reklama

Virtuálna realita pána učiteľa

V učebni nastala zaujímavá situácia. Ostali v nej deti a učiteľ. Nie však jeden, ale rovno nespočetne jeho klonov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A to je asi to najkrajšie, čo učiteľské povolanie môže priniesť - situácie, ktoré nikto nikdy neplánoval...od nepríjemných nehôd až po úsmevné príhody.
No čo sa to vlastne stalo?

Covidová izolácia posunula učiteľské povolanie do inej dimenzie. "Technologický pokrok" často preskočil lineárny rast a exponenciálnymi krokmi sme sa razom ocitli v novom svete. Návratom detí do školy to však neskončilo a mnohé školy, vrátane tej mojej, prešlo aj na takzvané hybridné vzdelávanie. Skupina detí, ktoré boli doma v izolácii, či už pre chorobu alebo pre kontakt s chorým, sa vzdelávali online a zvyšok prezenčne. Spočiatku trošku "psycho", ale myslím, že sme sa s tým veľmi dobre popasovali. V istom zmysle to bola zábava...
No a čo sa to teda vlastne stalo??

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skontroloval som prítomných žiakov a razom som zistil (čo deti hneď hlásili), že niektorých treba pripojiť na hodinu. A tak som, ako vždy, zapol notebook a otvoril MS Teams. Za mnou sa vypínala nová krásna interaktívna tabuľa, ktorá zjavom pripomínala telku. Aká to radosť učiť...
Zapol som kameru a aj tabuľu a zrazu sa učebňou ozval milý detský smiech. Pozerám na seba v obrazovke a snažím sa vypátrať, prečo sa tie malé deťúrence chichúňajú popod fúz.
"Pán učiteľ, ste tam asi miliónkrát!", prezradí mi ten najsmelší. Otočím sa za seba, pozriem na našu novú "telku" a zbadám seba. Pochopil som a vybuchnem smiechom. Do toho deti naplno uvoľnia svoj nahromadený úsmev a celá učebňa sa otriasa humorom. V susednej učebni sa nestíhajú čudovať...ale nás to vôbec netrápi.
Optická ilúzia, fyzika, zaúradovala naplno. Hodina bola razom veselšia. Vysvetlili sme našim online-kamarátom, že prečo sa toľko rehoceme. S chuťou sme sa pustili do práce.
Rovnaká situácia sa zopakovala aj s gymnazistami. A tak som mohol aj v tých - takmer dospelých, objaviť kúsok dieťaťa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A o tomto je učiteľské povolanie

V obraze sa objavilo množstvo mojich klonov. Bola to len optická ilúzia, ale niekde vo vnútri týmto žijeme dennodenne. Učíme mnoho žiakov a každý z nich je osobnosť. Niekto rád rozpráva, iný radšej píše poznámky a pracuje na cvičeniach. Niekto sa teší zo života a škola je super miesto, iný sa trápi. A to už nehovoríme o puberte, problémoch doma, zdravotných ťažkostiach...všetko toto tvorí neustálu zmenu.
Na obrazovkách boli moje klony, ale učitelia neustále nosia svoje klony niekde vo vnútri. Aby sme boli dobrý pre každého žiaka, o čo sa verím mnohí snažia, musíme byť prítomný raz a pritom v mnohorakých spôsoboch.
Nové výzvy, nové situácie...nateraz žiaci z ťažko skúšanej Ukrajiny. Viem, rovnako ako mnohí moji kolegovia, že výzvy budú prichádzať stále. Niekedy to bolí a obťažuje, ale asi preto máme túto prácu tak radi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka ti optická ilúzia. Pomohla si mi pochopiť, že aj keď sa niekedy cítim ako nakrájané mäso, k nášmu povolaniu a poslaniu to asi patrí.

Venované všetkým žiakom! Každý z vás je vzácny originál!

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  476
  •  | 
  • Páči sa:  2 014x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu