reklama

O tom, ako sa situácia v Glasgowe na poslednú chvíľu skomplikovala.

Klimatická kríza je kontroverznou témou a takou tiež bola pred týždňom skončená klimatická konferencia v Glasgowe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Jej priebeh a závery dali možnosť kritizovať tým, ktorí hľadali nedostatky, a povzbudenie tým, ktorí hľadali nádej.

Medzi výsledkami konferencie sú dohody o zastavení odlesňovania, znížení emisií metánu, splnení finančných záväzkov voči rozvíjajúcim sa krajinám, presmerovaní investícií do udržateľných projektov a vytvorení nového fondu určeného na sanáciu škôd, ktoré vznikajú v dôsledku klimatickej zmeny.

Výsledkom konferencie sú konečne (po piatich rokoch) dokončené pravidlá na koordináciu a riadenie aktivít vedúcich k dosiahnutiu Parížskej dohody o zabránení otepľovaniu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Účastníci konferencie sa tiež dohodli o sprísnení pôvodného cieľa z Paríža. Medzičasom sa objavili nové vedecké argumenty a udiali sa viaceré extrémne poveternostné udalosti. Preto sa teraz novým cieľom stáva udržanie nárastu priemernej globálnej teploty pod 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Účastníci konferencie sa hneď na jej začiatku zaviazali, že počas konferencie uzavrú novú dohodu (Glasgowský klimatický pakt), ktorá dá výstupom z konferencie  punc záväznosti.  Aj keď bude v skutočnosti dobrovoľná a jej splnenie bude nevymáhateľné.

Od začiatku bolo väčšine účastníkov jasné, že v dohode sa musí objaviť zmienka o zastavení využívania uhlia a o zrušení dotácií na zvyšné fosílne palivá, ktorými sú ropa a zemný plyn. Malo to byť po prvýkrát v 26-ročnej histórii klimatických konferencií. Nikdy predtým sa uhlie, ropa a plyn takto „natvrdo“ v žiadnych oficiálnych dohodách o klíme nespomenuli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, že aj v Glasgowe to môže byť problém presadiť, sa ukázalo v piatok 12.11.2021, v posledný deň konferencie. Na záverečnom plenárnom zasadnutí malo skoro 200 zúčastnených krajín schváliť všetky výstupné dokumenty včítane Glasgowského klimatického paktu. Následne mala konferencia skončiť.

K slovu sa dostala schvaľovacia procedúra používaná OSN, ktorá je založená na tom, že všetci zúčastnení musia schvaľovaný dokument jednomyseľne odsúhlasiť (inkluzívny multilateralizmus).  „Vďaka“ tomuto princípu v piatok večer nemalo predsedníctvo COP26 na stole dohodu, ale niekoľko desiatok pripomienok.  Preto sme v ten deň vo večerných správach počuli informáciu, že ukončenie konferencie sa presúva na sobotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi si viete predstaviť, že noc z piatka na sobotu musela byť pre ľudí z predsedníctva ťažká. Celú noc zapracovávali pripomienky, aby ráno mohli účastníci konferencie dostať upravený text dohody. Následne mali delegáti iba niekoľko hodín na oboznámenie sa so zmenami a na konzultácie so svojimi vládami. Potom sa mohla schvaľovacia procedúra z piatka opakovať.

Najväčšou zmenou bolo zjemnenie odvážnych záväzkov ohľadom uhlia a fosílnych palív. Namiesto „zastavenia využívania uhlia“ sa v dokumente objavilo „zastavenie využívania uhlia bez zachytávania CO2“ a namiesto „zastavenia dotácií fosílnych palív“ sa tam objavilo „zastavenie neefektívnych dotácií fosílnych palív“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyzeralo to tak, že najväčší rebeli z piatka (Rusko, Saudská Arábia a Čína) sú so zmenami spokojní a v podstate všetci zúčastnení sú pripravení dohodu schváliť. To, čo nasledovalo, však zďaleka nebolo také hladké, ako sa očakávalo. India podporovaná Iránom na poslednú chvíľu s navrhovaným znením nesúhlasila.  Schválenie dohody bolo razom v troskách a prezident COP26 Alok Sharma musel vyhlásiť niekoľko hodín trvajúcu prestávku. Začal sa ďalší kolotoč vyjednávaní. Priamo v sále, medzi kreslami pre účastníkov.

Po skončení prestávky museli účastníci konferencie urobiť ďalší kompromis. Namiesto frázy „zastavenie využívania uhlia bez zachytávaného CO2“ je teraz v Glasgowskom klimatickom pakte formulácia „zníženie využívania uhlia bez zachytávaného CO2“. Diskusie o zmene jediného slovíčka mali dramatický priebeh a chvíľu hrozilo, že schválenie záverečných dokumentov sa nepodarí. Nakoniec však zvíťazila zjednocujúca nálada, ktorá na konferencii vládla od jej začiatku. Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.

Atmosféru sobotňajšieho rokovania som sa pokúsil zachytiť s využitím video-materiálu, ktorý je k dispozícii na YouTube.  Doplnil som môj voľný preklad a komentár.  Myslím si, že je celkom zaujímavé to vidieť a počuť. Človek tak získa predstavu, ako takéto rokovania prebiehajú. „Reportáž“ nájdete v mojom nasledujúcom blogu -  Nemôžeme si dovoliť prísť domov s ničím (hlasy z Glasgowa).

Tibor Paulen

Tibor Paulen

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Zaujímam sa o všetko, čo je niečím zaujímavé. Verím v dobro a v zdravý rozum. V poslednej dobe je v centre môjho záujmu zmena klímy. Študujem a zberám informácie k tejto téme. Som ambasádorom organizácie "Climate Interactive", absolventom programu "Climate Reality Project" a členom neformálneho združenia 350.sk Zoznam autorových rubrík:  PríčinyDôsledkyFaktyÚvahyFikcieRiešeniaNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu