reklama

Okolie Jerevanu II. - Arménsky Vatikán a Zvartnots

Kým doobeda sme objavovali oblasť východne od Jerevanu, poobede na nás čaká výlet na západ. Vedeli ste, že aj Arménsko má svoj vlastný Vatikán? Nie? Kto sa chce v ňom ocitnúť, musí sa vybrať na výlet do posvätného mesta Ečmiadzine a pohľadať slávnu Katedrálu. Nielen Ečmiadzin zaujme svojim príbehom, ale aj ruiny neďalekej katedrály Zvartnots staré viac než 1300 rokov...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Z Garni sa vezieme naspäť do Jerevanu na stanicu GAI Poghots (miestni ju niekedy volajú aj Masif) a chvíľku si počkáme na nejaké známe číslo maršrutky, ktorá nás vezme do centra pri Operu. Je čas obedu, tak to využijeme a sadneme si do malého podniku. Kým doobeda sme objavovali východnú oblasť od Jerevanu, teraz poobede na nás čaká západná časť. Maršrutky do Ečmiadzinu by mali odchádzať presne z našej ulice. Stačí si len u mladej slečny overiť informácie a napokon vysvitne, že ide naším smerom tak počkáme s ňou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najsvätejšie miesto celého Arménska leží len pár kilometrov za hranicou Jerevanu. Vďaka svojej povesti si Ečmiadzin dokonca vyslúžil prezývku „Arménsky Vatikán". Predstavoval som si ho ako veľkolepý kláštor na rovine, kam prichádzajú s pokorou stovky pútnikov. Ečmiadzin je naopak rušným mestečkom plným domov, obchodov, parkov, starých áut a bielych maršrutiek. Vôbec nemáme tušenie, kde sme sa ocitli a ktorým smerom sa máme vydať. Nič to. Nasliníme prst, aby sme zistili smer vetra, otvoríme ručne kreslenú mapu, priložíme kompas, pravítkom odmeriame vzdialenosť, načrtneme niekoľko čiar a je to. Jasné, že kecám. Pýtame sa hneď prvého človeka, ktorého stretneme a ten nám radí, aby sme kráčali stále rovno a o pár minút už budeme sami vedieť, kam ísť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chvíľku trvá, kým sa dostaneme k posvätnému areálu, ale stojí to za to. Ečmiadzin je miestom, kde mal Surp Grigor Lusavorich (svätý Juraj) božskú víziu o zväzku svetla dopadajúcom na zem. Následne tu postavil prvý kostol Mayr Tachar. V celom Arménsku nenájdeme významnejšie miesto. Kostol sa stal centrom duchovného života a jeho význam rástol po tom ako Arméni prijali kresťanstvo, vôbec ako prvý národ na svete za svoje náboženstvo. V 4.storočí sa kňazi vydali do sveta a vrátili sa až v 14.storočí. Pustili sa do rekonštrukcie Katedrály, no jadro z nej ostalo po vzore prvého kostola. Už na prvý pohľad je Katedrála iná ako ostatné. Nie je vysoká, za to má širšie steny rozťahané po obvode. Nad vstupom stojí zvonica ozdobená vyrezávanými reliéfmi a nádhernými maľbami. Zvony z nej znejú celým mestom cez 350 rokov. Monumentálny vstup vyplnený freskami vedie dnu. Prejdeme okolo mramorových dosiek, pod ktorými odpočívajú významní predstavitelia cirkvi a ocitneme sa uprostred Katedrály. Miesto, kde stojí oltár by malo byť tým, kam dopadol božský lúč a ukázal svätému Jurajovi, kde má začať stavať. Pri stoloch so sviečkami stojí hŕstka ľudí a pomaly jednu od druhej zapaľujú. Väčšina však hneď smeruje k pokladom, ktoré Katedrála skrýva. V pokladnici sú uložené predmety nevyčísliteľnej hodnoty. Najvzácnejšou je kopija Supr Geghard, ktorou rímsky vojak pichol do tela Ježiša Krista. Medzi ďalšie významné exponáty patrí kúsok svätého kríža, ale aj fragment z Noemovej archy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Ečmiadzin je už na dosah

Obrázok blogu


V okolí Katedrály je upravený park

Obrázok blogu


Katedrála v celej svojej kráse

Obrázok blogu


Pod vysokou zvonicou spočíva niekoľko hrobov

Obrázok blogu


Detail Katedrály

Obrázok blogu


Vstupný portál do Katedrály

Obrázok blogu


Zdobený strop

Obrázok blogu


Katedrála je plná detailov

Obrázok blogu


Sviečky v Katedrále

Obrázok blogu


Návštevníčka Katedrály

Obrázok blogu


Mohutná zvonica Katedrály

Obrázok blogu


Len tak si pohadzovať vlasmi

Obrázok blogu


Najposvätnejšie miesto celého Arménska

Obrázok blogu


Katedrála na sebe nesie niekoľko vežičiek

Obrázok blogu


Katedrála z Ečmiadzinu

Celý areál Katedrály je plný kvetov, lavičiek a oddychujúcich ľudí. Pamätník z roku 2001 pripomína návštevu Jána Pavla II. pri príležitosti 1700.výročia prijatia kresťanstva. Od hlavnej Katedrály sa prejdeme niekoľko stoviek metrov k menšiemu kostolu Surp Gayane. Leží v obohnaní zelene a záhrady s nádvorím a fontánou. Sem nezavíta zástup pútnikov a je tu taký kľud a ticho, že sediac vo vnútri kostola na drevených laviciach počujeme praskať tenučké medové sviečky. Pri odchode nás zdraví skupinka mužov hrajúcich pod stromom karty a my a poberieme k hlavnej ceste nájsť niečo, čo by nás vzalo do neďalekého miesta Zvartnots.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Chačkar neďaleko Katedrály

Obrázok blogu


Za bránou stojí kostolík Surp Gayane

Obrázok blogu


Maľba v kostole

Obrázok blogu


Na prahu kostola

Obrázok blogu


Surp Gayane

Na námestí si za 1000 AMD dohodneme taxík k ruinám katedrály. Z Ečmiadzinu je to sem len päť kilometrov, ale nechce sa nám šliapať, pretože čoskoro bude záverečná a neradi by sme riskovali, že nám ju pred nosom zatvoria. Už z prístupovej cesty vidno na pravej strane veľkolepé ruiny katedrály s nádychom čiernej farby. Od roku 2000 je dokonca katedrála zapísaná do zoznamov UNESCO. Zaplatíme vstupné a ocitneme sa medzi stĺpmi a kameňmi, ktoré kedysi tvorili steny monumentálnej stavby. S jej výstavbou začali už v roku 642 pod taktovkou Nersesa III., ktorý vošiel do dejín s prívlastkom „Staviteľ". Ako mnohé iné, ani tento svätostánok sa nezaobíde bez zaujímavej legendy a tá hovorí, že ho postavili na mieste, kde sa stretol sv.Juraj s arménskym kráľom Trdatom III. Celá katedrála je odetá do čiernej farby, pretože ju vzkriesili z čierneho bazaltu. Prechádzame sa v tieni jej starobylých stĺpov na ktorých ešte stoja nádherne prepracované hlavice. Niektoré majú po vzore iónskych stĺpov zatočené voluty, iné zase skrášľujú vtáky s rozprestretými krídlami či kríže. Hoci je katedrála v ruinách, stále na nej badať jej kruhový pôdorys. Katedrála stála nepoškodená len od 7 do 10.storočia, pretože okolo roku 1000 došlo k jej kolapsu. Dodnes sa nevie čo malo byť presnou príčinou zničenia tejto stavby, ale medzi najpravdepodobnejšie názory patrí zemetrasenie, ktoré ju zrovnalo so zemou. V priebehu storočí sa na ruiny zabudlo a pohltila ich zem, avšak začiatkom 20.storočia sa tu objavili archeológovia a na svet priniesli staré dedičstvo svojich predkov. Chvíľku sa ešte poflákame celým priestorom, ale Zvartnots nie je veľký, tak sa môžeme vrátiť do Jerevanu.

Obrázok blogu


Ruiny starobylej katedrály

Obrázok blogu


Z katedrály zostali krásne stĺpy

Obrázok blogu


Katedrála mala kedysi kruhový pôdorys

Obrázok blogu


Stĺpy sú podobne ako katedrála z čierneho bazaltu

Obrázok blogu


Jedna z viacerých hlavíc

Obrázok blogu


Pod stĺpmi

Obrázok blogu


Katedrála sa prepracovala na zoznam UNESCO

Obrázok blogu


Niektoré stĺpy majú na sebe rozprestrené krídla

Obrázok blogu


Ruiny niekdajšej katedrály

Obrázok blogu


Orol na hlavici

Obrázok blogu


Ruiny katedrály

Naspäť do Jerevanu sa chceme dostať maršrutkou. Kráčame pozdĺž hlavnej cesty a vždy keď sa nejaká v diaľke zjaví, zamávame na ňu či má voľné miesta. Niekoľko plných prejde až napokon zastaví jedna úplne prázdna, tak sa vezieme štýlovo v súkromnej. Zvyšok dňa strávime v Jerevane, prespíme, zbalíme batohy a ráno sa vydáme na juh do miest, kde sa dvíhajú kopce a kde leží povestná „Čierna záhrada".

foto: Tomáš Kubuš, Ečmiadzin, Zvartnots, 13.7.2010

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  439
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Milujem cestovanie, cudzie krajiny, streetfood, jedlá, čaj, Turecko, Blízky či Stredný východ, Indiu, JV Áziu, Taliansko, Sicíliu, fotografovanie, písanie...no jednoducho CESTOVANIE!!! Mal som sen precestovať celý svet, zdvihnúť sa a ísť, zastaviť sa na miestach po ktorých túžim a nadýchnuť sa ich atmosféry a tak som si povedal, že nebudem len snívať, ale budem žiť svoje sny...Nájdete ma na mieste, kde sa venujeme nielen skvelému jedlu, ale kam píšem aj svoje postrehy a cestovateľské články:www.streetfoodhunters.com Autor cestopisu "Tisíc a jeden čaj. Príbehy z Hodvábnej cesty" - https://www.streetfoodhunters.com/tisic-a-jeden-caj-pribehy-z-hodvabnej-cesty/ Zoznam autorových rubrík:  MaďarskoStredná Ázia - Hodvábna cestaGrécko s batohom 2007Káhira - Istanbul 2008Čarovná Perzia 2008Central Asia, Iran 2009Južný Kaukaz 2010-2016Turecko, Irak 2010TureckoSeverná Európa - PobaltieMarokoMonakoTalianskoBlízky Východ - Stredný VýchodSicíliaFrancúzskoAnglicko - ŠkótskoBeneluxBlízkovýchodné dobrodružstvoŠpanielsko - PortugalskoGréckoUkrajinaRusko - BieloruskoIrakNemecko - RakúskoMaltaTuniskoČechy a MoravaCyprusIndia, Nepál, BhutánJuhovýchodná ÁziaArábiaBalkánEgyptMadagaskar 2015Transsibírska magistrála 2016

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu