reklama

Neznášam hádzanú, aj keď ju niekedy pozerám (návrh zmien pravidiel)

Tento článok nebude až taký elaborát, ako keď som písal o futbale Neznášam futbal, aj keď ho pozerám a hrám (návrh zmien pravidiel). Ale počas prebiehajúcich majstrovstiev sveta v hádzanej sa chcem s vami podeliť aspoň o niektoré moje dojmy z hádzanej, hlavne z jej pravidiel:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Prečo neznášam hádzanú

1. Za väčšinu faulov je trest 9 metrový hod. Nevidím z toho žiadnu výhodu pre faulované družstvo. Je to divácky atraktívne? Nemohli by sa počítať osobné chyby ako v basketbale? Po troch - piatich fauloch by hráč dohral. Faulovalo by sa menej?

2. Často sa stáva, že strelec sa pri strele skôr dotkne zeme ako odhodí loptu. Buď si to rozhodca nevšimne alebo to toleruje. Neviem. Ale je to vidieť pri opakovaných spomalených záberoch.

3. Nehrá sa čistý čas, čo sa citlivo prejaví hlavne na konci zápasu. Mohli sme to vidieť vo včerajšom zápase so Švédskom, pred koncom zápasu skončila lopta v aute od švédskeho hráča. Kým sme stihli rozohrať, skončil zápas. Aspoň posledné dve minúty by sa mohlo hrať čistý čas, t.j. čas by sa počas prerušenej hry zastavoval.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4. Nie je jasne stanovený maximálny čas na útok(ako pri basketbale), napríklad 30 sekúnd. Je to na rozhodcovi, kedy posúdi hru ako pasívnu a začne ukazovať signál pasívnej hry.

5. Keď brankár vyrazí loptu mimo brány za bránkovú čiaru, lopta ostáva jeho družstvu a môže ju rozohrať. Keď ju ale vyrazí do autu, lopta patrí súperovi. Prečo je v tom rozdiel?

6. V hádzanej je neskutočné množstvo faulov. Skoro každý útok končí faulom. Fauly sú slabo trestané, sú pravidlami tolerované. Toto je podľa mňa jeden z dôvodov, prečo hádzaná nie je tak rozšírená a u ľudí obľúbená. U ľudí ako divákov a u ľudí ako potencionálnych hráčov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto sú moje hlavné výhrady, pre ktoré hádzanú pozerám len vtedy, keď hrajú technické družstvá peknú hru pre bežného diváka alebo hrá naša reprezentácia (čo sa nevylučuje s peknou hrou).

Pavol Pálfy

Pavol Pálfy

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  12x

aktívny občan, informatik, športovec Zoznam autorových rubrík:  BratislavaITŠportLegislatívaByrokraciaNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu