reklama

Spravte si vlastný kalendár

V dnešnej dobe je takmer každý fotografom. Stačí priemerný digitálny fotoaparát, a môžeme klikať do zblbnutia. Najmä vďaka prakticky neobmedzenému množstvu fotografií ktoré môžeme spraviť, sa nám sem-tam pošťastí urobiť veľmi dobré zábery, ktoré by vyzerali pekne aj zavesené na stene. Ak máte takéto fotografie a chcete spojiť príjemné s užitočným, tu je zopár návodov ako si spraviť vlastný nástenný kalendár na budúci rok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Predtým ako sa vrhneme do digitálneho dizajnu a tlačenia, zopár všeobecných informácií.

Softvér
V mojom návode používam na dizajn Open Office Presentation. Tento softvér funguje rovnako ako Microsoft PowerPoint, and vďaka jeho cene (zadarmo) a lokalizácii pre viaceré operačné systémy je Presentation dostupnejší ako PowerPoint. Na konci článku však nájdete šablóny pre oba softvéry. Verziu pre PowerPoint som však uložil v Presentation, tak neručím za jej kvalitu.

Purista by namietal, že softvér na prezentácie nie je najvhodnejší pre dizajn materiálov pre tlač; ja však nesúhlasím. Pracovne používam Adobe Illustrator aj Inkscape, ale oba programy sú oveľa komplexnejšie a pre obyčajného užívateľa neponúkajú podstatné výhody pre takýto projekt.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sa týka programu na úpravu fotografií pre kalendár, pre obyčajného užívateľa nie je potrebný. Fotky sa dajú zväčšovať a zmenšovať priamo v Presentation. Skúsenejší užívateľ môže použiť grafický program na úpravu obrázkov. Osobne odporúčam Gimp alebo Paint.net.

Tlač
Odporúčam stredne tlstý, veľmi lesklý papier. Bežné farebné tlačiarne s ním však môžu mať problémy (farba sa môže ľahko rozmazať), a preto je vhodnejšie použiť profesionálne tlačiarenské služby. Aj s cenou tlače bude kalendár lacnejší (a určite krajší) ako komerčný kalendár z obchodu.

Väzba
Tlačiarenské služby často ponúkajú aj viazanie dokumentov. Pre kalendár odporúčam špirálu, ale bez závesného uška. Takéto uško bude zabraňovať otáčať stránky; je oveľa lepšie zavesiť kalendár priamo za špirálu alebo za háčik, ktorý môžete dať dole keď budete otáčať stránky. Ja osobne používam otvorenú kancelársku sponku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dizajny kalendárov
Keď sa pozriete na nástenné kalendáre v obchode, nájdete množstvo rôznych dizajnov. Niektoré kalendáre majú obrovské políčka pre každý deň aby si tam ľudia mohli zapisovať poznámky. Na iných kalendároch dni skoro nie je vidieť. Nájdete kalendáre na výšku aj na šírku. Nasledovné tri dizajny v mojom návode sú kombináciou pekného s užitočným.

Dizajn 1
Toto je najjednoduchší dizajn. Každá strana je rozdelená na dve časti: obrázok ide hore, mesačný kalendár dole. Kalendár je na stojato a väzba ide navrch. V šablónach ho nájdete pod názvom „calendar1“.

Tento kalendár je veľmi ľahké upraviť. Prinajmenšom treba vložiť obrázky do vrchnej polovice. Tam však zábava nemusí končiť. Ako jen vidno z obrázku, upravil som aj spodnú polovicu (táto úprava v šablóne nie je, aby si každý mohol spraviť čo chce). Vložil som sem odkazy na rôzne sviatky, či už formálne alebo nie. Keď robím kalendáre ako darčeky, vkladám do rôznych dní aj portréty ľudí, ktorí ho budú používať, aby som zvýraznil ich narodeniny, meniny alebo rôzne výročia. Fantázii sa tú medze nekladú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dizajn 2
Tento dizajn je obdoba toho prvého. V tomto prípade je však fotka na celú stranu, a dni v mesiaci „plávu“ pred fotkou. Nájdete ho v šablónach pod menom „calendar2“. Tento dizajn vyžaduje niekoľko modifikácií prvého dizajnu. V prvom rade, fotka sa nevkladá, ale robí sa z nej pozadie stránky. Aby bolo vidieť dni, treba takisto spraviť priesvitné pozadie pre spodnú polovicu obrázku. Oba procesy sú vysvetlené nižšie.

S týmto dizajnom sa môžete dostať do problémov. Nepoužívam tu okraje, a nie každá tlačiareň zvládne potlač cez celý papier. Ak nenájdete vhodnú tlačiareň, skúste nájsť takú, čo tlačí na rôznofarebný papier; biele okraje zväčša neladia dobre s fotkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dizajn 3
Toto je najzložitejší dizajn, ktorý používam. Každý mesiac je tu na dvoch stranách: horná stránka má fotku, a dolná má kalendár. Keď visí na stene, tento kalendár má väzbu v strede. Do stredu opačného okraja kalendára vyrazím dierku, cez ktorú mám potom háčik na zavesenie.

Tento kalendár vyžaduje tlač na oboch stránkach, a preto je sled jeho strán o niečo iný ako v predošlých dvoch dizajnoch. Tu sa nedá ísť pekne poporiadku, ale najskôr dopredu normálne, a z polovice pospiatky. Nasledovný diagram ukazuje sled strán v mojej šablóne. Kalendár začína fotkami z januára až decembra. Potom nasleduje prázdna zadná strana (na konci bude táto strana zo zadu decembra), potom predná strana a nakoniec mesiace s dňami v opačnom poradí: od decembra do januára. Najskôr treba vytlačiť prvých trinásť strán, potom ich vybrať z tlačiarne a otočiť tak, aby sa druhých trinásť strán vytlačilo na opačnej strane, hore nohami. Tento krok vyžaduje trochu experimentovania, a tak odporúčam aby ste ho najskôr skúsili nanečisto, doma.

Práca s Open Office Presentation
Pre kompletný manuál, odporúčam navštíviť dokumentáciu pre Open Office. V čase písania tohto návodu ešte nebol vydaný manuál pre Open Office 3, ktorý používam, ale manuál pre predchodcu Presentation, Open Office Impress, by mal stačiť. Nasledovné rady sú relevantné iba pre prácu s mojimi šablónami.

Formát stránky
Kliknutie pravým tlačítkom myši na prázdnu stránku otvorí dialóg, kde na prvom mieste je „Slide design“. Pod týmto záhlavím nájdete dva relevantné odkazy:

  • Page setup – slúži na formát všetkých stránok. Tu si vyberte veľkosť papiera a veľkosť okrajov. Tento krok by sa mal spraviť predtým ako začnete tvoriť svoj kalendár, alebo až keď bude všetko spravené. Program pozmení všetok dizajn pri každej zmene formátu stránky, a robiť jednotlivé zmeny neskôr bude oveľa zložitejšie.
  • Set background picture for slide – Vyberte si túto možnosť na urobenie pozadia z obrázku (dizajny 2 a 3). Keď si vyberiete obrázok, program sa vás spýta či chcete tento obrázok na všetkých stránkach alebo nie; vyberte si nie ak chcete mať inú fotku pre každý mesiac.

Zmena farby a priesvitnosti
Na nakreslenie priesvitného pozadia najskôr nakreslite obdĺžnik, ktorý zapĺňa blok dní. Kým je zvýraznený, kliknite na Format –> Area. Kliknite na tab „Colors“; tu môžete zmeniť farbu pozadia. Kliknutím na „Transparency“ sa dostanete na výber priesvitnosti. Ak chcete priesvitné pozadie, vyberte si „Transparency“ a určite si priesvitnosť. V mojich šablónach je na 50%. Nakoniec ešte treba umiestniť obdĺžnik pod dátumy. Kliknite naňho pravým tlačítkom myši, vyberte si „Arrange“ a kliknite na „Send to bottom“.

Kreslenie a vkladanie obrázkov
Spodná lišta má skratky na kreslenie čiar a obdĺžnikov, vkladanie textu a obrázkov a viac. Nasledovný diagram ukazuje najpoužívanejšie skratky pre tento projekt.

A ešte rada na záver
Vlastný kalendár je lacný a vynikajúci darček. Namiesto obrázkov ktoré som ja použil v príkladoch môžete použiť fotky svojich blízkych alebo objektov ktoré má obdarovaný človek rád. Personalizácia dátumov je niečo, čo vám žiaden komerčný kalendár nedá. Ale tu si treba dať obrovský pozor a byť triezvy keď upravujete kalendár. Ja som raz robil takýto darček deň potom, čo mi povytŕhali všetky zuby múdrosti. Bol som ešte stále nadrogovaný liekmi proti bolesti a pomýlil som si narodeniny niekoľkých ľudí. Doteraz z toho mám výčitky svedomia...

Šablóny
Open Office Presentation verzia (.zip súbor, 46kB)
Microsoft Powerpoint verzia (.zip súbor; 39kB)

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu