reklama

Ako sa vyhnúť plagiátorstvu? Časť III.: Spôsoby citovania

Čo je to plagiátorstvo? Ako mu predchádzať? Prinášame sériu blogov na tému ako písať kvalitné akademické texty založené na vlastných myšlienkach, kvalitnej argumentácií a správnom citovaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Katarína Staroňová

Problém plagiátorstva je na Slovensku (a v celej strednej a východnej Európe) obrovský a dotýka sa nielen vysokého školstva, ale aj iných odvetví. Plagiátorstvo môže byť nevedomým aktom z dôvodu neznalosti správneho zaobchádzania s vedeckými textami, ako i vedomým aktom páchaným s vierou, že v takomto plagiátorstvu prospešnom prostredí sa jednoducho na plagiátora nepríde. Prinášame vám sériu troch článkov založených na pôvodnom texte „Ako sa vyhnúť plagiátorstvu?“, ktorý bol zverejnený v Public Policy News, č 1/2013, ročník: 9. Tretí článok je venovaný spôsobom citovania ako základnému predpokladu ako predchádzať plagiátorstvu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý článok z tejto série sa venuje argumentácii a začleneniu citovania do textu nájdete ho tu: (link).

Druhý článok je venovaný technikám odkazovania na zdroje a nájdete ho tu: (link).

Spôsoby citovania

Ak chceme začleniť do našej argumentácie referencie na inú autoritu (dôkazy) a oprieť sa o myšlienky a výstupy iných autorov, musíme sa rozhodnúť, či tak urobíme: doslovným citovaním, parafrázovaním alebo sumarizáciou. Tieto tri typy citovania vyjadrujú mieru priblíženia sa citácie v texte originálnemu zdroju. Kým doslovný citát je identický s originálom v každom prebratom slove a ide prevažne o kratšie pasáže z originálneho zdroja, parafráza prerozpráva originálny text vlastnými slovami a zvyčajne ho mierne skráti. Pri sumarizácii dochádza k najväčšiemu skracovaniu originálneho textu, keďže je z neho vyabstrahovaná len hlavná myšlienka. Pri všetkých troch typoch citovania je nutné uvádzať zdroj tak, aby ho bolo možné identifikovať čitateľmi textu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo vedeckých textoch pritom najčastejšie využívame parafrázovanie alebo sumarizáciu. Doslovný citát je mimoriadne zriedkavý (max. 1-2 krát v seminárnej práci o rozsahu 20-30 strán), keďže doslovným citátom chceme naznačiť, že originál je nezvyčajný, provokatívny, mimoriadne výstižný alebo dôležitý vo voľbe slov. Ak takáto skutočnosť nenastane (90% prípadov), snažíme sa parafrázovať, t. j. povieme to, čo povedal iný autor, avšak svojimi vlastnými slovami. Parafráza je teda legitímnym spôsobom ako si „požičať“ cudzie myšlienky tak, že ich prerozprávame vlastnými slovami a uvedieme zdroj. Parafrázovaním dokazujeme, že sme textu porozumeli a sme schopní ho voľne prerozprávať, čo je základ, ktorý sa od študentov vyžaduje. Ak nie sme schopní povedať základnú myšlienku z hlavy, znamená to, že sme textu neporozumeli a je pravdepodobné, že parafráza nebude dostatočná, čím sa dopustíme plagiátorstva. Bohužiaľ, v slovenskom školstve (ako i v iných krajinách strednej a východnej Európy) sa nekladie dostatočný dôraz na vyučovanie správneho parafrázovania, čo je a čo nie je parafráza, a čo je už plagiátorstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pripomeňme si základné pravidlá správneho parafrázovania:

  • vždy musíme uchovať pôvodný význam textu (ako i vzťah medzi hlavnou myšlienkou a podpornými argumentmi),

  • využívame čo najviac synoným na vyjadrenie pôvodnej myšlienky (okrem kľúčových slov a fráz, ktoré ponechávame pôvodné),

  • pôvodné kľúčové slová a frázy dávame do úvodzoviek,

  • meníme pôvodnú syntax a gramatickú štruktúru vety (napr. dlhšie vety rozbíjame do kratších, kratšie meníme na dlhšie, meníme slovné druhy, pasívne vety na aktívne, atď.),

  • meníme poradie a spôsob prezentovania informácií a dát (bez toho aby sme zmenili význam),

  • snažíme sa vystihnúť mieru istoty pôvodného autora ako i naše stotožnenie sa, resp. zaujatie postoja k vypovedanému textu (parafráze) pomocou uvádzacích slovies a fráz,

  • vždy si zaznamenáme odkaz na pôvodný zdroj (autor, rok, strana), aby sme mohli parafrázu správne odkázať na pôvodný zdroj.

Integrácia citácie do textu

Či už ide o doslovný citát, parafrázu alebo sumarizáciu, tieto odvolávky na iných autorov majú podpornú funkciu v našom texte. Stále sme primárnymi autormi textu, a preto je na našej zodpovednosti vhodne prepojiť našu argumentáciu v zmysle Toulminovho modelu s citovaným materiálom. Väčšina vedeckého textu sa snaží zdroj nejakým spôsobom integrovať do samotných viet z jednoduchých dôvodov. Je oveľa jednoduchšie identifikovať kedy sa odvolávame na iných autorov, keďže sú integrovaní vo vete a je oveľa jednoduchšie viesť s týmito autormi diskusiu. V slovenskom kontexte ide predovšetkým o slovesá ako uvádza, argumentuje, navrhuje, tvrdí, poznamenáva, diskutuje, ukazuje, vysvetľuje, podotýka, konštatuje, odporúča, definuje, radí, navrhuje, podporuje, chce, oponuje, opisuje, kritizuje, verí, uznáva, analyzuje, odhaľuje, súhlasí, vymenuje, indikuje, atď. V slovenskom jazyku sa často vyskytujú aj jazykové prostriedky ako podľa xy. Okrem toho, integrovaním citácie do vety a využitím uvádzacích slovies môžeme vyjadriť mieru nášho súhlasu, nesúhlasu, resp. zaujať stanovisko voči vypovedanému. Využitím uvádzacích slovies sa tak môžeme vyvarovať obvineniu z plagiátorstva, lebo jasne rozlíšim kedy ide o moje a kedy o cudzie myšlienky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako je to na Ústave verejnej politiky FSEV UK

Študentov na Ústave verejnej politiky vzdelávame ako správne zaobchádzať s vedeckými textami na predmete Techniky vedeckého písania a máme tiež jasne stanovené postihy pri odhalení plagiátorstva. Ak ide o opakovaný či závažný prípad plagiátorstva je voči študentovi zahájené disciplinárne konanie s návrhom na podmienečné alebo nepodmienečné vylúčenie zo štúdia.

Zdroj:

Staroňová, K. 2011. Vedecké písanie. Ako písať akademické a vedecké texty. Vydavateľstvo Osveta

Ústav verejnej politiky FSEV  UK

Ústav verejnej politiky FSEV UK

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  51x

Ústav verejnej politiky FSEV UK - tím ľudí, ktorý sa snaží skúmať vecí verejné na Slovensku a učiť o nich ostatných (aj seba). Zoznam autorových rubrík:  Verejne o politike 2020Verejne o politike 2021Verejne o politike 2022Verejne o politike 2023

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu