Varíme s medveďom

Varíme s medveďom - Rok v kuchyni

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Rok v kuchyni

Vlastne to bolo osem rokov. Teda presne osem rokov, päť mesiacov a deväť dní odvtedy, čo sme na blogu SME uverejnili svoj prvý recept. A budhisti to vedeli už dávno, že všetko má svoj začiatok, svoje trvanie a svoj koniec...

  • 23. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 11 264x
  • 42
Varíme s medveďom - Oškvarkové pagáče

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Oškvarkové pagáče

Oškvarkové pagáče. Klasický recept pochádzajúci z Maďarska, už dávno zľudovel aj u nás na Slovensku. Toto slané pečivo sa určite ani nepribližuje k ničomu, čo by sme mohli nazvať zdravou výživou či diétou. Ale je proste výborné.

  • 16. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 22 159x
  • 12
Varíme s medveďom - Rýchlovka - Hruškové tartelky

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Rýchlovka - Hruškové tartelky

Hrušky sú vynikajúca ingrediencia. A aj veľmi všestranná. Dá sa zostaviť kompletné menu, kde v každom chode od predjedla až po dezert budú použité hrušky. Na našom blogu sme ich použili len dva alebo trikrát napríklad aj tu a tu. Dnes si z nich pripravíme veľmi jednoduchý a rýchly múčnik.

  • 9. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 906x
  • 10
Varíme s medveďom - Plnené kura

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Plnené kura

Dnešný recept je výsledkom úlohy, ktorú sme si vymysleli: Naplniť kura syrom. Hlavnou otázkou bolo, ako zabezpečiť, aby syr zostal tam, kde ho naplníme. Nakoniec vznikol tento recept. Výsledok bol viac než uspokojivý, a tak si ho môžete prečítať aj vy.

  • 2. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 725x
  • 9
Varíme s medveďom - Kačacie prsia s gaštanovou omáčkou

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Kačacie prsia s gaštanovou omáčkou

Gaštany sú vynikajúca jesenná ingrediencia. Keď sme boli deti, boli pečené gaštany jednou z krás jesene. Dodnes ich máme najradšej len jednoducho upečené. Pri inom spracovaní ich asi najviac používame do dezertov. Už dávno sme chceli vyskúšať gaštanovú omáčku, ktorá sa podáva k divine, alebo červenému hydinovému mäsu a keď sme dostali za tašku čerstvo naoberaných gaštanov, nastal ten správny čas.

  • 26. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 12 258x
  • 49
Varíme s medveďom - Mandarínkový koláč podľa Nigelly

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Mandarínkový koláč podľa Nigelly

Nigella Lawson je moja kráľovná múčnikov. Jej recepty na rýchle koláče patria k naším najobľúbenejším. Tento dnešný je prirodzene bezlepkový, má svoj základ v talianskej kuchyni a my sme pripravili jeho diabetickú verziu. Hlavnou ingredienciou sú mandarínky, ktoré použijeme celé. Preto sa pri nákupe treba presvedčiť, že pochádzajú z krajín EU. Tu je totiž zakázané chemicky ošetrovať kôru citrusových plodov. Používa sa len vosk, takže ovocie stačí umyť v teplej vode a poriadne utrieť.

  • 19. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 19 644x
  • 48
Varíme s medveďom - Opité kuracie závitky

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Opité kuracie závitky

Tento recept som skutočne vymyslel ja pred viac ako pätnástimi rokmi. Varil som ho v televízii u Andreja Bičana a celý jeho názov vtedy bol Opité kuracie závitky s rýchlym jablkovým kompótom. Odvtedy si recept žije vlastným životom. Dokonca som ho raz našiel na jedálnom lístku jednej reštaurácie. U nás ho máme veľmi radi a keď ho varím, tak ten môj na to okamžite príde podľa špecifickej vône.

  • 12. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 16 866x
  • 45
Varíme s medveďom - Sformato so špenátom a ricottou

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Sformato so špenátom a ricottou

Tento recept pochádza z môjho obľúbeného Toskánska. Sformato mi prekladače preložili ako flan, ale podľa mňa je to len nejaký jeho vzdialený príbuzný. Hlavnou ingredienciou vo flane sú vajíčka, tie však pri sformato  len pomáhajú spojiť ingrediencie dohromady. Možno sa to trochu podobá na klasický francúzsky nákyp, ten je ale proti tomuto receptu nadýchanejší a ľahší, pretože vajíčka sa šľahajú a z bielkov sa robí sneh. Nakoniec sme sa rozhodli nechať receptu originálny taliansky názov - Sformato.

  • 5. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 7 699x
  • 14
Varíme s medveďom - Zapekané rezne

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Zapekané rezne

Dnešný recept by mohol patriť do kategórie fúzované. Zobrali sme jeden z našich obľúbených receptov a spracovali ho tak, ako by ho podľa nás pripravili v klasickej bulharskej domácnosti. Hlavne to znamená pridať veľa zeleniny a to podľa nás nikdy nemôže byť na škodu.

  • 28. sep 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 16 025x
  • 37
Varíme s medveďom - Obrátený ovocný koláč

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Obrátený ovocný koláč

Dnes to bude naozajstná rýchlovka. Jednoduchý recept sme pripravili na požiadanie viacerých diabetikov. Len hneď na úvod pripomínam, že tento recept je vhodný pre diabetes druhého typu. Pre zloženie stravy ako pomôcka môže slúžiť zjednodušené pravidlo: Jedzte mäso so zeleninou, prílohy maximálne v množstve tretiny bežnej porcie. Ja si ale občas nejaký ten múčnik dať potrebujem. Dnešný recept je ukážkou toho, po čom vtedy siaham.

  • 21. sep 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 220x
  • 34
Varíme s medveďom - Krupoto s kuracím mäsom

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Krupoto s kuracím mäsom

V nasledujúcich týždňoch nás čaká kompletná rekonštrukcia kuchyne. Na také niečo sa treba naozaj poriadne pripraviť. Heslom dňa pri varení, sa u nás práve teraz stalo - Použi čo najviac zásob! Čím menej potravinových zásob zostane v chladničke, mrazničke, alebo v skrinkách, tým bude celá predpríprava rekonštrukcie jednoduchšia.  V skrinke som našiel pol balenia krúpov a spomenul som si na krupoto, ktoré som pravidelne jedával vo vegetariánskej jedálni v centre mesta.

  • 14. sep 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 16 062x
  • 46
Varíme s medveďom - Sójový paprikáš

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Sójový paprikáš

Paprikáš patrí medzi moje obľúbené jedlá. Čo obľúbené, milujem ho! Najmenej raz za mesiac ho práve kvôli mne varíme. Robievame ho na najrôznejšie spôsoby. Kurací, bravčový, hlivový, zeleninový... a jeden celkom zaujímavý nájdete aj tu v recepte spred siedmych rokov.

  • 7. sep 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 6 167x
  • 60
Varíme s medveďom - Steak z tuniaka

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Steak z tuniaka

Steaky nie sú práve vrcholom kuchárskeho umenia, napriek tomu sú často vrcholom jedálneho lístka. Oveľa dôležitejšie než kvalita kuchára, je v tomto prípade kvalita ingrediencií. Keď sme dostali tieto dva nádherné kusy tuniaka, ktorý bol čerstvo ulovený ešte v ten deň ráno, oboch nám napadlo, že konečne vyskúšame poriadny tuniačí steak.  k

  • 31. aug 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 30 335x
  • 98
Varíme s medveďom - Chlebový nákyp s tofu

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Chlebový nákyp s tofu

Približne raz za mesiac si do jedálnička zaradíme tofu. Teraz, keď je všade množstvo úžasnej voňavej zeleniny je jasné, že v recepte bude mať oveľa dôležitejšiu úlohu ako to samotne tofu.Tento dnešný  chlebový nákyp je celkom jednoduchý vegánsky recept z vôňou leta, ktoré sa tento rok akosi priveľa hrá na schovávačku.

  • 24. aug 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 196x
  • 19
Varíme s medveďom - Fazuľkovo syrové smažienky

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Fazuľkovo syrové smažienky

Sezóna fazuľových luskov už pomaly končí. Každý rok sa snažíme priniesť aspoň jeden recept s touto našou obľúbenou ingredienciou a sme radi, že sa nám to znovu podarilo. V našej kuchyni vysmážame naozaj veľmi zriedkavo, určite nie ani raz za mesiac. Dnes sme to po dlhšej dobe opäť spravili a stálo to za to.

  • 17. aug 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 851x
  • 15
Varíme s medveďom - Kura na paradajkách

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Kura na paradajkách

Dnešný recept je naozajstná rýchlovka. Všetka práca je hotová tak za pätnásť minút a potom už treba počkať len na upečenie a môžeme jesť. Kuracie mäso a paradajky sú výbornou kombináciou, ktorá je inšpirovaná talianskou kuchyňou. Tá je po balkánskej moja druhá najobľúbenejšia.

  • 10. aug 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 9 020x
  • 15
Varíme s medveďom - Zapekané palacinky podľa Sandtnerky

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Zapekané palacinky podľa Sandtnerky

Tento dezert nám robievala naša babička. To ona ho nazvala, že sú to palacinky podľa Sandtnerky. Spomenul som si na ne, keď som s kolegyňou rozprával o tom, že som nikdy nič nevaril podľa receptu tejto známej kuchárky. Takže vlastne ani neviem či sú naozaj podľa Sndtnerovej, alebo ich tak babička nazvala len preto, že sa ingredienciami v tomto recepte nešetrí.

  • 3. aug 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 6 376x
  • 23
Varíme s medveďom - Vegetariánska plnená paprika

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Vegetariánska plnená paprika

Plnených paprík máme na našom blogu niekoľko. Ani neviem, či by sa mi podarilo nájsť všetky recepty. Veď môžete vyskúšať. Jedno majú ale všetky naše recepty spoločné. Papriky sú vždy naplnené mäsom. Veľmi sme chceli vyskúšať naše obľúbené jedlo v bezmäsitej verzii a zároveň použiť na naplnenie niečo iné ako sójovú drť (to robievame bežne). Tak vznikol tento odteraz už náš obľúbený recept, ktorý je samozrejme inšpirovaný balkánskou kuchyňou.

  • 27. júl 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 13 469x
  • 38
Varíme s medveďom - Wrapy

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Wrapy

Vždy keď máme voľný deň, žiadne neodkladné povinnosti a počasie nám to dovolí, vyberieme sa na kúpalisko. Robíme to radi a nijako zásadne nám neprekáža, že bratislavské kúpaliská sú v lete dosť plné. Čo nám ale prekáža, je kúpalisková bufetová strava, a tak si obvykle obed a olovrant balíme so sebou. Naše mamy, ako keby sa dohodli,  na kúpalisko odjakživa brávali paštétové rožky, vajcia na tvrdo a uhorku nakrájanú na hranolčeky. Dnes si ale vyskúšame niečo trochu iné.

  • 20. júl 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 21 570x
  • 35
Varíme s medveďom - Tvarohové guľôčky

Roman Daniel Baranek

Varíme s medveďom - Tvarohové guľôčky

Tvaroh a jahody to je vždy vynikajúca kombinácia ingrediencií, ktorú sme na našom blogu použili už niekoľko krát. Napríklad aj tu. Dnes si v tejto kombinácii pripravíme veľmi tradičné a jednoduché tvarohové guľôčky a pridáme k nim skvelú jahodovú omáčku.

  • 13. júl 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 17 249x
  • 32
Skryť Zatvoriť reklamu