reklama

Vtedy a dnes: Highlander (1986)

Nespomínam si, žeby v dejinách ikon adolescentného publika existoval herec, ktorý by napriek očividnej chybe zraku spôsobil u dievčat také pojašenie. Fakt nerozumiem, čo sme na ňom videli. Lepili sme si jeho portrét s mečom v ruke na steny rovno ku dobre stavanému blonďavému Dieterovi a sladko počernému Thomasovi, a predsa vyzeral lepšie ako oni.Myslím, že sa tomu hovorí charizma. A tomu znepokojujúcemu pohľadu krátkozrakosť.Kým sa mi minú znaky na tento úvodný perex, musím v súvislosti s Highlanderom vysloviť ešte jedno slovo. Čo vysloviť - priam vykričať.Queeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen!Áno, je to detinské a odporuje to všetkým neoficiálnym kritériám na dospelého blogera. Za normálnych okolností má každé moje slovo oficiálnym slovníkom odobrený počet písmen, s interpunkčnými znamienkami sa tiež väčšinu dňa kamarátim, šifrované skratky LOL, WTF a ROFl mi zase vôbec nič nehovoria a občas tvrdohlavo trvám na tom, že hláska Ch sa má skladať z dvojice písmen C a H, a nie z akéhosi X. Teraz však neviem inak - hudba skupiny Queen má pre mňa tých písmen primálo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)
Obrázok blogu

Skôr ako začneme, nezabudnite si kliknúť na prvý odkaz s hudbou k filmu, okrem neho budú ešte dva, ale to vám dám včas vedieť. Začíname...
"Sme tu.
Narodili sme sa, aby sme sa stali kráľmi.
Sme princovia vesmíru."

Highlander znamená Horal. Toto tuzemské označenie bolo použité v českom vydaní, no pre moju generáciu to bude vždy len Highlander. Britsko-americký historicko-futuristický film bol pre diváka osemdesiatych rokov skutočnou mňam-mňam lahôdkou. Namiešali ho veru excelentne, jeho ingrediencie prešli tráviacou sústavou bez toho, aby vás bolel žalúdok.
Chcete recept? Potrebujete:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • štipku iskier lietajúcich vždy, keď sa stretnú meče dobra a zla v boji;

  • trocha sĺz, ktoré ti vyhŕknu zakaždým, keď Connorovi umiera žena jeho života - toť je osud nesmrteľných;

  • dvoch dobrých hrdinov: ten starší (Sean Connery) učí toho mladšieho (Christophera Lamberta), ako nestrácať hlavu, a to doslova;

  • jednú zákernú postavu, ktorá je určená na to, aby hlavu stratila, ale to až na konci (niekedy sa stáva, že sa aj do neho diváčky zamilujú, ale s tým sa nedá nič robiť, také sme sa narodili);

  • nejaký ten prestrih do minulosti, cca štyri a pol storočia starej;

  • a Queeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen (pánabeka, už je to tu zas).

Skupina mala pôvodne urobiť pre film len jednu skladbu, ale keď jej členovia zhliadli ukážky, tak ich kopla múza, že hneď skladali ďalšie a ďalšie. Dokonca si uzurpovali právo vybrať si obľúbenú scénu a k nej doladiť zvuk - Brian May spískal romantickú Who Wants To Live Forever a Roger Taylor zase akčnejšiu It's a kind of magic.
A to iskrenie dosiahli celkom obyčajne - oba meče napojili káblikmi na autobatériu, ale na opačné póly. Pamätáte si z fyziky, čo sa stane, keď sa takýto okruh spojí?

Obrázok blogu

Márišku, a teraz sa opäť budem opakovať. Čo mám ale robiť, keď si tí filmoví producenti nedajú raz povedať? Zbiť ich, či čo? Už dva a pol tisíca rokov nám Hérakleitos vtĺka do hlavy, že dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky, lebo druhé vstúpenie znamená, že iné vody obmývajú tvoje nohy - a čo my? Teda oni? Producenti?
Máčajú si chodidlá a je im fuk, že tá voda je už smradľavejšia ako kedysi.
Nastavujú tú kašu tak dlho, až z nej vznikne nechutné filmové homeopatikum (máte šťastie, práve sa mi minuli citáty, príslovia a porekadlá s touto tematikou).
Tak sa stalo, že päť rokov po skvelej jednotke nám tí bezbožníci naservírovali Higlandera číslo II. a šupli ho rovno do roku 2024, kde už ako starý chlap stavia akýsi hlúpy štít proti mimozemšťanom. Režisér sa zaň tak hanbil, že ani nechcel byť v titulkoch - do natáčania sa totiž začali pliesť sponzori a poisťováci, ktorí sa rozhodli, že to vedia urobiť lepšie ako nejaký režisér. Môjtybože!
I hlavný herec Lambert mával zlé sny. Bol to práve on, kto všetkých presvedčil, že bez Seana Conneryho ho v pokračovaní neuvidia. Nebol to veru dobrý nápad. Aj napriek hereckému obsadeniu to bol film taký strašný, že keď to filmári o ďalšie tri roky skúšali s tretím Horalom, tvárili sa akoby nič - teda akoby o ňom v živote nepočuli. Rôzni neprajníci v tom čase trúsili žartovné reči o tom, že by trojku mali radšej nazvať Highlander: Ospravedlnenie...
Medzitým sa istý francúzsko-kanadský televízny štáb hrajkal so seriálom pečeným na podobný spôsob celých šesť sezón, v ňom sa však Lambert mihol len v úvodnej epizóde.
Štvrtý čisto americký filmový pokus s nádejným názvom Highlander: Koniec hry z roku 2000 ignoroval pre istotu dvojku i trojku, no a päťku už ignorovali absolútne všetci, dokonca aj hlavný herec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Aj som si myslela, že konečne v tom úbohom Hollywoode dostali rozum, lebo ubehlo kompletných päť liet a nikto sa o nič nepokúšal. Lenže to viete, som len málo dokonalá žena a dovtedy som do toho Gúgľa vŕtala, kým nepustil šťavu. Rátam, že o rok, o dva tu máme remake prvého originálneho Highlandera s menej škúliacim hercom a menej dobrou hudbou (jasné, že frflem, takto mi siahať na odkaz Queenov, pche).
Skôr, ako začneme šliapať na päty osobám a obsadeniu, je čas na druhý hudobný odkaz (ak ste doterajší text čítali naozaj dôkladne, ten prvý už musel dohrať).
K nemu si ako hlavné jedlo naservírujeme nášho škótskeho horala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Connor MacLeod sa narodil v roku 1518 v dedinke na škótskej vysočine a za to, že mu len tak ľahko nenačechráte kohúta, môže jeho nesmrteľnosť.
Patrí do tej fajty vyvolených, ktorí nikdy nestarnú a vôbec v tom nemá prsty botox, ani nič podobné.
Životným poslaním Connora je postupne likvidovať iných nesmrteľných, aby získal kúsok ich energie, ale nerobí to len tak zo špásu.
Všetci predsa poznáme zo školy zákon zachovania energie, takže keď jej bude mať dosť, bude môcť definitívne odťať hlavu zlému Krugerovi. Týmto úkonom sa z Connora MacLeoda (resp. Russella Edwina Nasha) stane bežný smrteľný občan s právom platiť dane a poberať dávky dôchodkového zabezpečenia.
Čo by človek neurobil pre dobrú penziu, že?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Christopher Lambert sa síce narodil v New Yorku, ale to len preto, že tatko bol diplomat OSN a akurát vtedy tam mal nejakú robotu.
V skutočnosti je Christophe Guy Denis Lambert (na to R na konci krstného mena som nezabudla) mixom belgického kozmopolitizmu po matke a francúzskeho šarmu po otcovi. Jeho materskou rečou je teda jazyk francúzsky a angličtina, ktorou hovorí v Highlanderovi, je naučená.
Rodičia si ho ako dvojročného pribalili do tašky a presťahovali sa do Ženevy, kde dostal súkromné internátne vzdelanie. Školské ústavy sú typické okrem iného i tým, že radi predvádzajú svoje ovečky rodičom na besiedkach a v divadelných predstaveniach. Puberťákovi Chrisovi sa vystupovanie zapáčilo, i pobral sa ho študovať na parížske konzervatórium.
Potom sa z neho stal Tarzan. Úloha fešného stratenca z džungle ho vo svete kinematografie tak dobre zviditeľnila, že mu hneď otvorila dvere k ďalšej snímke Subway. Sotva dovŕšil 28 rokov, oslovili ho producenti Highlandera. Z neho si okrem honoráru odniesol i veľké kamarátstvo so Seanom Connerym, dokonca sa v kuloároch šepkalo, že sa tí dvaja roztopašníci oslovovali menami svojich filmových postáv aj v súkromí.
Počas natáčania Mystickej krásy sa Lambert zaľúbil do kolegyne Diany Lane, vzal si ju za ženu a splodili spolu dcéru. Vzťah stroskotal po šiestich rokoch, no milý Christopher nelenil a akoby nepoučený sa znovu oženil s herečkou a obchodníčkou Jaimyse Haft. Scénar sa zopakoval - akurát s touto krásavicou vydržal o rok dlhšie a porodila mu o jednu dcéru menej.
Pomedzi oficiálne vzťahy sa trúsili reči o niekoľkých neoficiálnych priateľkách, z tých známych mien spomeniem divokú monackú princeznú Stephanie, či šarmantnú Francúzku Sophie Marceau.

Obrázok blogu



Lambert je typická hviezda osemdesiatych rokov, ktorá sa v rokoch deväťdesiatych vyskytovala v obstojných, no nehviezdnych kúskoch ( Sicilián, Ťah jazdcom, Duel v púšti, Mortal Kombat), aby po zmene prvej číslice v letopočte skončila v úplnych somarinách (vrátane pokračovaní Highlander a).
Našťastie je Christopher aj obchodník, a to skutočne dobrý. Vlastní nejaké tie vinice, zopár pohostinských zariadení a hotelov, a keď sa niekedy budete motať po Moulin Rouge, možno natrafíte na klub, ktorý mu hovorí šéfe.
Ozaj, keď ho tam náhodou stretnete, nepýtajte sa na Highlandera. Nemá to rád.
Ani na vek sa ho nepýtajte, to vám prezradím ja. Koncom tohto mesiaca oslavuje 56. narodeniny.

Obrázok blogu

Najväčším protivníkom Connora MacLeoda je už viac ako štyristo rokov Kurgan. Keďže legislatíva moderného sveta vyžaduje od ľudí aspoň dve pomenovania, volajú ho i Victor Kruger.
Vo filme má podobný cieľ ako náš kladný hrdina - likvidovať všetkých nesmrteľných dovtedy, kým neostane jediný a najmocnejší.
Motív ovládnutia sveta má v akčných filmoch milión variácií, ale zamyslel sa niekto nad tým, čo potom, ak by sa tak naozaj stalo? Veď by sa tí zloduchovia ohromne nudili a ešte by boli strašne osamelí... toľkoto dnešná malá empatická chvíľka.

27-ročný Clancy Brown bol na úlohu odporného záporáka ako stvorený. Fyzické prednosti, teda hromový hlas a 192 cm dlhé telo, ho predurčovali práve na takéto postavy. V jednom neskoršom rozhovore s úsmevom skonštatoval, že všetky filmy, v ktorých hral sladkých dobrákov, boli vlastne prepadáky.
Spočiatku to ale nevyzeralo, že to bude on, kto sa postaví oproti Higlanderovi. Clancy Brown trpí dosť nepríjemnou alergiou na make-up, no v mene svojho povolania zaťal zuby a my sa vďaka tomu môžeme kochať excelentným záporákom v jeho podaní.

Clancy pochádza z luxusnej americkej rodiny - jeho originálne meno znie Clarence J. Brown III. Rímsku jednotku a dvojku reprezentujú jeho dvaja predkovia, ktorí sa živili kandidovaním do kongresu (úspešne) a za guvernérov Ohia (neúspešne).
Matka nekandidovala nikam. Bola klavírnou virtuózkou, rodinu však živilo niečo iné - vlastné vydavateľstvo.
V poradí tretiemu Brownovi už-už hrozilo, že ho predpísaný osud neminie, a že buď bude niekam kandidovať alebo si na svoje statné plecia naloží náklad rodinného podnikania. Vtedy mu prišiel do cesty ktosi od susedov a predstavil mu pána Shakespeara. Čo vám poviem, bola to láska na prvý pohľad.
Clarence vtedy šťuchol mladšieho brata do rebier so slovami: "Bratku, nedá sa nič robiť, musíš tú káru ťahať sám. Ja budem hercom."
A veru, netáral len tak do vetra. Uchytil sa v chicagskom divadle, stal sa špecialistom na klasických autorov a o pár rokov presedlal na film. Vďaka nerómeovskej vizáži ho pravidelne obsadzovali do hororov a thrillerov, a aj my si ho najviac pamätáme ako brutálneho dozorcu v skvelej dráme Vykúpenie z väznice Shawshank, či z Hviezdnej pechoty.
Ani televízia mu nie je proti srsti, hoci si v nej často zahrá len jednu z tisíca seriálových úloh. Je neprehliadnuteľný v Pohotovosti, Nezvestných a na moju veľkú radosť i v Star Treku.
Keď už toľko spomíname jeho hlboký hlas, iste nie je prekvapením, že ho radi volajú do štúdia nadabovať kreslené postavičky, či počítačové hry. No prosím, ani som sa nenazdala a prišla tá správna chvíľa na tretí hudobný odkaz. Keď si počkáte zhruba do 2:22, budete ho počuť v plnom nasadení.
A teraz Clancy Brown úplne inak, ako by ste čakali. To, že je už dvadsať rokov ženatý s tou istou televíznou producentkou a má s ňou dve decká, by sa mohlo považovať za štatistickú odchýlku, ale reči o tom, aký je to pohodový a príjemný chlapík - to sa už vytvoreným predsudkom celkom prieči.
Viete, on nemal len toho jedného brata. Sestra mu zomrela ako dieťa na leukémiu, a tak je herec na jej počesť patrónom štipendijného fondu podporujúceho detskú zdravotnú starostlivosť. Známym sa stal aj ako sponzor a iniciátor zbierky pre choré dievča, ktoré potrebovalo peniaze na transplantáciu srdca.
Dnes má 54 rokov, a poviem vám, vyzerá stále sympatickejšie a sympatickejšie.

Obrázok blogu

Juan Sanchez Villa-Lobos Ramiréz je do kolónky "Kladné postavy" zapísaný hneď po Connorovi MacLeodovi. Má už v živote za sebou zopár sťatých hláv, teraz tomuto umeniu priúča fafrnka zo škótskej vysočiny.
Jeho postava sa narodila v starom Egypte a má okolo dva a pol tisíca rokov, no na svoj vek vyzerá výborne. Ani prelietavý veľmi nie je, oženil sa sotva tri razy. Možno ho už omrzelo byť zakaždým vdovcom, tak to radšej vzdal a venoval sa len boju (prevažne s Kurganom).
Práve ten sa mu stal osudným. Keď sa jeho zverenec MacLeod táral kdesi na poľovačke, prišiel v boji o život, ešte predtým však stihol mečíkom namaľovať Kurganovi jazvu na krk. 
To, že sa Ramiréz vďaka Christopherovi Lambertovi objavil aj v pokračovaní Highlandera , bol veľký trapas, preto radšej ani nechcite vedieť, aké životné peripetie mu tam prisúdili (stačí spomenúť, že ho vzkriesili z mŕtvych a máte dosť). Mali ho len nechať pekne pochovaného na tej škótskej vysočine pri MacLeodovej žene, a hotovo.

Čitatelia mi hádam prepáčia tú trúfalosť, ale v sérii článkov Vtedy a dnes ešte stále nenastal ten pravý čas pre profil Seana Conneryho.
Môžete sa zatiaľ dívať na jeho podobizeň z filmu Highlander. Nie je to síce plnohodnotná náhrada, ale možno pri nej zabudnete na neumytý riad v dreze a na štvorku z dejepisu, ktorú včera doniesol potomok v žiackej knižke.
A ja, plná pozitívnych emócií, už len dodám, že mal vtedy 56 rokov (samozrejme, nie ten potomok, ale Sean Connery).

Obrázok blogu

Heather MacLeodová je osudová žena horala Connora MacLeoda z čias, keď ešte len prichádzal na klady a zápory svojej nesmrteľnosti.
Scény ľúbostného porozumenia medzi ňou a jej mužom patria k najromantickejším pasážam filmu. Máloktorá diváčka odolá pokušeniu spustiť slzu dojatia v scéne, keď sviežo vyzerajúci Connor hladí po vlasoch umierajúcu starenu, čo mu bývala životnou družkou.

Beatrice "Beatie" Edney sa narodila pred rovným polstoročím slávnej britskej herečke Sylvii Syms.
Život v takejto rodine nebol ľahký. Matkina popularita mala nielen svoje svetlé stránky - priniesla jej i dlhé obdobia depresií, ktoré sa zákonite prejavovali pri výchove malej dcérky a jej brata.
Malá Beatie debutovala vo filmovej brandži už ako desaťročné dievčatko, no potom už v kariére detskej herečky nepokračovala a počkala si na svoju príležitosť do dospelosti.
Na internete sa toho veľa o jej živote nedozviete, no podľa rôznych zdrojov ju dnes vídavajú na televíznych obrazovkách len obyvatelia Veľkej Británie. 
A možno sa mýlim - ak ste obdivovateľmi Hercule Poirota, či Wallandera, tak ste ju pravdepodobne zaregistrovali v epizódnych postavách.
S Lambertom sa stretla v úlohe Heather dva razy. Najprv ako 24-ročná žabka v prvom Highlanderovi, následne na prelome tisícročia v štvrtom horalskom pokuse nazvanom Koniec hry.
Tu, bohužiaľ, mnou získané informácie o Beatie Edney končia.

Obrázok blogu

Na rad prichádza aj druhá dôležitá žena Connorovho (po novom Russellovho) života.
Brenda Wyattová je prísne vyzerajúca expertka na staré zbrane. Žije si celkom spokojne v 20. storočí až do okamihu, keď sa náhodou nezamontuje do bitky medzi dvoma nesmrteľnými chalanmi.
Dva razy nepoviem, že jej jeden z nich padne do oka...

Roxanne Hart je Američanka pochádzajúca z rodiny stredoškolského učiteľa, a neskôr i riaditeľa školy. 
Na hollywoodske pomery je vcelku nudná. Predstavte si, vydala sa za hereckého kolegu už pred troma desiatkami rokov a odvtedy? Nikde nič - žiadne škandály, dokonca ani rozvody, či milenci. Len dve deti.
Ani v rámci bulvárnej "žurnalistiky" nie je stredobodom klepov a drbov. Po žiadnej žúrke o nej nevychádzajú články s nadpismi "Ukázala nohavičky!", či "Vybehli jej prsia spod výstrihu". Je to od nej skutočne trúfalé pohybovať sa medzi celebritami len tak - bez afér.
Z filmov s jej menom v titulkoch spomeniem Rozsudok, ale čím je naozaj typická, sú seriály z lekárskeho prostredia. Je to doslova špecialistka na postavy pacientok, lekárok alebo zdravotných sestier.
Chcete zoznam? Nebudem tu do rána a vymenujem len zopár seriálov, ako Nemocnica Chicago Hope, Dr. House, Chirurgovia, Pohotovosť, ale aj Walker, texaský ranger, či Právo a poriadok.
Ako správna herečka sa nevyhýba ani divadelným doskám, hoci je v nich pre šesťdesiatničky čoraz menej vhodných postáv (toto je tuším všade na svete rovnaké).

Poznámka na záver:
Ak ešte stále nemáte Highlandera plné zuby, pokochajte sa upútavkou na jediný originál - teda na jednotku, keď ešte jednotkou nebola.
Mňa už v tejto chvíli upútalo niečo iné, o čom vám napíšem nabudúce. Opäť to bude niečo, o čom síce neviem zhola nič, ale vďaka internetovým vyhľadávačom to preskúmam, spracujem, upravím, vymažem a napíšem nanovo. Všetko bez záruky, ale zato s chuťou a pre radosť, ktorú vám tým (hádam) spravím.
A keď nie, tak nič, chlieb aj tak lacnejší nebude.

Nabudúce: Moskva slzám neverí. Zdroje a fotografie:
http://www.blastr.com/sites/blastr/files/styles/content_panes_media/public/images/highlander.jpg
http://www.cinema.de/bilder/highlander,1313005.html
http://www.sandrascloset.com/tag/christopher-lambert/
http://www.buzzfeed.com/breezybreeze/jared-lee-loughners-mugshot-totally-looks-l
http://fallout.wikia.com/wiki/File:Clancy_Brown.jpg
http://www.avforums.com/movies/Highlander-review_9836/screenshots.html
http://cinema.nicematin.com/cinema/film/highlander-fr.html
http://www.starpulse.com/Actresses/Hart,_Roxanne/gallery/ALO-130444/
http://www.childstarlets.com/lobby/bios/beatie_edney.html
http://www.rsc.org.uk/whats-on/the-empress/photos-of-the-cast.aspx
http://www.zimbio.com/photos/Sean+Connery/2012+US+Open+Day+11/w1h4fsEBZTQ
http://www.roportal.ro/cinema/biografie/christopher-lambert-1299.htm
http://www.rodim.ru/conference/lofiversion/index.php/t68868-400.html

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Adriana Markovičová

Adriana Markovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Iné moje texty môžete nájsť:* na tejto N-kovej stránke* na tejto Gorilej stránke* Sieťovkové recenzie Zoznam autorových rubrík:  RozchodológiaZápisky zblúdeného motovidlaVtedy a dnesČo mi napadloČo ma štveFotografieSpôsob ako prežiťMoje malé potešeniaNeverte ničomuZverejnené v tlačenom Sme

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu