reklama

Staručičké čiernobiele filmy pre dnešný večer

Svetová kinematografia nám deň čo ponúka nové a nové filmy. Niektoré prekvapia, iné diváka unudia a ďalší prepádak je na svete. V telke idú na dračku reality show alebo sa opakujú niektoré otrepané filmy ktoré už dávno poznáte naspamäť. Ak nepatríte do skupiny priemerných divákov, ktorí prepínajú len komerčné kanály a radi si pozriete dobré filmy, mám pre vás tipy. Čo takto staručké čierno- biele snímky, ktoré frčali keď bola mladá vaša babička? Dobrý film vás dokáže do deja vtiahnuť tak, že na chvíľku odídete z reality. Čierno- biela klasika má preto svoje čaro.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)
Obrázok blogu

Všetko o Eve: All about Eve(1950): Príbeh ambicióznej a prefíkanej mladej dievčiny, ktorá sa chce veľmi rýchlo stať uznávanou herečkou. Všetko sa odohráva v prostredí prestížnych new yorských divadiel. Eve (Anne Baxter) túži po sláve a červenom koberci celým svojím srdcom. Hlavná hrdinka je Margo (Bette Davis), starnúca, ale stále žiaduca filmová hviezda. Behom jednej sezóny Eve odstrčí staršiu kolegyňu Margo nabok a zaujme jej pozíciu. Vo filme sa na chvíľku objaví aj vtedy začínajúca hviezdička, kráska Marilyn Monroe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekto to rád horúce : Some like it hot (1959): Hlavnú hereckú úlohu dostala čarovná Marilyn Monroe, americký sexsymbol filmového plátna. Zahrala si hudobníčku Sugar, ktorá so svojím dievčenským orchestrom cestuje koncertovať na Floridu. Do deja sa zapletú dvaja ďalší hudobníci, ktorí utekajú pred gangstermi. Prezlečú sa do ženských šiat a stanú sa členmi- členkami dievčenského orchestra. Táto komédia vás určite rozosmeje a Marilyn Monroe okúzli svojou nezabudnuteľnou krásou. Niekto to rád horúce je najlepšia komédia všetkých čias.

Dievča Georgy: Georgy girl (1960): Tento film je nakrútený podľa predlohy knihy od Margaret Forsterovej. Hlavná postava 22- ročné dievča Georgy je priemernou a nevýraznou Londýnčankou. Je hudobne nadaná a zbožňuje deti. Chce zostať sivou myškou a nepútať na seba pozornosť. Jej rodičia pracujú pre úspešného obchodníka, ktorý ju má rád. Georgy sa odsťahuje do spoločného bytu s jej najlepšou kamarátkou Meredith. Tá je jej presným opakom, je krásna, zaujímavá a všetci muži sa za ňou otáčajú. Meredith porodí bábätko, ale chce sa ho vzdať. Jej priateľ Jos je proti tomu a začne si preto krátky románik so škaredou Georgy. Georgine dieťatko prirástlo k srdcu a vychováva ho, aj keď nie je jej. Neskôr obchodníkovho žena zomrie. Ten presvedčí Georgy, aby si ho zobrala. Na konci filmu máme dve svadby, Georgy s obchodníkom a Meredith s Josom. Sú to odlišné páriky s rozdielnymi plánmi do života. K tomuto filmu austrálska skupina The Hollies nahrala aj skladbu s rovnomenným názvom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ako zabiť vtáčika: To kill a mockingbird (1962): Film je nakrútený podľa knihy od Harpera Leeho, ktorá za ňu získala Pulitzerovu cenu. Dej sa odohráva v 30- tych rokoch v americkom štáte Alabama. Alabama bola v tom čase prudkou rasistickou krajinou. Hlavná postava je Atticus Finch, ktorý je právnik a obhajca práv afroameričanov. Na miestnom súde sa objaví prípad, v ktorom obžalovaný afroameričan znásilnil bielu ženu. Tá si to ale všetko vymysela. Právnika sa s motykami v rukách snažia zastaviť farmári. On sa nenechá ničím odradiť a ide na súd obhajovať svojho klienta. Atticus má dve školou povinné malé deti, ktoré sa prostredníctvom svojho otca stretávajú s pojmom rasizmus a neboja sa kamarátiť aj s afroameričanmi. Detičky v štrbine jedného stromu blízko domu pravidelne nachádzajú rôzne poklady, ktoré tam schováva sused. Film Ako zabiť vtáčika získal ocenenia 3 Oskarov a patrí medzi najlepšie kúsky americkej kinematografie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lolita: Lolita (1962): Režisér Stanley Kubrick si v roku 1962 za predlohu do svojho filmu zobral dielo od Nabokova, božskú Lolitu. Britský profesor francúzskej literatúry a milovník umenia Humbert Humbert ide učiť do Ohia. Hľadá si bývanie, na prenájom je voľný jeden apartmán. Majiteľka domu, vdova Charlotte Haze (úžasná Shirley Winters) mu ponúka izbu. Profesor si všimne jej 14- ročnú očarujúcu, flirtujúcu a neposlušnú dcéru Lolitu. Okamžite sa do nej zaľúbi a nemá morálne zásady. Ožení sa s jej mamou, aby mohol byť so svojou Lolitou. Charlotte niečo tuší a v zápale smútku sa hodí pod auto. Humbertovi to vyhovuje, pretože môže byť len a len s Lolitou. Odsťahujú sa, po čase ho Lolita opustí a vydá sa. Začne nový život. Lolita patrí ku klenotom kinematografie, takisto aj v knižnej podobe má pre čitateľa veľkú cenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Kto sa bojí Virginie Woolfovej?: Who is afraid of Virginia Woolf? (1966): Britská feministická spisovateľka Vigrinia Woolf máta hlavu mnohým. O nej ale nie je tento film, vo filme sa ani nespomína. Vysokoškolský profesor dejepisu George (Richard Burton) a jeho manželka Martha (Elizabeth Taylor) si radi vypijú. Ona preto, aby sa bavila on aby na chvíľku zabudol na manželkinu zlomyseľnosť a zatrpknutosť. Jedného večera si pozvú hostí. Mladý zaľúbený párik s radosťou pozvanie prijme. Ako odbíjajú hodiny,niektorí sa už pozreli na dno pohárika. Mladým sa prestáva táto divná staršia dvojica pozdávať. Dráma sa odohráva len počas jednej noci a mladú dvojicu to zmení na nepoznanie. Film získal až 4 Oskarov a Elizabeth Taylor pomohol dostať sa na výslnie.


Takéto filmy majú svoje nezabudnuteľné čaro. Mňa tak dokážu vtiahnuť do deja, až som jeho súčasťou. Aspoň na chvíľku. Škoda, že súčasná kinematografia nič podobné neponúka. Zaprášené filmy sú nezabudnuteľné aj po toľkých rokoch a stále majú divákom čo povedať. A takým fanatikom ako som ja úplne vylepšia deň.

Roberta Dolinská

Roberta Dolinská

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som študentka amerických štúdií a žijem v Anglicku. V Londýne mám kapelu,zaujímam sa o bicie, hudbu, módu, fotografiu, film a históriu. Zoznam autorových rubrík:  Recenzie na albumyReportáže z podujatíHudobné osobnostiFilmyHudobné zaujímavostiFestival PohodaHudobné úletyJa a USASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu