Whole30 nie je diéta, ale zdravý prístup k jedlu. Investujte do svojho zdravia mesiac a nebudete ľutovať!
Jedna z mnohých
Poslednou dobou svetom hýbe kult oblých kriviek a lásky k vlastnému telu v každej veľkosti, ale vo väčšine žien je aj tak zakorená túžba po štíhlej a pevnej postave. Bohužiaľ sa ju snažia dosiahnuť pomocou drastických diét a riskujú tak svoje zdravie. Dva krajce chleba a litre vody so štipkou kajenského korenia ešte nikomu úžitok ani trvalý výsledok nepriniesli. Premyslená kombinácia cukrov, tukov a bielkovín je tou jedinou správnou cestou. Program "Whole30" je nastavený presne na mesiac, je prísny a náročný na psychiku aj čas, ale s telom urobí divy.

Čo sa smie?
Program je postavený tak, aby ste medzi jednotlivými jedlami nehladovali. Pokiaľ sa tak stane, máte zle nastavené veľkosti jednotlivých porcií. Vajec, čo unesiete v jednej hrsti, mäsa o veľkosti dlane, zeleniny toľko, aby ste zapnili miesto na tanieri. V skutočnosti je to ale samozrejme o niečo zložitejšie. Každé jedlo musí obsahovať ideálne sezónnu zeleninu a vajcia alebo mäso. Aj keď sa taký jedálniček môže zdať stereotypný, opak je pravdou. Zistíte, koľko druhov vôbec existuje a doposiaľ ste ich neochutnali.
Batáty zaženú chute na sladké aj na slané, fazuľky si dáte namiesto chrumkavých tyčiniek, kvaku už nebudete mať za jedlo pre ošípané, ale nahradíte ním zemiaky, z cukety bude vaša najlepšia kamarátka. V ideálnom prípade by ste vajíčka zobrali od vlastných sliepok, chovali tri ošípané a jednu kravu a za domom mali ovocný sad. Také možnosti má ale málokto, a tak sa musel program prispôsobiť súčasnému spôsobu života.

Zoznam potravín, ktoré majú zelenú, je síce krátky, ale pod každou zarážkou sa skrývajú desiatky lahôdok:
Mäso (kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, zver...)
Ryby a morské plody (losos, tuniak, treska, kapor, amur, krevety...)
Vajcia
Orechy (mandle, kešu, para, pekany, makadámie, pínie...)
Zelenina (mimo bežne dostupnej zeleniny skúste aj artičoky, potom choi alebo maniok)
Ovocie (avokádo, papája, granátové jablko...)
Zdravé tuky
Nie je potrebné kupovať všetky potraviny v bio kvalite. Pri niektorých sa to ale skutočne oplatí:
Zelenina a ovocie konzumované so šupkou
Prerastené mäso, kedy sa väčšina prídavných látok usadí práve v tuku
Pečeň, ktorá funguje ako filter tela (ako u človeka, tak u zvierat)
Oleje vyžadujú počas výroby tú najlepšiu starostlivosť, pár korún navyše sa vám vráti
Vajcia skúste zohnať domáce, tie zo supermarketu vždy tepelne upravte!
Ghí balansuje na hrane, ale keď už mliečny výrobok, tak bio
Čo sa nesmie?
Výpočet bude pomerne krátky, ale obsiahne na dve tretiny jedálnička priemerného slovenského stravníka – pečivo, mliečne výrobky, syry, sladkosti, strukoviny a polotovary. A to najhoršie na koniec. Zakázané sú aj zdravé verzie z nezdravého jedálnička. To znamená, že je tabu urobiť si karfiolové zemiakové placky alebo batátové palacinky. Už samotné názvy klamú mozog, nevedomky vás vracajú o krok späť a dávajú na frak vašej vôli.

Začiatky sú ale skutočne ťažké. Človek, ktorý je zvyknutý na načančané žemle na raňajky, šišku na desiatu, neobeduje a na večeru sa dorazí zvyškom lasagní a jogurtom s porciou marmelády, bude prvé týždne trpieť ako zviera a pociťovať abstinenčné príznaky porovnateľné s tými pri odvykaní. Vydesí vás, koľko jedla budete musieť zjesť. Už len tri vajíčka sú pre netrénovaný organizmus poriadna záťaž. Po pár dňoch si telo zvykne a naučí sa rozložiť si energiu na celé dopoludnie, aby do obeda nepociťovalo hlad. Významnú úlohu zohrávajú aj nové chute, s ktorými sa telo bude nejaký čas vyrovnávať. Program totiž nie je len o jedle, ale o nastavení mozgu a vplyve jednotlivých potravín na telo a jeho správnemu fungovaniu vrátane hormonálnej spolupráce.
"Wholko" má jeden plusový bod navyše. Nie je ako ostatné stravovacie programy, nie je drastický, nie je to diéta! Je to životný štýl.