Takto sa varí na východe II.

Na hrane dreveného obloženia v maličkej nízkej kuchyni stojí jeden svätý obrázok vedľa druhého. Aspoň tridsať ich tu je, prekrývajú sa. Nad stolom pri stene sa skláňa bielovlasá kuchárka, nalieva štamperlíky. Zo sporáka vonia kapusta s hríbmi, ešte ju treba chvíľu variť. Teplo je - vonku 25 stupňov, tu určite vyše tridsať. Babička si utiera pot z čela a dvíha kalíštek. „Žeby nebl posľidňij!" Lahodné je, z Ukrajiny. Tá kuchynka je v dedinke Inovce, na slovensko - ukrajinskom pomedzí. Varili sme tu spolu s babičkami aj ich dcérami a nevestami. Pochúťky, ktoré keď človek ochutná, ťažko prestane jesť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

PRAŽENÉ HUBY S KAPUSTOU (recept od pani Babičovej)

  • Sušené huby /najlepšie tmavé, kvôli farbe/

  • Olej

  • Cibuľu

  • kyslú kapustu (nadrobno)

  • Koreniny (čierne, grilovacie, sladkú papriku, cesnak)

Huby zaparíme a zatiaľ spražíme cibuľu na oleji. Pridáme scedené huby a pražíme až kým začnú voňať. Potom pridáme kyslú kapustu a spolu podusíme asi 20 minút. Pomer húb a kapusty je individuálny, v prípade suchého roku je možné pokrm premenovať na kapustu s praženými hubami. Potom hrniec odkryjeme a za priebežného miešania spražíme aj kapustu dosucha. Nakoniec okoreníme podľa chuti a necháme vychladnúť.

Návrh na servírovanie: Huby s kapustou podávame spolu s varenými zemiakmi v šupke, môžu byť aj omastené praženou cibuľkou s červenou paprikou, alebo jednoducho s chlebom. Pokrm vhodne dopĺňa dobrá pálenka. Dobrá rada - „Čím viac kapusta postojí, tým je chutnejšia!" Dobrú chuť!  

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

FAZUĽOVÝ KRÉM - KOLOŠENA FAZUĽA (recept od pani Stankovej)

  • fazuľa

  • cesnak

  • soľ

  • múka

Fazuľu varíme v slanej vode s cesnakom. Keď je mäkká, pridáme svetlú zápražku, necháme spolu prevrieť a odstavíme. Vlažné najemno rozmixujeme a podľa potreby dochutíme. Podávame k zemiakom, kyslej kapuste a pod.

PAPRIKÁŠKA - PAPRIKOVÝ BÔČIK (recept od pani Stankovej)

  • bôčik

  • nové korenie

  • čierne korenie

  • cibuľa

  • cesnak

  • sladká paprika

  • soľ

Bôčik varíme v slanej vode so zmesou nového korenia, čierneho korenia, cibule a cesnaku 1 až 2 hodiny. Následne ho obalíme v sladkej paprike, čiernom korení, cesnaku a troche vegety a necháme vychladnúť. Studený nakrájame.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

ZEMIAKOVÝ PAPRIKÁŠ (recept od pani Stankovej)

  • zemiaky

  • cibuľa

  • cesnak

  • feferónky

  • maggi

  • vegeta

  • soľ

  • Worchestrová omáčka

  • sladká paprika

  • olej

Speníme cibuľu a cesnak. Nakrájané zemiaky pridáme so zmesou korenín, podlejeme a dusíme 15 minút. Odkryjeme a naďalej dusíme. Môžeme pridať volské oko.

SkryťVypnúť reklamu

AKO SI VYROBIŤ SYR (recept od pani Dundovej)

  • Kyslé mlieko

Keď mlieko vykysne, dáme ho do hrnca na sporák. Varením sa vyzráža a potom ho precedíme.   

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

HRUDKA (recept od pani Stankovej)

  • 1l mlieka

  • 15 vajec

  • kyslé mlieko 1-2 dcl

  • cukor

  • soľ

Uvariť kým sa nezrazí, dáme na gázu, zviažeme a necháme odkvapkať. Podávame k mäsu.  

Obrázok blogu

Podľa receptov kuchárok z Inoviec zaznamenali Zuzana Krivošová a Marie Stracenská

Outward Bound Slovensko

Outward Bound Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianske združenie Outward Bound Slovensko vzniklo v roku 1993. Čerpá z medzinárodného know-how organizácie Outward Bound, ako aj zo skúseností bývalej československej Prázdninovej školy Lipnice. Poslaním organizácie je prostredníctvom zážitkového učenia stimulovať všestranný rozvoj osobnosti a napomáhať v skvalitňovaní spolupráce medzi ľuďmi. Zoznam autorových rubrík:  zažili smeľudia a myučenie (sa) zážitkomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

227 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu