... úspešnosťou.
Rýchle zaručené diéty
Ide o veľmi populárny typ krátkodobých drastických diét, zvyčajne sa nazývajú banánová, zeleninová, ovocná, bielkovinová, mliečna, vaječná a podobne. Akonáhle poznáte jednu takú diétu, nemusíte v podstate ani čítať ďalej a viete, ako bude celá záležitosť prebiehať.
Tieto diéty zvyčajne trvajú 5 – max. 14 dní a ich podstatou je drastické obmedzenie kalorického príjmu, vitamínov a minerálov.
Tento deficit je akože-kompenzovaný častou konzumáciou nejakého konkrétneho druhu jedla (podľa názvu diéty). Aby to neznelo tak brutálne (v podstate ide totiž o obyčajnú hladovku), vynálezcovia týchto diét vymyslia nejakú peknú rozprávku o zázračnej látke či enzýme v danej potravine, ktorá chudnutie umožňuje.

Chudnutie v skutočnosti spôsobuje fakt, že trpíte hladom.
Negatíva sú jasné – zdravotné riziká v dôsledku straty vitamínov, minerálov a živín, vyčerpanosť, hlad a pod. Jedna vec sa však týmto diétam uprieť nedá – skutočne môžete schudnúť počas krátkej doby aj veľmi veľa kilogramov (často 4-8 kg). Ale neradujte sa, ak si po skončení diéty neudržíte prísny jedálniček, kilá budú späť skôr, než sa nazdáte a pravdepodobne svoju východiskovú váhu ešte prekročíte.
Stredomorská diéta
Toto je už iná šálka čaju. Stredomorská diéta síce neumožňuje rýchly úbytok váhy, ale schudnúť 5 kg sa vám iste môže podariť počas 1-3 mesiacov – ak si zásady tejto diéty, ktorá ako jedna z mála, takmer zodpovedá zásadám zdravej výživy, vezmete k srdcu.
Neexistujú tu žiadne striktné pravidlá alebo konkrétne pokyny. V podstate ide o všeobecné zásady.

Vyberať si kvalitné tuky (panenský olivový olej).
Jesť čo najviac zeleniny – diéta požaduje surovú, ale u niektorej zeleniny je výhodnejšie varenie –typicky to platí pre mrkvu. Tá obsahuje vitamín betakarotén, ktorý lepšie využijeme, ak zeleninu povaríme. Povarená zelenina je tiež lepšie stráviteľná, ale odporúča sa len veľmi krátka úprava a ideálne v pare. Zelenina obsahujúca vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K by zase mala byť podávaná či pripravovaná s olejom.
Konzumovať prevažne ľahké mäsá, ako je hydinové, jahňacie a samozrejme ryby.
Stredomorská diéta je založená na kvalitných a čerstvých surovinách a jej základ tvorí olivový olej, orechy, nízkotučné mliečne výrobky, ľahké mäsá, zelenina a pod.
Namiesto sladkostí si dajte ovocie (aj to obsahuje jednoduchý sacharid fruktózu, ale vyrovnáva ho obsah vlákniny – aj tak však s ovocím oproti zelenine zaobchádzajte s mierou).
K jedlu diéta odporúča pohárik červeného vína.

Nezabudnite na glykemický index
Zrejme ste o ňom už počuli. Ide o číslo určujúce rýchlosť využitia glukózy z danej potraviny telom. Čo to znamená v praxi? Čím vyšší glykemický index potravina má (0 - 100), tým rýchlejšie v tele stúpne hladina krvného cukru (glykémia) a následne je vyplavené veľké množstvo inzulínu, ktoré spôsobí zase rýchly pokles hladiny. Tieto výkyvy nie sú pre telo nijak žiaduce – už len z toho dôvodu, že veľmi skoro po konzumácii takejto potraviny máme zase hlad.
Čím nižší je GI, tým rovnomernejšie a pomalšie telo glukózu využíva. Najvhodnejšie sú potraviny s GI 55 a menej. GI možno umelo znížiť pridaním vlákniny (sušená vláknina, porcie zeleniny) alebo kombináciou s jedlom s nízkym GI. Tento ukazovateľ vám môže byť pri chudnutí užitočný – avšak rozhodne sám o sebe nestačí na dosiahnutie významnejšieho úspechu. Pomôže vám ale viac premýšľať o tom, čo jete – a to je veľmi dobrá cesta.