reklama

Reykjavík

Ráno sprcha v sírovej vode. Tričko, mikina, bunda a preistotu aj čiapka. Dokonca aj slnko svieti! Hurá, môže sa vyraziť. Do ulíc Reykjavíku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Hlavná dedina Islandu

Hoci je Reykjavík hlavným mestom Islandu, rozhodne to nie je žiadne veľkomesto. Žije tu približne 200 tisíc obyvateľov a svojím vzhľadom aj atmosférou to tu človeku pripomenie skôr pokľudné prístavné mestečko alebo väčšiu dedinu.

Dominantou a aj najvyššou budovou je kostol, veľmi netradičný a naozaj pekný.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Od neho sa rozbieha niekoľko uličiek, lemovaných farebnými domčekami, kaviarničkami a obchodíkmi. Výhodou je, že za pár minút sa pešo dostanete prakticky hocikam v centre.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Za pozretie určite stojí aj prístav, so svojou charakteristickou vôňou rýb a soli a výhľadom na oceán a nespútané drsné vrchy na polostrove oproti mestu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Obrázok blogu

Netradičný pohľad sa vám, naskytne pri radnici, ktorá je doslova pod nadvládou čajok.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Papuchalkovia

Obrázok blogu

Na Islande ich žije až 10 miliónov. Ukrytí v dierach v skalách, čľapkajúci sa v studenej vode, schopní ponoriť sa za potravou do hĺbky okolo 10 metrov. Tieto 25centimetrové vtáčiky sú pre turistov veľkou atrakciou. Žijú na neďalekom ostrove a rôzne agentúry ponúkajú výletné plavby za účelom bližšieho spoznania týchto rozkošných stvorení. Ani my sme neodolali ich šarmu, nechali sa odviezť priamo až k ich majestátnemu sídlu medzi skalami a keď sme k tomu pridali aj náš ďalekohľad, mali sme ich naozaj priamo na dlani. Loď bojovala s dosť veľkými vlnami, nadhadzovala sa zo strany na stranu a tí, čo opovážlivo zostali na vonkajšej palube sa na pevninu vracali mokrí, akoby práve vyšli zo sprchy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Modrá lagúna

Prišlo mi to celé akési absurdné. Pršalo, fučalo, bola zima... A my sme mierili na ževraj svetoznáme (nikdy doteraz som o ňom nepočula) kúpalisko. Po vystúpení z autobusu som sa cítila skôr ako bádateľ na Mesiaci ako letný dovolenkár. Ocitli sme sa doslova uprostred ničoho (teda ak nerátam tú kopu čiernych lávových kameňov).

Obrázok blogu

Po niekoľkominútovom boji s vetrom a dažďom sme boli konečne v teple, v modernej budove Modrej lagúny. Toto kúpalisko vzniklo na horúcom prameni, ktorý vyviera kdesi z útrob Zeme. Ľudia z celého sveta sem chodia za oddychom, ale aj zo zdravotných dôvodov. Táto voda má totiž osvedčené priaznivé účinky na liečbu lupienky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po vstupe do bazéna sme chvíľu premýšľali, prečo sa lagúna volá modrá, v tomto pochmúrnom počasí bol voda skôr sivobiela. No zážitok z kúpania bol dokonalý. Ako vo vymyslenom svete. Biela voda, teplučká a slaná, na dne jemný čierny piesok. Všade okolo vás lávové pole a v diaľke akési zvláštne vrchy. Je vám príjemne teplo, hoci prší a nad hlavami vám duje silný vietor. A k tomu tá sírová vôňa. Ako kúpanie pred bránami pekla...

Obrázok blogu

S počasím na Islande nemožno bojovať, treba s ním žiť

Už po prvom dni na Islande je mi jasné, že na počasie sa tu spoľahnúť nedá. Ráno je pekne, poobede prší a podvečer sa zase ukáže modrá obloha. K tomu celkom slušná kosa (na to, že je leto a človek je zvyknutý na horúčavy, kúpaliská a zmrzlinu) a silný vietor... Treba to asi brať s rezervou. Tak ako všetci domáci. Nebojovať s prírodou, s počasím, nenadávať naň, ale rešpektovať ho a tešiť sa z neho, bez ohľadu na to, či práve svieti slnko alebo leje ako z krhly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pekne to vystihla situácia, keď dnes poobede začalo popŕchať a my sme ako typickí rozpišťaní Slováci drkotali zubami pod strechou, keď z reštaurácie oproti nám vyšiel mladý čašník. Pri pohľade na nás sa pousmial a vyšiel na ulicu, celú mokrú a ligotavú. Pozrel hore, na roztopašné kvapky, ktoré mu čoskoro premočia celé vlasy aj šaty, šťastne sa usmial a povedal: „I love it!"

Pokračovanie čoskoro...

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  1 682x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu