reklama

Národ zlodejov

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo v niektorých štátoch veci fungujú, ľudia sú spokojní a majú sa dobre, inde zase veci nefungujú a ľudia sú frustrovaní a sklamaní? Porovnajme Dánsko a Slovensko, alebo Nórsko a Slovensko. Porovnateľné krajiny, neporovnateľná kvalita. Prečo? Sú azda Nóri múdrejší ako my? Nie sú. Sú pracovitejší? Ani náhodou! Sú zručnejší v práci? Určite nie. Práve som sa odtiaľ vrátil po siedmich týždňoch. V ničom nie sú lepší. Len v jednom: Menej kradnú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (158)

Kradnutie je jediný dôvod slovenského „nešťastia", na ktorý som prišiel. Môžete namietať, že v Nórsku sa nemusia starať o štvrťmilióna totálnych príživníkov, že ich menej postihla kríza, nemajú euro ani EÚ, vďaka vede a výskumu majú k svojej výrobe vyššiu pridanú hodnotu, to všetko sú relevantné námietky. Ale nie sú dôvodom priepastného rozdielu medzi našimi krajinami. Tým dôvodom je, že sme zlodeji. Sme národ zlodejov a podvodníkov, ktorí kradnú a klamú od útleho detstva, priam od útleho stredoveku. Možno preto to máme v krvi, lebo nám po stáročia naša krajina nepatrila, vždy sme vlastne okrádali niekoho cudzieho. Týmto ospravedlnením sa kradnutie relativizovalo na úroveň, ktorá má len kde-tu v EÚ obdobu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďme postupne, aby ste neprestali čítať skôr, ako dopíšem. Už na základnej škole podvádzame pri písomkách, klameme pri domácich úlohách, neskôr pri skúškach. Je to považované za normálne správanie. Na internete si celkom otvorene a ľahko kúpite diplomovku. Celé naše školstvo je jeden veľký amatérsky podvod. Kradneme si úspech a uznanie. Popri tom cestujeme načierno v MHD, kradneme filmy a hudbu, podvádzame pri sociálnych dávkych, podporách, falošných péenkách. Okradnúť štát sa ani v lepších rodinách nepovažuje za zločin. Klameme pri daniach (prečo nie, keď ich spravuje banda megazlodejov, však?). Ako remeselník prídem do rodiny učiteľa a on sa ma s čistým svedomím opýta, za koľko by to bolo bez dokladu. S rovnako čistým svedomím mu odpoviem, že za menej. Ruka v ruke okradneme štát (teda vás, nás) a pritom nemáme pocit, že náš morálny kredit utrpel poškvrnu. Učiteľ a ja, Zalužanec! Chápete? Alebo tento: V ktorom štáte sa morálka lekárov teší takej neúcte, ako u nás?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za socializmu tu vznikol úzus, že okrádať štát nie je krádež. (Kto nekradne, okráda svoju rodinu.) Odtiaľ je už len na krok k okrádaniu obce a zamestnávateľa. Kým sa nesiaha na majetok konkrétneho Fera alebo Aurela, nevzniká potreba ísť na spoveď.

No a ľudia s takto deformovaným vnímaním kradnutia volia. Samozrejme, že sa to musí prejaviť. Keby väčšina Slovákov boli homosexuáli, mali by logicky väčšinu aj v štátnej a komunálnej správe. Keby bola väčšina voličov maďarskej národnosti, mali by sme tam Maďarov. Keby väčšina kradla, mali by sme tam zlodejov. Oprava: Keďže väčšina kradne, máme tam zlodejov. Nielen teraz. Vždy. Až keď ubudne zlodejov pri volebných urnách, ubudne ich aj pri korytách. Logika demokracie nepustí. Aj teraz sa v politike medzi zlodejmi z času na čas nedopatrením mihne nejaký ten vizionár, ale buď ho vyštvú, alebo prerobia k obrazu svojmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to zmeniť? Čakať, kým prestanú kradnúť politici a potom dúfať v nutkanie prestať tiež? Kdepak. Začať treba od seba a hneď. Takto: Svätosväte prisahám, že nebudem cestovať načierno, poctivo priznám dane a bez dokladu to už nikdy lacnejšie nebude. A keď prestanem aj klamať, tak prerobím záver článku a až potom to bude pecka!

Ján Babarík

Ján Babarík

Bloger 
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu