reklama

Z mlieka do polievky

Zima, dážď a taká hmla, že si ledva dovidíte na konček nosa. Typické islandské počasie. Najradšej by som celý deň zostala vylihovať v posteli. Ale čo by sme to boli za cestovateľov, keby sme počasiu dovolili prekaziť nám plány. Hor sa na východné fjordy!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Príliš veľa fotíme?

Hneď v prvom mestečku celí zhrození zisťujeme, že pamäťová karta na našom foťáku je plná. S týmto sme nepočítali. Veď je za nami ešte len polovica dovolenky! Asi je ten Island príliš pekný:) A tak sme do malých rybárskych mestečkách ukrytých medzi kopcami, kdesi na úpätí fjordov neblúdili len kvôli sympatickej atmosfére ale aj za účelom nákupu novej karty. Seydisfjordur, Egilsstadir... Napokon sme boli úspešní. Hurá, môžeme fotiť ďalej!!

Ako z rozprávky

Novú pamäťovú kartu sme sa rozhodli otestovať pri vodopáde Hengifoss. Z parkoviska k nemu viedla asi hodinová prechádzka. Hmla, ktorá sa stále plazila tesne ponad zemou dodávala miestu akúsi zvláštnu atmosféru. Rieka zarezaná v hĺbke rokliny, drobné kvetinky, zvláštne skaly, najprv menší Littlifoss, potom nádherný Hengifoss. Vôbec by ma neprekvapilo, keby spoza niektorej skaly vykukol jednorožec alebo drak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Hmla, všade len hmla

Rozprávka sa rýchlo zmenila na horor, keď sme si chceli ušetriť čas jazdou po kamenistej kľukatej horskej ceste. Vyštverali sme sa do akéhosi sedla a zrazu sme sa ocitli v úplnej hmle. Pohodový začiatok sa razom zmenil na nervydrásajúcu situáciu. Z jednej strany priepasť, z druhej strany priepasť a vonku akoby niekto rozlial mlieko. Takú hmlu som ešte nezažila, bolo vidno tak na 2 metre. A k tomu jamy, šutre a zákruty. Všetci sme si poriadne vydýchli, keď sme bezpečne zišli do doliny.

Obrázok blogu

Petra a jej kamene

To, že aj z obyčajnej záľuby môže vzniknúť niečo veľkolepé sme zistili v mestečku Stödvarfjördur, kde svoju osobnú zbierku minerálov a hornín vystavuje dôchodkyňa Petra. Kamene ju zaujímali už od detstva, zbierala ich v horách a ukladala do záhrady. Zbierka rástla a rástla a časom jej začali klopať zvedavci a turisti, či by si nemohli jej zaujímavú záhradu obzrieť. Bolo ich stále viac a viac až sa nakoniec pani rozhodla zriadiť vo vlastnom dome múzeum. Jej zbierka patrí medzi najväčšie súkromné na svete a veru, je a na čo pozerať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Hot pots

Večer sme unavení dorazili na ubytovanie kúsok od ľadovca Vatnajokull. Stále hmla. Ukecaná domáca nás milo privítala a odporučila nám horúce pramene kúsok od nášho domčeka, skvelé na oddych aj prospešné pre pleť. A tak, hoci bolo už skoro jedenásť a vonku kosa ako v zime, prezliekli sme sa do plaviek a hop šup do vody. Bolo to naozaj ohromujúce, netradičné, ale príjemné. Poriadne sme sa ohriali a zrelaxovali. Bude sa nám dobre spať.

Obrázok blogu

Pokračovanie čoskoro...

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  313
  •  | 
  • Páči sa:  1 705x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu