reklama

O ránach, ktoré netrávim so svojou rodinou

Potichu nakuknem do spálne. Obe dievčatká aj Paľko ešte spia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Usmejem sa. Keď ich spánok zbaví všetkých maličkostí, ktorými ma dokážu tak dokonale rozčúliť, je omnoho ľahšie uvedomiť si, aká vďačná som za to, že ich mám.

Opatrne za sebou zavriem dvere. Pripadám si tak trochu ako zlodej. Kradnem čas z rodinného rozpočtu a nechcem byť prichytená. I keď, takto skoro ráno moje svedomie príliš nekričí. Veď ešte všetci spia. Našla som čas, ktorý je celkom nevyužitý, tak prečo si ho neprivlastniť?

Naštartujem auto a vyrazím. Z rádia hrá jedna pesnička za druhou. Ten, čo má na starosť slovný doprovod, ešte očividne nevstal. Slnko je tak nízko, že mi svieti rovno do očí a ja sotva vidím na cestu. Nevadí, aj tak je takmer prázdna. Žmúrim, pospevujem si a premýšľam, akou veľmi nedocenenou časťou dňa je ráno. O čo je východ slnka horší od západu, keď má o toľko menej fanúšikov?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

I keď, zo sebeckých dôvodov mi táto neprávosť vlastne vyhovuje. Viem o krásnom tajomstve, ktoré má svoju hodnotu len dovtedy, kým sa o ňom nedozvie priveľa ľudí. Nebudem teda ránu robiť prílišnú reklamu, radšej vám prezradím, kam som sa od svojej rodiny odkradla.

Zaparkujem na okraji lesa. Pozorovať zobúdzanie prírody je ešte krajšie ako šoférovať po ľudoprázdnej rannej ceste. A budiť svoje telo behom je efektívnejšie ako ranná káva.

Paradoxne som kúzlo ranného behu objavila až po narodení detí. Predtým u mňa lenivosť a pohodlnosť ľahko umlčali zvedavosť a odhodlanie. Teraz však ranný beh patrí k mojím najobľúbenejším. Schvaľuje ho dokonca aj môj kritický vnútorný hlas, ktorý ma inak, vždy keď odchádzam od detí, rád obviňuje zo sebectva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A prečo behám do kopca? Beriem to ako turistiku pre zaneprázdnených. Chcem vidieť výhľady a tráviť časť života v horách, ale nemám čas, ktorý odomňa požadujú turistické značky. Tak bežím, aby som čo najrýchlejšie bola naspäť doma.

Som rada, že som vďaka materstvu túto činnosť objavila. Tento čas strávený osamote je pre mňa ako meditácia. Ako samoterapia pre telo aj dušu.

Pri behu prevetrám bunky svojho tela, ktoré pri bežnom zaťažení len ticho čakajú na svoju príležitosť. Nechám sa ohurovať tým, čo všetko dokážem. Mozog odbremenený od prílevu požiadaviek a otázok má čas zbaviť sa nepotrebných ťaživých myšlienok, oddychovať v bezmyšlienkovom stave, alebo sa túlať po nepoznaných zákutiach, skúmať staré myšlienky z nových uhlov pohľadu, hľadať nadhľad, nápady a motiváciu. Sledujem malebnú krajinu okolo seba a zažívam čaro bytia na tomto svete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri svojom rannom behu toho pocitovo zažijem toľko, že často nedokážem uveriť, že ubehli len dve hodiny. Pripomenie mi to až pohľad na dcéry a manžela. Stále v pyžame, sotva vykotúľaní z postelí.

Deň je stále na začiatku a ja doň vstupujem s plnou nádržou. Najlepší predpoklad pre pohodovú nedeľu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  1 683x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu