reklama

Schneeberg - najvýchodnejšia alpská dvojtisícovka

Od Viedne je vzdialený len 70km. Pre prírodumilujúcich obyvateľov hlavného mesta Rakúska najdosiahnutelnejšia možnosť nadýchnuť sa alpského čerstvého vzduchu, zodrať aspoň kúsok podrážky na turistických topánkach, pokochať sa výhľadmi do diaľky. My sme sa tieto prázdniny na dva týždne ocitli v bezvýznamnej dedinke kúsok od Viedne a tak nám nedalo, neísť sa sem pozrieť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ešte s východom slnka si na stanici kupujeme za pekelné ceny lístok na vlak (za necelých 70km 6,80 eur). Naším cieľom je Puchberg am Schneeberg. Odtiaľ turistickým autobusom do lyžiarskeho strediska Losenheim a ďalej už pešo.

Obrázok blogu

Na mape túra vyzerá dosť hrozivo. Nie sme si istí, či do posledného vlaku domov stihneme vyjsť až hore, nad 2000m.n.m. V sprievodcovi sa píše, že trasa trvá 7 hodín. Z Álp sme zvyknutí, že tu v Rakúsku sú turistické značky nastavené pre turistov s veľmi dobrou kondíciou. Párkrát sa nám už stalo, že nám výlet trval oveľa dlhšie ako sme podľa času v mape predpokladali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Po pár chvíľach kráčania však zisťujeme, že dnes s dodržovaním času zrejme problém mať nebudeme. Ide sa nám dobre, dokonca predbiehame značku. Pravdepodobne sú tu časy prispôsobené Viedenčanom, ktorí nie sú na hory takí zvyknutí ako horskí ľudia v Tirolsku alebo Korutánsku.

Naším prvým "checkpointom" je salaš Almreserlhaus. Po roku sa pozdravíme s fešnými alpskými kravami a pokračujeme ďalej na chatu Edelweisshutte, ktorá je od salašu len kúsok.

Obrázok blogu

Edelweiss v nemčine znamená plesnivec a v Rakúsku je to veľmi populárny názov pre všetko možné, čo vás v horách postretne. Chaty, salaše aj kopce...

Čoskoro sa ocitáme v skalnatom teréne a ja cítim taký ten dobrý pocit a radosť, akú dokážem zažiť len v prírode. Pod nami sa črtá Edelweisshutte a nad nami krásne modré nebo. A vidím všade naokolo, akoby som na okamih bola vtákom, ktorého unášajú vzdušné prúdy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Keď sa dostaneme na hrebeň, pripadám si trošku ako v Nízkych Tatrách. Skaly, okolo ktorých sme predchvíľkou prechádzali, sú tu schované pod hlinou a trávou vlniacou sa vo vetre. Táto časť Schneebergu akoby lákala okoloidúceho: "Hej, počkaj chvíľu! Sadni si, oddýchni si, popozeraj sa dookola."

A my sme aj počúvli a kochali sa.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Veľmi nenásline a pohodlne sa dostávame do výšky 2061m.n.m, na vrch Kaiserstein a k chate Fischerhutte. Tu už nie sme takí sami ako doteraz. Dostávame sa na územie obliehané turistami. A to hlavne kvôli polohe kúsok od vrchnej stanice zubačky a teda ľahko dosiahnuteľnej aj pre menej zdatných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

My si sadneme radšej do trávy ako na terasu reštaurácie v chate. Výhľady do doliny sú nádherné.

Obrázok blogu

Pripadám si trošku ako kdesi v Amerike. Červenkasté skaly, nad nami krúžia čierne vtáky.

Obrázok blogu

Kúsok pod nami vidíme Dambockhaus, čo je ďalšie miesto, na ktoré sa dostane drvivá väčšina návštevníkov Schneebergu.

Obrázok blogu

Pred zostupom k nemu nás však čaká ešte jedna "povinnosť". Zdolať najvyšší bod masívu - Klosterwappen s výškou 2075 m.n.m.

Obrázok blogu

Pri zostupe sme doprevádzaní koktejlom zvukov. Najrôznejšie jazyky, smiech a plač detí, krik aj spev. Pred nami sa už črtá vrchná stanica zubačky.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

A my máme šťastie, lebo sme svedkami toho, ako prichádza historická parná lokomotíva. Asi to nie je úplne bežné, lebo všetci ju nadšene fotia a kamerujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Energie máme ešte dosť a tak sa rozhodneme, že pešo zídeme až dole do Puchbergu. Slnko je však horúce, páli a energia aj voda sa nám rýchlo míňa. Už sme obaja unavení a vysušení.

Obrázok blogu

Našťastie na chate, okolo ktorej prechádzame, nám dovolili napustiť si vodu do prázdnych fliaš. Ospevujeme rakúsku pohostinnosť a kráča sa nám už lepšie.

Do Puchbergu schádzame pomerne skoro a do odchodu posledného vlaku máme ešte kopec času.

A tak si ľahneme na akési pole a so zavretými očami počúvame bzukot múch a šušťanie trávy.

Zdá sa nám, že by sme tam vydržali až donekonečna.

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  313
  •  | 
  • Páči sa:  1 705x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu