Varíme s Medveďom - Ako chutí Grécko

Grécko sa vo mne od malička spája s knihou Eduarda Petišku Staré grécke báje a povesti. Kniha je plná ilustrácií Václava Fialu. Nádherní, svalnatí polonahí grécki hrdinovia, bohovia a polobohovia. Kniha patrila k mojím najobľúbenejším a listoval som v nej často. Sníval som o krajine plnej tých úžasných nádherných hrdinov a predstavoval som si všeličo. Teraz si už predstavovať nemusím. Práve sme sa totiž vrátili z dovolenky v Grécku, a tak som si tých nádherných hrdinov užil každý deň. Ale dnes sa v našej 'variacej' rubrike sa pozrieme na to, čím týchto hrdinov kŕmili ich starostlivé matky, že z nich mohli vyrásť takí „kluci jako buci".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Ochutnávať pre vás Grécko, bolo o dosť náročnejšie, ako minuloročné Bulharsko. Mali sme totiž polpenziu a v horúcich dňoch, aké sme mali to šťastie zažiť, aj tak najviac chutí studený šalát. Hotelové menu však každý deň ponúkalo aj nejakú tú grécku špecialitu, tak sme to nakoniec predsa len dali dokopy a tu to máme a máte.

Predjedlá

Grécke slané koláče sú vynikajúce. Veľmi sa podobajú na bulharskú banicu, alebo chorvátsky bjureg. Tenké pláty cesta (filo) plnené všetkým možným od Feta syra, cez špenát, šunku, až po klobásu. Chrumkavé a plné chuti. Grécke cesto môžeme u nás pohodlne nahradiť ťahaným cestom na štrúdľu, veľa masla a plnka podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pečená červená paprika ošúpaná a zbavená jadierok, nakrájaná na väčšie kusy a zaliata olejovo octovým nálevom. To je niečo čo my môžeme 'odvždy'.

Obrázok blogu

Vínne listy plnené ryžou a bylinkami patria naozaj k tradičným gréckym predkrmom. Jednoduchá chuť v tisíc rokoch starej tradícii.

Obrázok blogu

A teraz niečo čo poznáme a nájdeme to na jedálnom lístku snáď každej reštaurácii na Slovensku. Grécky šalát. Paradajky, papriky, uhorka, mrkva, cibuľa, olivy, hlávkový šalát a kusisko voňavej v ústach sa rozpadávajúcej Fety. Pred požitím si ho ešte polejete olivovým olejom, vínnym octom a ide sa na to. Vysoko návyková látka.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A ešte jeden variant s Fetou obalenou v pikantnej zmesi korenín. Proste toto môžem jesť furt.

Obrázok blogu

Hádam najznámejšie a najobľúbenejšie grécke predjedlo Tzatziky. Nastrúhaná šalátová uhorka, jemne nasolená a vyžmýkaná, pomiešaná so slávnym gréckym jogurtom, cesnakom a troškou kôpru. Neodolateľná chuť, osviežujúca a uspokojujúca.

Obrázok blogu

Neverili by ste, ale medzi predjedlami sa skvie aj takýto úžasný, vysmážaný syr, zvaný Saganaki. Len tu sa podáva bez hranoliek a tatarky. Je len zľahka namočený v škrobovej múčke a pripravený na horúcej platni. Nie je taký mastný ako náš vyprážaný v oleji, ale je to aj tak veľmi sýte jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A ešte jeden šalát Edesma. Chvíľu nám trvalo, kým sme pochopili, že je to vlastne špecialita miestnej reštaurácie s rovnakým názvom Edesma. Rovnaká zelenina ako v prípade Gréckeho šalátu, kúsky šunky a chutného gréckeho tvrdého syra, pripomínajúceho Kaškaval, namiesto Fety je dresing z jogurtu cesnaku a soli.

Obrázok blogu

Polievky sme v tentokrát väčšinou vynechali, len Macko s úžasom popisoval chuť tejto skvelej rybacej. Kúsky rybacieho mäsa, všetka zelenina čo vás len napadne a kopa paradajok.

Obrázok blogu

S rybami to v Grécku bývalo vždy trochu zložitejšie. Odjakživa je tu totiž zakázaný hromadne veľkokapacitný rybolov a ryby smú loviť len súkromní rybári s licenciou. Preto sa ryby považovali za exkluzívne jedlo. Dnes s rozvojom európskeho obchodovania sa všetko trochu zmenilo a ryby sa na grécky jedálny lístok dostávajú oveľa jednoduchšie. Napriek tomu však nepatria k typickým gréckym jedlám.

SkryťVypnúť reklamu

Z rýb a darov mora sme mohli ochutnať rizoto s kalamármi...

Obrázok blogu

...a takúto rybu pripravenú podobne ako „vysmážaný syr" obalenú v zemiakovom škrobe. Bola chutná a chrumkavá a k horúcej rybe sa skvelo hodilo trochu studených Tzatziky.

Obrázok blogu

Najtypickejšia je ale táto príprava. Kusy upečenej ryby v paradajkovo zeleninovej omáčke. Šťavnaté a voňavé. Macko chválil ako najlepšie rybacie jedlo poslednej doby.

Obrázok blogu

Zelenina je v gréckom jedálničku neprehliadnuteľná a prím hrá baklažán. Dve jednoduché jedlá z baklažánu. Dusený so všetkou letnou zeleninou a zemiakmi...

Obrázok blogu

...a zapečený naplnený zmesou udusených paradajok, cibule a Fety, už len trochu Tzatziky, či kvalitného jogurtu mi chýbalo...

Obrázok blogu

No a konečne sa dostávame k tomu, z čoho boli a sú tí Grécky hrdinovia takí silní a svalnatí. Ak chcete skúsiť niečo, čo je typicky Grécke, potom určite budete jesť jedlo, ktoré obsahuje hovädzie alebo teľacie mäso. Pripravujú ho úžasne na tisíce spôsobov, vždy štýlom dlhej úpravy, po ktorej sa mäso priam rozpadáva na jazyku.

Najznámejšia bude asi grécka Musaka. Na tenké plátky nakrájané zemiaky, prekryté vrstvou mletého hovädzieho duseného s paradajkami a gréckou koreniacou zmesou, na tom vrstva grilovaných baklažánov a nakoniec vrstva bešamelu s jogurtom. Všetko poriadne zapiecť a jednotlivé porcie preliať omáčkou z dusených paradajok.

Obrázok blogu

Grécka zmes korenia použitá v Musake sa líši od bulharskej, alebo chorvátskej najmä tým, že využíva voňavejšie druhy korenia. Škorica, klinčeky, tymián, čierne korenie, bobkový list. Ďalšie som už rozoznať nedokázal, ale myslím, že ak namiešame túto kombináciu, veľmi sa priblížime originálu. Podobnou voňavou zmesou bolo ochutených väčšina mäsových jedál.

Pečené teľacie mäso s vynikajúcou pomarančovou omáčkou. Biele víno, koreňová zelenina a veľa pomarančovej šťavy. Jemne osolené a ovoňané typickou gréckou zmesou.

Obrázok blogu

Hovädzie plátky v omáčke z bieleho vína, kopy cesnaku a petržlenovej vňate, to je veľmi typické grécke Sofrito. Bežne jedáva s chlebom, ale ako vidíte s prílohami si tu príliš hlavu nelámu. Ku každému jedlu si môžete vybrať chipsy (teda naše hranolky), ryžu, alebo špagety.

Obrázok blogu

A niekedy sa tie špagety veľmi hodili. Napríklad aj k tomuto jedlu typickému pre samotné Korfu s názvom Pasticádo. Kusy hovädzieho mäsa uvarené v paradajkovej omáčke s cibuľou a voňavým gréckym korením. Tak to je skutočné spriatelenie Helady a starého Ríma o akom sa vtedajším bojovníkom ani nesnívalo.

Obrázok blogu

Ochutnali sme aj túto vynikajúcu pečenú jahňacinu. Výpek obohatený o paradajky,, feta syr a znova to voňavé korenie.

Obrázok blogu

Tak názov tohto jedla sme nedokázali ani vysloviť, nie to ešte si zapamätať. Mäsové šúľky z hovädzieho mäsa, paradajková omáčka, voňavé korenie a.... čínska pomsta. Znovu sme trochu zazmätkovali s prílohou. Najlepší by bol voňavý biely chlieb, alebo cestovina na posilnenie taliansko gréckych vzťahov.

Obrázok blogu

Ešte jedna ukážka hovädziny. Pečená so zeleninou a Feta syrom v miskách. Rozpadávajúce sa šťavnaté kusy mäsa, roztečený syr, omáčka z rozvarenej zeleniny a čerstvý chrumkavý chlieb.

Obrázok blogu

Na rozlúčku s Gréckom sme ochutnali naozaj skvostné jedlá. Suvlaki, teda grilované špízy so šalátom, Pitou a Tzatziky...

Obrázok blogu

... a toto, ale naozaj úžasné dusené jahňacie mäso v hríbovej omáčke. Tak toto teda spievalo árie.

Obrázok blogu

Po každom dobrom jedle by sa hodil nejaký ten zákusok. Toto je obrovský stôl v miestnej pekárni - cukrárni obložený rozvoniavajúcimi sušienkami od výmyslu sveta.

Obrázok blogu

A nájdete tu aj dva najtypickejšie grécke múčniky Baklavu z cesta Filo plnenú orechami a pistáciami a Katafi zrolované niťovky naplnené rovnako ako Baklava. Oba koláče sú po upečení zaliate mimoriadne sladkým cukrovým sirupom.

Obrázok blogu

Okrem týchto gréckych špecialít ponúkali v pekárni aj takéto nádhery. Tak k tomu ja už nemám čo dodať. Len pozerajte a prežite to v zdraví.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Grécko sa nám obom veľmi páčilo. Nie nebolo to len kvôli skvelému jedlu. Túto krajinu sme si zamilovali najmä pre skvelých a srdečných ľudí. Tie prirodzené a nehrané úsmevy z nich všetkých robili naozaj krásnych hrdinov, ako v tej knihe z mojej mladosti. Ale o tom viac vo svojom článku napíše už onedlho Macko.

Obrázok blogu

Dobrú chuť - Kali órexi

PS - Prave teraz ked toto citate sa vznasame niekde nad Europou asi tak 4500 metrov nad zemou a sme z toho dost nervozni (najma Macko) Priletime az poobede, a tak reagovat nestihneme. A tento zaver je bez diakritiky na greckom pocitaci, na ktorom sa ani za nic nedala nastavit Slovencina. Ach jaj, co si pocnem s jazykovym zakonom??? :O)

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu