Propolis : Pôvod, získavanie, výroba a jeho použitie

Propolis: prírodný zázrak s mnohostranným využitím. Liečivý dar od včiel.

Propolis : Pôvod, získavanie, výroba a jeho použitie
Propolisová tinktúra
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Propolis je prírodný produkt s mnohými úžasnými vlastnosťami a využitím, ktorý sa stáva stále populárnejším v rôznych odvetviach. Dnes sa skúsme zamerať na pôvod a získavanie propolisu, spôsob jeho výroby a rôzne spôsoby jeho použitia v tradičnej aj modernej medicíne, kozmetike a v potravinárskom priemysle.

Čo je propolis ?

Propolis ako ho poznáme my, je lepkavá látka ktorá sa nachádza v úľoch, na včelích rámčekoch s pre mňa priam úžasnou vôňou. Ale . . Propolis je prírodná zmes, ktorú včely zbierajú z púčikov stromov, kvetov a iných rastlín. Túto zmes následne včely premiešavajú s voskom, slinami a enzýmami v ústach, aby vytvorili lepkavý tmavý materiál. Propolis ma za úlohu vytvrdzovať úľ, zabezpečiť izoláciu a v neposlednom rade zabezpečiť dezinfekciu úľa a predchádzať tak šíreniu rôznych infekcií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Získavanie propolisu

Získavanie propolisu je spojené s dovednou prácou včelárov ktorí pochopia potreby svojich včiel a vedia, kedy a ako tento cenný produkt zbierať. Včelári musia byť opatrní a rešpektovať potreby svojich včiel, aby ich táto činnosť neohrozila.

Včely zbierajú propolis zo stromov a rastlín a nosia ho do úľa na zadných nožičkách podobne ako peľ. Po príchode do úľa ho včely odovzdajú iným včelám, ktoré ho spracovávajú. Keď je propolisu dostatok, včelstvo ho použije na vytvrdzovanie úľa, dezinfekciu, uzatváranie rôznych trhlín, ba dokonca „mumifikáciu“ väčších škodcov, ktorých by včely nedokázali vyniesť z úľa.  

SkryťVypnúť reklamu

Včelári zbierajú propolis buď zo včelích rámikov, alebo zo sieťok, ktoré sú v úli práve pre získanie propolisu. K zberu propolisu je potrebné pristupovať opatrne a neodobrať ho včelám príliš veľa, aby nedošlo k ohrozeniu celej včelej rodiny.

Po získaní surového propolisu musí byť  dokonalé spracovaný a očistený. Existujú rôzne spôsoby spracovania propolisu podľa toho, na aký účel bude použitý.

Včelár musí oddeliť propolis od včelích rámikov, prípadne od sieťok na zber propolisu. Následne je potrebné takto získaný propolis očistiť od nečistôt, prípadne vosku. Až po očistení od nečistôt je možné propolis priamo použiť, alebo ho spracovať na koncový produkt ako sú rôzne propolisové tinktúry, krémy, gély, masti, či dokonca použiť pri výrobe potravín.

SkryťVypnúť reklamu

Surový propolis
Surový propolis 

Propolis ma široké využitie v rôznych odvetviach a to vďaka svojim antibakteriálnym, protizápalovým a antimikrobiálným účinkom.  V rámci spôsobu využitia môžeme spomenúť napríklad tradičnú medicínu kedy sa propolis využíva na liečbu rôznych ochorení, či pre posilnenie imunity. Tinktúry a extrakty sa používajú napríklad pri prechladnutí, bolestiach hrdla prípadne ako podpora hojenia rán. V kozmetike sa zase propolis často pridáva do rôznych krémov, mastí a pleťových výrobkov, pretože pomáha udržiavať zdravú a čistú pokožku. Jeho protizápalové vlastnosti sú obzvlášť prospešné pre problematickú pokožku. V potravinárskom priemysle sa zasa propolis pridáva do niektorých potravín, hlavne doplnkov stravy či žuvačiek. Jeho antioxidačné vlastnosti sú cenené pre podporu celkového zdravia. 

SkryťVypnúť reklamu

Propolis je fascinujúci prírodný produkt s mnohými prospešnými vlastnosťami a využitím. Jeho získavanie a výroba vyžadujú odbornosť včelárov a rešpektovanie potrieb včiel. Propolis sa využíva v tradičnej medicíne, kozmetike aj potravinárstve a jeho význam v rámci prírodných liečebných metód stále rastie. Propolis je jeden z príkladov, ako nám príroda poskytuje cenné liečivé látky na podporu zdravia a pohody.

Matúš Radusovsky

Matúš Radusovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  127x

„Z úľa na tanier: Blog o mede a včelárstve“ Objavte svet medu, včiel a včelárstva. Od rôznych druhov medu až po tajomstvá včelích produktov, všetko, čo potrebujete vedieť o sladkom zlate. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenéVčely

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu