reklama

Dream of life: Portrét umelkyne Patti Smith

Patti Smith - speváčka, hudobníčka, zasnená poetka a výtvarníčka, ktorá okrem iného získala prívlastky ,,rock and rollová ikona" a ,,stará mama punku" má taktiež svoj celoživotný sen ako každý jeden z nás. Do jej umeleckého života môžete na chvíľku ,,zablúdiť" aj prostredníctvom dokumentárneho filmu s názvom ,,Životný sen" (Dream of life), ktorý vznikal posledných 11 rokov. Veľmi veľa muzikantov má svoje biografické filmy, konečne sa jedného dočkala aj Smith, ale s tým rozdielom, že ten jej je trošku odlišný od tých klasických biografií. Dream of life je skôr sonda do jej duše. Celý tento projekt uzrel svetlo sveta vďaka skúsenému režisérovi Stevenovi  Sebringovi, ktorý sa pokúsil Smith pre všetkých dychtivých fanúšikov zachytiť na kameru familiárnym spôsobom. Zo svojho diela vyťažil to, čo chcel. Aby Patti Smith rozprávala o všetkom, čo k nej patrí, čo ju ovplyvňuje a aké pocity a zmeny pocítila počas svojho života (ale i počas posledných rokov intenzívneho filmovania). Patti Smith preto rozprávala. A dosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Patti Smith a Steven Sebring
Patti Smith a Steven Sebring 

Úvod filmu tvorí reč Patti Smith s podmazom melódie, v ktorej vyniká jej typický prejav. Táto dáma na začiatku hovorí príjemným a ukľudňujúcim hlasom svoje najdôležitejšie udalosti v živote - či už tie šťastné alebo naopak, smutné. Spomína na zložité detstvo v New Jersey, rodinu, poukazuje na svoje vzory a hodnoty, ktoré uznáva. Pripomína si Horses (jej prvý a doteraz najúspešnejší album, pozn. aut.). Z tých neveselých situácii nezabúda na straty, ktoré ju postihli. Spomína na Roberta Mapplethorpea (fotograf, ktorý napríklad odfotil Patti na obal Horses, *1946-†1989), Richarda Sohla (jej klavirista,*1948-†1990), ale i na nemenej známeho manžela Freda Sonica Smitha (gitaristu legendárnych MC5,* 1949-†1994) a brata Todda (*1949- †1994).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záber na Patti, ako ukazuje do kamery svoje najobľúbenejšie predmety a vysvetľuje, čo pre ňu znamenajú je dokonalou charakteristikou, aká Smith v skutočnosti je. Priatelí sa s mnohými hviezdami- ani v tomto dokumente nezabúda na Boba Dylana, Billyho Chrystala (majiteľ legendárneho new yorkského klubu CBGB, pozn. aut.), Fleu či mnoho iných, s ktorými zažila kopu srandy. Sú tu zachytené príhody s rodičmi, deťmi, kapelou, ale i cesty a zaujímavé mestá, ktoré počas svojej kariéry navštívila. Vyberá sa na miesta posledného odpočinku mnohých básnikov, číta ich knihy a skladá im hold. Mnoho humorných situácii, často na úkor samotnej Smith vyznieva a pôsobí na divákov tak, že aj ona je len ,,obyčajnou smrteľníčkou" a na nič sa nehrá. Napríklad počas svojej ,,domácej hodiny gitary" s jedným kamarátom sa jej pri hraní podlomí stolička na ktorej sedí. Ona len nevinne vysvetľuje, že sa jej to ešte nikdy nestalo a ten predmet je naozaj starý, asi zo 16-teho storočia. Všade vládne príjemná atmosféra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Izba Patti Smith je na pohľad úžasná - natrieskaná umeleckými artefaktami, výtvarnými dielami, ktoré si sama vytvorila, gitarami, starožitnosťami a predmetmi, ktoré dostala od blízkych priateľov. Gitara značky Gibson pomenovaná Bo, perzská urna, maska Williama Blakea, ručne vyrobená tamburína (tu môžete vidieť aj na obale albumu Twelve, pozn. aut.), soška čínskeho vtáka, šaty z obdobia, keď bola Patti malé dievčatko a všeličo možné. Staromódny gramofón, staré fotoaparáty, mačka Cai, knihy uložené ako v knižnici a kreslo. V ňom sedí Patti Smith a stále hovorí. Má nesmierne bohatú slovnú zásobu a jej múdre reči sú naozaj na zamyslenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Útržky z vystúpení, literárnych prejavov plných emócii (v jednej pasáži sa Patti Smith rozplače) či protestov proti vojnám. Vykladá ticho, zreteľne číta Blakea a svoj hlas vie regulovať. Ani si to človek neuvedomí a už len počujeme, ako Patti zvyšuje decibely a hlása svoje názory a nápady. A v tomto je úžasná.

 Dream of life je určený pre všetkých, ktorí chcú Patti spoznať do hĺbky. Jej hudobnú tvorbu môžeme nájsť vo filme skoro v každej (použitej) pesničke a preto sa človek dostane bližšie k situáciám, ktoré zažíva. Autor filmu poukazuje na Patti nielen ako na uznávanú hudobníčku, ale aj ako na matku 2 detí, večnú cestovateľku a bystrú ženu, ktorá sa vie dostať z každej situácie. Jej vyjadrovanie, jej osobnosť a jej charizma sálajúca z vnútra. Toto je Patti Smith.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Tento film odporúčam každému zanietencovi Patti, fajnšmekrovi kvalitnej hudby a vlastne každému, kto sa aspoň trochu zaujíma o akýkoľvek druh umenia. Hovorí sa, ,,radšej raz vidieť ako stokrát o tom počuť" . Tak to platí aj v prípade filmu o Patti Smith. Po tom, čo si pozriete túto snímku sa možno zamyslíte nad svojím životným snom a pôjdete si za ním intenzívnejšie tak ako práve Patti Smith. Viac už netreba.

Z filmu: Neprehliadnite tieto hlášky:

Patti Smith: It's really funny when people ask you about that - How does it feel to be a rock icon? When they say that, I always think of Mt. Rushmore.

Patti Smith: "New York is the thing that formed me. New York is the thing that deformed me.".

Obsadenie:

  • Réžia: Steven Sebring

  • Kamera: Phillip Hunt, Steven Sebring

  • Hudba: Patti Smith

  • Strih: Angelo Corrao, Lin Polito

  • Produkcia: Steven Sebring, Margaret Smilow, Scott Vogel

  • Výroba: Thirteen/WNET, Clean Socks

  • Sales: Celluloid Dreams

  • Hrajú: Patti Smith, Flea, Paul Verlaine, Jessie and Jackson Smith,...

Dodatok: S rovnomenným názvom vyšla aj viac ako 400-stranová kniha (takisto od Sebringa). Táto kniha je ,,papierovým" stelesnením filmu. Je to prieskum myšlienok Smith a nachádzajú sa tu doposiaľ nikde inde nezverejnené a súkromné fotografie, komentáre a postrehy hlavnej hrdinky. Výhodou knižného vydania je, že si ho môžete kdekoľvek pozrieť. DVD len na prehrávači. 

Nezabudnite, že Patti Smith tento rok vystúpi na trenčianskom festivale Pohoda, presne 17. júla o 20.00. 

Roberta Dolinská

Roberta Dolinská

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som študentka amerických štúdií a žijem v Anglicku. V Londýne mám kapelu,zaujímam sa o bicie, hudbu, módu, fotografiu, film a históriu. Zoznam autorových rubrík:  Recenzie na albumyReportáže z podujatíHudobné osobnostiFilmyHudobné zaujímavostiFestival PohodaHudobné úletyJa a USASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu