Neviem ako pre Vás, ale pre mňa to teda novinka bola. Nikdy predtým som o žiadnom palacinkovom dni nepočula. A tak som nelenila, poctivo som vyzvedala a trocha som aj „browsovala“ po internete. Takže ako to vlastne je?
Shrove Tuesday je posledným dňom pre Popolcovou stredou, ktorou oficiálne začína Veľký pôst. Už tradične veriaci v tento deň chodili na spoveď a žiadali o odpustenie svojich hriechov. Zároveň však čistili komoru a špajzu – po sviatočnom a fašiangovom hodovaní sa museli zbaviť všetkých potravín, ktorí počas pôstu na stôl nepatrili – ako mäso, vajíčka, mliečné produkty, tuky. Samozrejme, žiadne potraviny navnivoč vyjsť nemohli – a preto sa v tento utorok pred pôstom robila ešte veľká hostina, kde sa dojedali všetky tieto dobroty. A tak sa vlastne palacinky stali akýmsi symbolom tohto dňa – gazdinky zistili, že je to jedlo, v ktorom sa dobre dajú spotrebovať zvyšky mlieka, tukov a vajíčok. Palacinkový deň sa takto stal vraj druhým najoblúbenejším britským rodinným sviatkom po Vianociach!
A k tomuto dňu sa viaže aj milá historka z roku 1445, ktorá odštartovala ďalšiu nezabudnuteľnú tradíciu. Gazdinka, ktorá pripravovala vo svojej kuchyni palacinky bola tak zaujatá svojou prácou, že stratila prehľad o čase. Zrazu začula kostolné zvony, ktoré volali všetkých veriacich do kostola k tradičnej spovedi. Rozbehla sa von z domu do kostola, stále oblečená v zástere a držiac svoju panvicu s palacinkou. Pravdepodovne vtedy netušila, že svojim počinom začala jeden z klasických britských zvykov – Palacinkový beh, kedy súťažiaci, povinne oblečený v zásterách bežia po vopred vytýčenej trase a prehadzajú palacinky na svojich panviciach.
Takže ja už bežím – dnes večer ma čaká šporák, zástera a panvica – takúto tradíciu si predsa ujsť nenechám!