reklama

Keď Patti Smith a Robert Mapplethorpe boli deťmi

O Patti Smith sa popísalo už veľa, takisto aj ona sama je veľmi kreatívnou autorkou. Kedysi dávno sľúbila Robertovi Mapplethorpovi, že na papier zveční ich príbeh. Teraz, 20 rokov po jeho smrti (zomrel na následky AIDS) dodržala svoje slovo a pýši sa novou knihou, Just kids (Iba deti), ktorá zachytáva pravdivý príbeh týchto dvoch nezávislých umelcov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Patti a Robert
Patti a Robert 

Táto elégia sa začala odohrávať na konci 60-tych rokov v Brooklyne, keď mladá a neznáma dievčina s kópiou Rimbaudových veršov a malým cestovným kufríkom náhodne stretla mladíka s dušou umelca. Najprv sa z nich stali búrliví umelci, neskôr kamaráti na život a na smrť. Patti Smith nedávno navštívila new yorský Chelsea Hotel a ponorila sa do spomienok z dávnej minulosti, keď aj ona bola jeho obyvateľkou. Spolu s Robertom.

Patti Smith v tejto knihe opisuje svoju minulosť, ako bývala s rodičmi v New Jersey a pracovala v továrni. Rozpráva, ako si v mladosti narobila problém, pretože v 19 rokoch otehotnela. O rok neskôr sa postavila na vlastné nohy, novonarodenú dcérku darovala rodine, ktorá deti nemohla mať a vydala sa svojou cestou za novým životom. A ten sa začal v New Yorku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Robert ovplyvnil Patti, tá zase ovplyvnila jeho. Navzájom sa dopĺňali. Ich prvé stretnutie zmenilo oboch. Autorka vo svojej knihe spomína, ako nemali peniaze a preto málo jedli, pretože jej týždenný zárobok predstavoval 65 dolárov, čo bolo aj nájomné v Chelsea Hoteli. Často sa pretĺkali rôznymi new yorskými štvrťami, chodili na vernisáže a výstavy v múzeách (ale len jeden z nich, ten druhý potom musel všetko opísať), maľovali , básnili, fotografovali, stretli mnoho zaujímavých ľudí vrátane Allena Ginsberga, Janis Joplin alebo Jimiho Hendrixa a každý deň hľadali samých seba. Milovali sa, potom sa nenávideli, ale vždy si ku sebe našli cestu. Život im priniesol aj prekážky, napríklad Robertova homosexualita je toho príkladom. Ona obdivovala jeho, on zase ju. Navzájom sa podporovali, Mapplethorpe je i autorom úvodnej fotografie na jej debute Horses. Ich cesty sa schádzali a rozchádzali 20 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Just kids je autobiografiou zo života Patti Smith a Roberta Mapplethorpa. Na jeseň v roku 1967 túto dvojicu pozoroval postarší pár, ktorý sa hádal, či by sa oplatilo ich spolu vyfotografovať. Žena hovorí: ,,Vyzerajú ako umelci". Muž kýva hlavou až z neho vypadne: ,,Nie, sú to iba deti". Podla mňa v tom období oboje. Hneď ako sa mi táto kniha dostala do rúk, dychtivo som ju listovala stránku po stránke a s úžasom čítala. Láska môže byť krásna, niekedy bolestná, umenie nekonečné a život krutý. Tak ako v príbehu týchto detí...

Obrázok blogu
Roberta Dolinská

Roberta Dolinská

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som študentka amerických štúdií a žijem v Anglicku. V Londýne mám kapelu,zaujímam sa o bicie, hudbu, módu, fotografiu, film a históriu. Zoznam autorových rubrík:  Recenzie na albumyReportáže z podujatíHudobné osobnostiFilmyHudobné zaujímavostiFestival PohodaHudobné úletyJa a USASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu