reklama

V hukote vody a vrave ľudí

Za posledné dva dni sme prichádzali do kontaktu s tou divokou, opustenou a nespútanou tvárou Álp. Chodili sme po ľudoprázdnych chodníčkoch, užívali si horské ticho. Dnes sme zažili niečo úplne iné. Zavítali sme na miesto, ktoré patrí medzi highlighty tejto oblasti a nájdete ich v programe mnohých alpských zájazdov. Krimmlské vodopády.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Krimmlské vodopády sa nachádzajú na rozhraní Vysokých Taur a Zillertalských Álp a podľa niektorých zdrojov sú najvyššími vodopádmi v Európe a piatymi najvyššími na svete. Mne toto tvrdenie príde tak trochu odvážne, keďže vodopády majú 3 stupne a najvyšší z nich ani nie je v jednej línii s ostatnými dvoma. Každopádne, celkové prevýšenie, ktoré všetka tá voda musí prekonať je 380m a to je už naozaj pekné číslo.

Môj prvý dojem z tohto miesta bol: Uf, prečo je tu toľko ľudí? A odkiaľ vypúšťajú všetkých tých dôchodcov?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Všade je plno ľudí, všetci ich chcú vidieť...

Naozaj, keďže táto atrakcia je od cesty ľahko dostupná a medzi ľuďmi veľmi obľúbená, pripadáte si tu tak trochu ako na Václaváku. Pri vstupe vás skásnu a potom sa už môžete v zástupe ďalších stoviek návštevníkov vybrať po kvalitnom a pohodlnom chodníčku popri vodopádoch až k im vrchu. Cestou vás čaká niekoľko vyhliadkových plošiniek, z ktorých vidíte všetku tú masu vody stále z inej perspektívy.

Obrázok blogu

Tak to sú oni, Krimmlské vodopády

Obrázok blogu

Cesta je lemovaná mnohými vyhliadkami, nech si vodopády môžete obzrieť zo všetkých strán

Obrázok blogu

Na jednom mieste sa voda odrážala od skál a vytryskovala na všetky strany

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po približne 1,5 hodine sa dostanete k reštaurácii na vrchu vodopádov. Tam je ľudí stále hojne, aj keď niektorí to už zrejme po ceste vzdali.

Obrázok blogu

Keď po ceste hore vyhľadnete, tu sa môžete posilniť

Ak máte kondičku aspoň ako tak v poriadku, odporúčam ísť sa pozrieť aj na miestny salaš Veitn Alm, ktorý je od vrchnej kaskády vodopádov vzdialený asi ešte hodinu. Cesta vedie popri krásnom potôčiku a ako odmena vás čaká čerstvé kravské mlieko, pravý syr a chlebík zo slaninkou, ktoré môžete na salaši ochutnať.

Obrázok blogu

Popri potoku si ľudia postavali skalných trpaslíkov

Obrázok blogu

Salaš Veiten Alm

Obrázok blogu

Možno práve z tejto kravičky je syr a mlieko, ktoré si na salaši môžete kúpiť

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Mňam, slaninka:)

Obrázok blogu

... a chutný čerstvý kravský syr

Takéto salaše sa v Alpách už nachádzajú len málokde a väčšina z nich je práve tu, vo Východnom Tirolsku. Ľudia totiž pod vplyvom dnešnej modernej doby opúšťajú svoje pôvodné obydlia a z mnohých salašov ostávajú len ľudoprázdne ruiny bez života. Vidieť, že aspoň pár jedincov stále zachováva tradíciu, je preto veľmi príjemné.

Obrázok blogu

Kvety na okne salašu. Nechápem, ako to tí Rakúšania robia, že ich muškáty sú všetky krásne a rozkvitnuté. A to aj napriek vplyvom nevyspytateľného počasia a nočným mrazom...

Dnešný výlet bol opäť veľmi príjemný. Ale predsa, musím priznať, že mi viac vonia spoznávanie miest, na ktorých sa nemusíte tlačiť s ďalšími tisíckami zvedavcov...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokračovanie zajtra:)

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  313
  •  | 
  • Páči sa:  1 727x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu