reklama

Subway

Stanica metra najbližšia k miestu, ktoré teraz nazývaš domov, stojí na 110. ulici. Na prvý pohľad sa nijako neodlišuje od iných staníc na trase 1: biele kachličky, sporadická secesná výzdoba, na každom stĺpe veľké číslice 110, aby aj blbí vedeli kde vystúpiť. V odpadkoch medzi koľajami sa premávajú najväčšie šváby, aké si kedy videl, no nijaký z nich ti zatiaľ neskrížil cestu. Za to sa ti na kožu lepí nechutne vlhké teplo a už sa tešíš na klimatizovaný vagón, čo sa k tebe rúti tunelmi. Nevedno prečo, ale stanica na 110. ulici vyvoláva v ľuďoch šialenstvo. Na jar tu dostal akýsi bezdomovec amok a kým sa ho polícii podarilo zastaviť, dopichal nožom štyroch ľudí. V lete tu zas iný chlapík ukradol elektrikárovi oceľovú pílu, vrhol sa na neďaleko stojaceho poštára, pritlačil ho k zemi a tou pílou sa mu prepílil až do pľúc. Keď čakáš na 110. ulici na metro, nikdy nerozmýšľaš o krvi, čo ti zmyli špinavým mopom spod nôh. Ako hovorí tvoj spolubývajúci, this is New York, buddy. Nastúpiš, vystúpiš. Hlavné je zostať stále v pohybe a nemyslieť na včerajšok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Namiesto zbytočného dumania pozoruješ, ako sa stanica zapĺňa ľuďmi. Ortodoxný žid s pestovanými bokombradami a jeho indický kolega – obaja v drahých oblekoch – prekračujú na zemi rozvaleného bezdomovca. Z pootvorených úst mu vytekajú rozpenené sliny. Asi je nadrogovaný. Alebo možno iba mŕtvy. Černošský pouličný predavač sa ti márne snaží haitskou francúzštinou nanútiť jedno z pávích pier, čo drží v náruči. Odvrátiš tvár, už si aj tak na neho civel pridlho, a v New Yorku sa musí všetko hýbať: vlaky, peniaze, aj ľudské zreničky. Na nástupišti oproti je rozložená kompletná súprava bicích a amatérsky umelec bubnuje o chleba. Kulisu mu tvorí bozkávajúci sa párik latino študentov. Japonský turista má mapu obrátenú hore nohami, ale hanbí sa kohokoľvek opýtať, kam sa to dopekla dostal. Nikdy nikomu neprezradíš, že v tej chvíli cítiš čosi veľmi blízke pocitu domova.

Pritom si spomínaš, ako ťa všetko prekvapovalo, keď si sa prisťahoval do New Yorku. Dlho ti trvalo, kým si sa naučil rozoznávať expresné a lokálne vlaky. Nechápal si ani, prečo sú niektoré linky metra číslované a iné označené písmenami. Až jeden opitý anglický historik ti prezradil, že kedysi metro prevádzkovalo viacero spoločností a každá z nich používala vlastný systém. Doteraz nevieš či hovoril pravdu. Skôr veríš tomu, že linky N, R a W sú kvôli frekvencii tamojších spojov skratkami slov Never, Rarely a Why bother.

V newyorkskom metre nevisia nijaké cestovné poriadky a žiadna obrazovka neodpočítava minúty do príchodu ďalšieho vlaku. Metro je rovnako nepredvídateľné ako mesto, ktoré nad ním postavili. Aj tebe sa už stalo, že ťa vlak vypľul o pol tretej ráno uprostred Západného Harlemu, lebo rušňovodič z neznámych príčin odignoroval všetky stanice v tvojej štvrti. Stay cool buddy, vystúp po tých pár schodoch na povrch a zamávaj na žltý taxík. O chvíľu si doma pri mamičke a všetky čierne myšlienky zostanú v čiernej štvrti. Ale čo to je? Už zas to robíš, buddy! Už zas pridlho rozmýšľaš.

Teplo na stanici začína byť skutočne neznesiteľné. Vedľa teba stojí dievča z Iránu. Vraví, že má rado Milana Kunderu a potom ti rozpráva o tom, aké ťažké je žiť v Iráne a byť pritom ateistom. Ty jej hovoríš, že v komunizme to fungovalo podobne, ibaže svine vtedy stáli na druhej strane. Na chvíľu vás spojí skúsenosť, čo zdieľate na celučkej stanici len vy dvaja, ale ty si už vtedy uvedomuješ, že túto prchavú spolupatričnosť čoskoro rozsekne príchod vlaku, ktorý dievča odnesie nevedno kam, tak ako tú náhodnú mladú herečku, čo si včera večer bozkával na vysvietenom Times Square, tak ako každého, koho si tu kedy stretol. A vlak skutočne prichádza. See you, I‘ll call you later, a už si dnu, sadáš si, jediný beloch vo vagóne, a ani raz sa pritom neobzrieš, lebo toto je New York, buddy, tu sa nikto neobzerá za seba. Nastúpiš, vystúpiš. Hlavné je zostať stále v pohybe a nemyslieť na včerajšok.

Andrej Tusičišny

Andrej Tusičišny

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Lukostrelec, milovník hôr, doktorand na Columbia University v New Yorku, venujúci sa výskumu v oblasti medzinárodných vzťahov. Viac informácií sa dozviete na www.tusicisny.com. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaZ ciestZem ľudíZ mikrobloguZrkadlový mužZvedátorZyxwvut...

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu