
Bežný človek si v tejto chvíli prehrabne svoju domácu lekárničku, dá si paralen, navarí si ovocný čaj s citrónom a s teplomerom pod pazuchou sa zababuší pod duchnu, aby sa naplno oddal prichádzajúcej pliage. Teda, aspoň tak nejak som to zvykla riešiť ja. Obvykle som sa potom liečila tak týždeň. Kým som nenašla dva úžasné spôsoby, ako to tým bacilovským potvorám znepríjemniť a skrátiť si tým PN-ku. Veď kto si už dnes môže dovoliť byť chorý???
Prvý spôsob sa volá ZÁZVOROVÝ ČAJ. Zázvorový čaj je výborným posilňujúcim liekom, ktorý zaberá najmä proti infekcii horných dýchacích ciest, napríklad nachladnutiu a chrípke. Má zahrievajúci účinok. Používa sa však aj v lekárstve pri poruchách trávenia, nevoľnostiach, v malých množstvách lieči bolesti žalúdka, zvyšuje vitalitu u oboch pohlaví, zaberá i proti bolestiam hlavy. V minulosti slúžil na liečbu moru a dnes ho môžeme nájsť aj ako podporný prvok pri chemoterapii. Je až obdivuhodné, čo všetko tento silne aromatický koreň dokáže!
Vyskúšajte nasledovný recept, mne sa osvedčil...
Budete potrebovať:
1,2 l vody
3 (pre silnejšie nátury aj viac) pl (polievkové lyžice) jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru (nie, nemôže byť práškový)
6 pl cukru alebo 5 pl medu
štipka mletého čierneho korenia
4 pl citrónovej alebo pomarančovej šťavy
nakrájané mätové listy (ako bonus, nemusí byť)
Postup:
Zázvor už dnes nie je problém zohnať. Nechcem robiť reklamu, ale nájdete ho napríklad v Terne. No samozrejme aj iných obchodných reťazcoch. Akonáhle preskúmate, čo je to za divnú vec, môžete z tejto divnej veci kúsok odrezať, oškrabať, očistiť ju a začať najemno strúhať. Len čo sa do strúhania dáte, pripravte sa na útok veľmi intenzívnej arómy, s ktorou získa celá miestnosť nádych exotiky. Mne sa v tejto fáze neraz podarilo i kýchnuť. Holt, zázvor, to je skrátka sila prírody...
Zatiaľ čo strúhate, môžete dať variť vodu v hrnci. Len čo začne vrieť, vložte do hrnca zo tri lyžice nastrúhaného zázvoru. Ak ste silnejšej nátury a plne ste akceptovali fakt, že zázvor je pomerne dosť čípoš, môžete hodiť aj viac lyžíc. Vašim chutiam sa medze skutočne nekladú...
V odkrytom hrnci varte prudko asi 10 minút.
Po 10 minútach pridajte sladidlo, teda cukor, alebo med, alebo kombinácia oboch. Miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí, čo dlho nepotrvá.
Rozpustené? Vypnite sporák, preceďte vzácnu tekutinu a vymačkajte zo zázvoru cez sitko čo možno najviac štavy.
Pridajte štipku korenia a citrónovú alebo pomarančovú šťavu.
Podávajte horúce. Sŕkať pomaly!
Pokiaľ si z tohto čaju chcete urobiť ozviežujúci nápoj, podávajte ho chladnejší s kockami ľadu, pridajte viac cukru a citrónovej šťavy a trochu rozfranforcovaných mätových listov. Ale v tejto podobe už pravdepodobne tak liečivo pôsobiť nebude ;). Keď na mňa čosi lezie, zázvorový čaj je prvým záchranným kolesom. Občas sa však stane, že som v teréne, kde nemám dostatočné podmienky na uverenie takéhoto chutného pikantného nápoja a tá pliaga, čo na mňa lezie, lezie na mňa ešte usilovnejšie. Začne ma škriabať hrdlo. Bacily si tu rozložili svoj stanový tábor...Tu nastupuje diktatúra SÓDY BIKARBÓNY a SOLI . Pozrime sa bližšie, ako to funguje. Sóda bikarbóna je zásaditá (pH-) a baktérie potrebujú k životu prostredie kyslé. Dlhodobejším udržovaním zásaditého prostredia v hrdle proste „vykapú“. Naopak, ak popíjate celý deň sladký čajíček s citrónikom, baktérie iba podporujete, a tým aj chorobu. Čo sa týka zázvorového čaju, mám pocit, akoby to bola výnimka, pretože tam je výrazne dominantná pikantná chuť nad chuťou kyslou a tak akoby som ním bacily vyštípala preč :) Áno, je viac než pravdepodobné, že aj zázvorový čaj vytvára kyslé prostredie, ale napriek tomu mi prax potvrdila, že je to skvelý spôsob ako si spriechodniť dýchacie cesty a choroba po ňom ustupuje... Tak toto je taký paradox tohto článku. Ale späť k sóde bikarbóne. Recept je veľmi jednoduchý. Potrebujete:
1 čl (čajová lyžička) sódy bikarbóny
1 čl kuchynskej soli
1 dcl vlažnej vody
Zmiešajte a svedomito kloktajte. Podľa možnosti neprehĺtajte... Táto procedúra nie je nič príjemné, ale pokiaľ ju opakujete každé dve - tri hodiny, keď vás škriabe hrdlo, na druhý deň vás už škriabať skutočne nebude! Ja bezprostredne po vykloktaní, keď mám v ústach tak nehorázne slano a sucho vypláchnem ústa vlažnou vodou, ale neprehĺtam, aby soľ so sódou ešte chvíľu pôsobili v hrdle. Až potom, keď si dopredstavujem fiktívny boj bacilov s čiastočkami soli a sódy, pristúpim ku zavlaženiu dúškom vody...
Spôsobov, ako zaútočiť pri začínajúcej chorobe je isto viac. Pred pár dňami ma prekvapil môj mladší 18 ročný brat, keď mi povedal, že ho choroba obchádzala a prestala, až keď si dal tvrdého... Pre mňa bol prekvapivý akurát fakt, že mi to povedal môj mladší brat, pri ktorom si doteraz pamätám ako sa batolil, a on mi kľudne povie, že pije tvrdý alkohol, ale no dobre, to sem nepatrí... Skrátka, môžete skúsiť aj alkohol, "vypálit červa" :)
A čo vy? Aké spôsoby boja proti bacilom používate?