Zdravý tanier: ako sa podľa neho stravovať?

Výživová pyramída bola nahradená za tzv. Zdravý tanier. Koľko bielkovín, sacharidov a tukov by mal podľa výživových poradcov obsahovať, aby sme si zachovali zdravú váhu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zdravý tanier podľa moderných vedeckých poznatkov: Koľko čoho by mal obsahovať na zachovanie zdravej váhy?

Zdravý tanier je nový a zdravší variant zastaranej výživovej pyramídy. Zloženie tanieru zodpovedá moderným vedeckým poznatkom, ukazuje najlepšiu cestu k udržaniu zdravého tela i hmotnosti, tvorí základ zdravotnej prevencie a podpory účinnej liečby.

Odporúčania Zdravého taniera sú ľahko praktizovateľné do praxe a vhodné na použitie aj pri stravovacích obmedzeniach:

  • Zelenina by mala tvoriť najmenej štvrtinu príjmu potravín. Čím viac rozmanitej zeleniny upravenej na rôzne spôsoby zjete, tým lepšie. Hranolky sa k zelenine nepočítajú a zemiaky patria svojím zložením skôr k polysacharidom.

  • Ovocie tvorí druhú štvrtinu taniera. Jedzte rôznofarebné druhy, to farebné má vyšší obsah živín. Príjem ovocia je možné nahradiť konzumáciou zeleniny.

  • Bielkoviny získate najlepšie z rýb, strukovín, orechov, semiačok, kyslých mliečnych výrobkov, vajec či mäsa. Väčšine z nás prospieva vyšší podiel rastlinných zdrojov bielkovín. Vyberajte podľa svojej chuti i stravovacej filozofie.

  • Polysacharidy sú najlepšie v prirodzenej, celozrnnej podobe. Napríklad pšeno, ovsené vločky, ražné kváskové chleby či divoká ryža. Dôležité je obmedzovať jedenie výrobkov z nehodnotnej bielej múky.

  • Oleje a tuky sú najhodnotnejšie v superzdravých potravinách, ako orechy, avokádo či ryby. Vhodné je aj kvalitné maslo a za studena lisované rastlinné oleje. Obmedzte priemyselne upravené tuky a oleje.

  • Tekutiny sú najlepšie v podobe čistej vody, nesladených čajov a minerálok. Sladené nápoje a čaje radšej úplne vynechajte.

    ilustračný obrázok
    ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

     

Celkovo odporúčam uprednostňovať prirodzené potraviny pred polotovarmi, lokálne a biopotraviny pred nekvalitnou veľkoprodukciou a dovozom. Okrem zdravej stravy si doprajte aj vonkajší pohyb, dostatok spánku, priateľov a dobrej nálady!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo má tanier nahradiť pyramídu?

Výživová pyramída už nezodpovedá moderným poznatkom o zdravej strave. Dodržiavanie pravidiel podľa tejto pyramídy sa podieľa na epidémii obezity a cukrovky a môže tiež prispievať k rozvoju srdcovo cievnych ochorení.

Prvá výživová pyramída vznikla už v roku 1974 vo Švédsku. Známejšia je americká verzia z roku 1980 a o niečo zdravšia stredozemná pyramída z roku 2000 s výrazným posunom k rastlinnej strave. Napriek tomu je na stránkach slovenského ministerstva zdravotníctva naďalej odporúčaná obdoba najstaršej švédskej pyramídy:

Za takmer 40 rokov histórie výživové pyramídy sa na ňu nazhromaždilo množstvo oprávnenej kritiky. Zásadné výhrady voči pyramíde uvádza nasledujúce porovnanie so Zdravým tanierom:

SkryťVypnúť reklamu
ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Výživová pyramída:

  • odborne zastarané odporúčanie

  • je nutné poznať počet porcií a ich veľkosť pre jednotlivé potravinové skupiny 

  • dôraz na príjem polysacharidov sa podieľa na epidémii obezity a cukrovky

  • nerozlišovanie medzi typmi polysacharidov vedie k nadmernej konzumácii bielej múky u polysacharidov

  • mäso a mlieko je zobrazené zavádzajúcim spôsobom tak, že vyzerá ako nenahraditeľná súčasť jedálnička

  • odporúčanie obmedzovať sladkosti aj tuky viedlo k popularite nezdravých nízkotučných diét

  • u ovocia a zeleniny chýba upozornenie na obsah zdraviu prospešných fytochemikálií 

  • chýbajúce informácie o tekutinách

  • dôraz na kvantitu a prevenciu podvýživy

Zdravý tanier:

  • zodpovedá moderným poznatkom

  • vďaka grafike zodpovedajúce skutočnému tanieru nie je potreba zložito počítať porcie

  • zdraviu prospešný dôraz na príjem zeleniny, ktoré má väčšina z nás málo

  • u polysacharidov je odporúčaný príjem rozmanitých a prirodzených obilnín

  • začlenenie mäsa a mlieka do kategórie bielkovín ponecháva možnosť voľby medzi rastlinnou a živočíšnou stravou

  • odporúča konzumáciu zdravých tukov a olejov, zatiaľ čo škodlivé trans tuky a sladkosti vylučuje

  • u zeleniny i ovocia je zdôraznená farebnosť, rôznosť a nutričná hodnota

  • výpočet vhodných a nevhodných tekutín

  • dôraz na kvalitu a zdravotnú prevenciu

ňSprávne proporcie živín

Rozdelenie potravín na "zdravom tanieri" vychádza z poznania, že ľudia s normálnou váhou by mali ideálne mať podiel makroživín na celkovej prijatej energii nasledovne: 10-15% z bielkovín, 55-60% zo sacharidov a 25-30% z tukov (stredomorská diéta). Okrem toho musí naša strava zabezpečiť aj dostatočné množstvo mikroživín - vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú nevyhnutné pre rad fyziologických procesov v tele.

Pre bielkoviny platí, že ich príjem má byť cca 0,8 - 1 g na 1 kg telesnej váhy. U športovcov s väčším množstvom svalov a u detí a seniorov, vzhľadom k nižšej schopnosti bielkoviny využiť, bude ich potreba mierne vyššia. Bielkoviny slúžia k stavbe a obnove tkanív a svalov, k tvorbe hormónov, enzýmov a neurotransmiterov. Nie sú vhodným zdrojom energie. Ako dobré palivo a hlavný zdroj energie nám slúžia sacharidy a tuky. Vyhovujúce proporcie medzi týmito makroživinami môže byť veľmi individuálne. 

SkryťVypnúť reklamu
ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Koľkokrát za deň máme jesť

Názory na počet denných porcií sa veľmi rôznia, hovorí sa väčšinou o 3 až 5 jedlách. Ja vo svojej praxi odporúčam jesť 3x denne. U detí, vzhľadom k rýchlemu metabolizmu a u seniorov, vzhľadom na problémy s trávením väčších porcií, je dobré jedlo rozložiť na 5 dielov. Rozhodne je zdravé urobiť si nočný pôst v trvaní 12 hodín, tj. ak večeriame 20:00 , raňajky si dáme najskôr 8:00 hodín ráno. 3-4 hodiny pred spaním je dobré už nič nejesť.

Príklad jedálnička

2000 kcal, bielkoviny 87 g, sacharidy 206 g, tuky 92 g, vláknina 40 g

raňajky:

Avokádo čerstvé, 100 g

Vajcia volské oko, 60 g , soľ, korenie, slabá vrstva olivového oleja

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb kváskový ražný, 100 g (2 krajce)

Kvasená zelenina, 30 g

dopoludňajšia desiata:

Vlašské orechy, 20 g (malá hrsť)

Jablko, 175 g (väčší kus)

obed:

Varená quinoa, 150 g

Bio tempeh natural, 100 g

Olivy čierne, 15 g

Cherry paradajky, 50 g

Olivový olej extra panenský, 5 ml

Cesnak (2 strúčiky), petržlenová vňať, soľ,

korenie

olovrant:

Banán, 110 g (1 kus)

Horká čokoláda 70% kakaa, 20 g

večera:

Kuracie prsia restované, 150 g

Kešu natural restované, 10 g

Olivový olej extra panenský, 15 ml

Kurkuma, mletá sladká paprika, čierne korenie, soľ

Rukola, 30 g

Paradajky, 200 g

Žltá paprika, 50 g

Ryža Basmati natural varená, 150 g

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  579
  •  | 
  • Páči sa:  1 540x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu