu miestni kuchári s takýmito ingredienciami vykúzliť neskutočné dobre kari. Podáva sa s ryžou na ktorú si omáčku vylejete, premiešate a dokonalosť je na svete. Červené kari je ešte pálivejšie než zelené a žlté spomedzi všetkých troch páli najmenej. S ryžou sa často podávajú aj zeleninové a mäsové oblohy, grilované kúsky mäsa v marináde, alebo len zelenina upečená vo veľkom woku. Kto však chce skúsiť niečo netradičné, pre toho tu je napríklad vajcová omeleta s akáciami a tamarindovou omáčkou s krevetami. Každý si tu jednoducho nájde niečo svoje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Gaeng Kaew Wann alebo Zelené kari
Gaeng Kaew Wann alebo Zelené kari (zdroj: TK)
Aj zelené kari má mnoho podôb
Aj zelené kari má mnoho podôb (zdroj: TK)
Zelené kari naservírované na ryži
Zelené kari naservírované na ryži (zdroj: TK)
Červené kari je o kúsok pálivejšie
Červené kari je o kúsok pálivejšie (zdroj: TK)
Krevety v tamarindovej omáčke s omeletou z akácie
Krevety v tamarindovej omáčke s omeletou z akácie (zdroj: TK)
Krevety v tamarindovej omáčke
Krevety v tamarindovej omáčke (zdroj: TK)

Najobľúbenejším thajským šalátom je šalát zvaný Som Tam. Jeho hlavnou zložkou je papája, no nie tá oranžová a sladučká akú poznáme my, ale nezrelá papája ktorej chuť skôr evokuje mladučký, mäkký kaleráb. Pripraví sa tak, že sa papája nakrája na prúžky spoločne s rajčinami, fazuľkami a premieša sa to s cesnakom, tamarindom a čili, pričom sa na ozdobu pridávajú rozdrvené arašidy. Medzi ďalšie netradičné predjedlá patrí aj zelené, nezrelé mango nakrájané na prúžky a poliate rybacou omáčkou. Pre Stredoeurópana je to zmes netradičnej chuti, ale domáci si mango s chuťou rýb doprajú plnými dúškami. Mango sa vyskytuje aj v inom, o mnoho chutnejšom recepte. Mango s lepkavou ryžou patrí k najlepším dezertom a dostanete ho nielen v reštaurácii, ale aj priamo na ulici z mobilných vozíkov. Ryža sa zmieša s kokosovým mliekom, aby získala jeho chuť a doplní sa o sladučké, mäkké mango, ktoré chutí akoby ste ho vybrali z konzervy. Dá sa to jednoducho a pohodlne skúsiť aj doma, len treba mať trochu fantázie a chuti do objavovania.

Papájový šalát Som Tam
Papájový šalát Som Tam (zdroj: TK)
Aj v jednoduchosti je často krása
Aj v jednoduchosti je často krása (zdroj: TK)
Grilovaná barakuda je špecialitou, ktorú treba skúsiť
Grilovaná barakuda je špecialitou, ktorú treba skúsiť (zdroj: TK)
Grilované banány chutia lepšie ako vyzerajú
Grilované banány chutia lepšie ako vyzerajú (zdroj: TK)
Zaslúžený oddych
Zaslúžený oddych (zdroj: TK)

foto: Tomáš Kubuš, Thajsko, október 2013 - február 2014

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu