reklama

Dobrodružstvá vo fantastickej a úžasnej galaxii

Takto nejak nepresne by sa dal preložiť názov novej hry "Adventures in Galaxy of Fantabulous Wonderment", ktorá je od minulého mesiaca dostupná zadarmo na Internete. Autor Ben Croshaw vytvoril s pomocou AGS editora hru, ktorá na prvý pohľad nevyzerá akoby ponúkala moc zábavy, ale zdanie klame: Táto hra je komplexná aféra, ktorá vás zabaví niekoľko dní, a ak ste ako ja, tak aj zopár nocí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

AGS, skrátene pre Adventure Games Studio, je voľný editor adventúr na spôsob The Secret of Monkey Island a Maniac Mansion. Desať až tridsať nových hier je uverejnených každý mesiac, a hoci kvalita väčšiny hier je priemerná, sem-tam sa nájdu hry ktoré prekvapia. Či už to je remake Maniac Mansion, alebo hry od Ben Croshawa, ktorý predminulý rok dostal ceny za takmer všetky kategórie v rôznych súťažiach sa hru 5 Days a Stranger, alebo ďalšie ocenenia za 7 Days a Skeptic minulý rok, každý mesiac hrám niekoľko hier , ktoré ma často zabavia viac ako hry, ktoré stoja 20-50 dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tejto hre je hráč hneď na začiatku obeťou medziplanetárneho únosu. Agentúra, ktorá sa špecializuje na predaj takzvaných "červených uniform" totiž nenašla dosť hlúpych samovrahov (červené uniformy sú narážka na Star Trek, kde ľudia v červenom vždy zomreli), a tak uniesla niekoho, komu to trochu myslí, a kto na nechystá tak skoro umrieť. Bohužiaľ, kapitánka vesmírnej lode, ktorá si vás kúpila, má iné plány, no ešte predtým ako to stihnete schytať, ktosi unesie vášho vraha, kapitánku, a niekoľko miliónov ďalších ľudí a mimozemšťanov. Zrazu sa hráč ocitne v kapitánskej stoličke, s vesmírnou loďou a dvoma členmi posádky. V priebehu ďalších hodín a dní bude hráč musieť cestovať pomerne veľkou galaxiou, kupovať a predávať rôzne tovary, bojovať s pirátmi a prípadne aj policajnými jednotkami, a spĺňať drobné úlohy, len aby zarobil na vylepšenia na lodi a pozbieral dosť kúskov informácii, aby mohol začať hľadať tých unesených. V hlavnom príbehu tejto hry hráč zistí kto ich uniesol, prečo, a kde. Niekoľkokrát sa však príbeh obráti naruby, a nikdy nebudete vedieť, čo presne očakávať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mechanika tejto hry je veľmi jednoduchá, a nebude trvať dlho sa ju naučiť. Tí, kto hrali Space Trader pre PalmOS budú vo svojom živle. Cestovanie po galaxii sa odohráva na malej mape, a v prípade že niekoho na ceste stretnete, hra sa prepne do veľmi jednoduchého bojového menu. Obchodovanie sa odohráva v textovom menu, zatiaľ čo drobné adventúrky a krátke akčné hry sú väčšinou v tretej osobe. Problémy, ktoré treba riešiť, sú veľmi dobre spravené, a ako bonus, hráč málokedy môže opustiť problém bez toho, aby sa zabil. Grafika nie je na úrovni súčasných profesionálnych hier, ale vzhľadom na to, že bola vytvorená v MS Paint, je mimoriadne podarená. Rozlíšenie je iba 320x240, a tak na väčších obrazovkách môže grafika vyzerať trochu kockato. Hudba je na veľmi vysokej úrovni, v porovnaní s inými AGS hrami, ale tiež sa nedá porovnať s novými hrami. Mechanika a príbeh sú však ďaleko lepšie ako väčšina profesionálnych hier, ktoré som tento rok hral.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hra je k dispozícii zadarmo. Súbor má iba 2,5 MB, a mal by bez problémov fungovať na akomkoľvek počítači s Windowom. Hra je dostupná iba v angličtine.

Jozef Purdeš

Jozef Purdeš

Bloger 
  • Počet článkov:  166
  •  | 
  • Páči sa:  226x

Keď som bol mladší, mal som názor na všetko. Čím viac som však toho zažil a videl, tým menej hovorím a viac počúvam. Bojím sa, že onedlho načisot onemiem... Zoznam autorových rubrík:  BiznisHyde parkZelený ostrovAmeeerikaTechnofóbiaĽudiaObrázkyHry a hračkyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu